Minimum 5V Genlikli Sinyal Jeneratörü Projesi

ozavn

Üye
Katılım
2 Mayıs 2024
Mesajlar
12
Merhaba, hocamız ders kapsamında bizden minimum 5v genlikli ve minimum 10Hz maksimum 50kHz frekanslı sinüs,kare,üçgen dalga üreten sinyal jeneratörü yapmamızı istedi.Fakat konu hakkında pek bi tecrübem ve bilgim yok bu yüzden tasarım bulamadım.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
İlk öğrenmeniz gereken şey entegre kullanımına izin var mı yok mu. Asistana veya hocaya sorun. XR2206, ICL8038 gibi entegreler bütün işi hallediyor, takar projeyi bitirirsiniz.
 
Eger sinyalin genligi her dalga formunda ve frekansda sabit kalacak ise projeyi kolaysa hocaniz yapsin.

Istenen projeyi analog olarak yapmanin hele hele ogrenciler tarafindan yapilmasinin pek mumkuniyati yok.

Isin icinde sinus dalga formu olmasaydi sorun yoktu.

Ucgen dalga uretir ve bunu komaratorden gecirip kare dalgaya cevirirdiniz ve is biterdi.

10Hz...50Khz araligini ara bandlara bolersiniz ve kare ve ucgen dalga acisindan sorun yok.

Fakat isin icine sinus girdiginde ancak sahte sinus yapabilirsiniz. Bunun icin de diyod ve direnclerle dalga sekillendirici yapmaniz gerekir. Boyle bir tasarimi ogrenciden beklemek sacmalik.

En mantiklisi istenen sinyali digital olarak sentezlemek. Fakat muhtemelen bu da henuz gormediginiz bir dersin konusudur.

Sinus sinyali ucgen sinyalden ya da kare dalga sinyalden filtreleme yontemi ile alabilirsiniz. Fakat frekans ayarlandigi icin filtre patametrelerinin de frekans degistikce degistirilmesi ve sinyal genliginin duzenlenmesi lazim.

Cok gangli potansiyormetre kullanirsaniz potansiyoemterelerden birisi osc frekansini ayarlarken diger ganglara ait olanlar da RC filtrelerin R degerini degistirebilir.

----------------

Degeri cok genis aralikta degistirilebilen bir ayarli enduktansiniz olursa o zaman LC osilator yapar ve frekansi degistirebilirsiniz.

Bu sinus sinyalini basitce komparatorden gecirip kare dalga da uretebilirsiniz. Fakat bu kez de karedalgadan ucgen dalgaya gecmek sikinti olur. Yapilacak sey integral almak fakat integral katsayisinin bu kez frekansla degismesi lazim. Bu da ancak ayarli enduktansin miline kuple bir potansiyormetre ile olur.
 
Son düzenleme:
Mikro Step'in dediği gibi geniş aralıkta analog sinüs zor iş. Bunlar içinde en mantıklısı sinüs şekillendirme devreleri. Özellikle analog synth ile uğraşanların basit ve iyi çalışan devreleri var. Wien bridge de yapılabilir (daha zor).

Ama bunlara gerek yok. Entegre serbestse bahsi geçen entegrelerden birini edinin. Örnek devreleri internette bolca var. Muhtemelen bipolar güç kaynağı da gerekecek.

ICL8038 datasheetten örnek devre

1714835615729.png
 
Alıntı yapmak serbest mi bilmiyorum fakat aşağıda belirttiğim devreyi kullanmayı düşünüyorum kafam gerçekten oldukça karıştı.Umarım bu devre işimi görür ve baskı devre yapmamız isteniyor fakat hiçbir şekilde baskı devre tasarımının nasıl yapılacağı hakkında bir bilgi veya ders almadık onu da nasıl yapacağım bilmiyorum.
 

Ekler

  • Fonksiyon-jeneratoru-devresi-.png
    Fonksiyon-jeneratoru-devresi-.png
    22.2 KB · Görüntüleme: 22
Önce breadboard ile çalışsın sonra baskı işini hallederiz. Özellikle TL081 almana gerek yok. TL071, TL072, TL074, TL081, TL082, TL084 hepsi olur.
 
Önce breadboard ile çalışsın sonra baskı işini hallederiz. Özellikle TL081 almana gerek yok. TL071, TL072, TL074, TL081, TL082, TL084 hepsi olur.
Tekrar karar değiştirdim daha basit bir devre buldum +pcb baskısı olan fakat bunun pcb'sinde de üstten görünümü eksik devre şemasını ekliyorum müsait olduğunuz bir zamanda düzgün bir devre olup olmadığına dair fikrinizi belirtirseniz çok mutlu olurum.Artık hocanın istediği spesifikasyonları göz ardı ediyorum yapıcak bir şey yok çünkü 15 gün gibi bir süremiz var.
Circuit.jpg
 
Baskı zorunlu değilse delikli pertinaks üzerinde yapabilirsiniz.

1714922927852.png


Yeşil renkliler genelde daha kaliteli. Alırken bütün malzemelerin sığacağı ebatta almayı unutmayın.
 
Baskı devre zorunlu da olsa önce delikli plakette yapman gerekecek. Devre çalıştıktan sonra baskı devresini hazırlayacaksın.
 
Delikli plakette her şeyi lehimledikten sonra söküp tekrar baskı devreye mi geçireceğim?

Hayır. Baskı devreyi hazırlayacaksın ve aynı devreyi ilave komponentlerle yeniden kuracaksın. Delikli plaketteki devre de çalışan referans olarak kalacak, hani ola ki baskı devrede kurulan devre çalışmadı, karşılaştırmalı ölçümler yapacaksın.
 
Hayır. Baskı devreyi hazırlayacaksın ve aynı devreyi ilave komponentlerle yeniden kuracaksın. Delikli plaketteki devre de çalışan referans olarak kalacak, hani ola ki baskı devrede kurulan devre çalışmadı, karşılaştırmalı ölçümler yapacaksın.
Anladım peki üstte en son attığım devre şeması işimi görür mü hocam?
 
entegre kullanacak iseniz mutlaka entegre soketi de kullanın hem entegreyi söküp takma imkanınız olur
 
Son düzenleme:
Yapılmışı var...:avare1:

Gerci oyle hocaya, boyle cevap lazim :gulus2:
 
Yapılmışı var...:avare1:

Hocam bunları anlayıp pratiğe dökmem için önümde çok yol var bence
 
hocanız muhtmelen baskı devre uzerine adınızı oğrenci numaranızı yazmanızı vs isteyecektir
zamanı biraz az vermiş ama yine de baskı devre çizmekten korkmayın eğer yüklü yazılımınız yoksa kicad var ucretsiz ve kolay yükleniyor veya easyeda var online geniş kütüphaneleri de var takıldığınız noktada burada yardım edecek bir çok insan da var yeter ki çabalayın
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,208
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top