0,9999...=1 öyle mi? HAYIR eşit değil.

Buna doğru veya yanlış diyebilmemiz için önce ne olduğunu anlamamız lazım. Günümüz matematiğinde [imath]0.\overline{0}1[/imath] diye bir notasyon yoktur. Yeni notasyon geliştirdiysen, notasyonun tanımını da yapman lazım.
notasyon nasıl yapılır bilmiyorum. kendi oluşturduğum değer olan [imath]0.\overline{0}1[/imath] 'in tanımını az önce yaptım. tekrar okuyun mantıklı gelecektir.
 
Biz dagittik zaten. Burasi artik bizim. Kendine yeni konu bul. :) :dans2:

Saka bir yana da ilginc bir durum. Ama mantik olarak sonsuza kadar tekrar eden bir sayinin sonuna bir rakam getirilemez. Bu durumda sonsuz olmaz zaten.
işte benim denklemlerimde sonsuzluğa yer yok. "n" kadar devredeni olan devirli sayılar var ve son basamağı bilinebiliyor. ve sonuçlar doğru çıkıyor.
 
işte benim denklemlerimde sonsuzluğa yer yok. "n" kadar devredeni olan devirli sayılar var ve son basamağı bilinebiliyor. ve sonuçlar doğru çıkıyor.

İyi de itiraz edip yanlış dediğiniz problem ile sizin problem aynı olmamış oluyor bu durumda.
Siz yeni bir problem tanımı yapıp ona cevap bulmuşsunuz. Yanlış çözüm dediğiniz cevap ise başka bir probleme ait.
 
yapay zekaya sordum. o da sonsuz bir sayıyı 10 ile çarpmanım tutarsız olduğunu söylüyor. tabi bir kanıt değil ama destekleyici.
Sonsuz bir sayıyı 10 ile çarparsanız yine sonsuz elde edersiniz gibi düşünebilirsiniz. Çok doğru bir başlangıç olmadı örnek de öyle olacak ama sadece örnek olsun diye veriyorum. Klasik bir hikaye vardır her satranç karesine öncekinin 2 katı kadar buğday tanesi isterim diye, 2^n sayısını düşünün. n i çok büyük yapın mesela 1 milyar, 2^n sayısı şu anda inanılmaz ötesi büyük(hala sonsuz değil ama aşırı büyük bir sayı) o kadar büyük ki bu kadar buğday tanesi büyük ihtimalle yok, 10 ile çarpılmış hali daha büyük bir sayı ama ama zaten çarpılmamış hali de inanılmaz büyüktü ve bir anlam ifade etmiyordu. Bilmiyorum anlatabildim mi ama sonsuz artık anlam yüklenemeyecek kadar büyüktür.

Devirli sayılara gelince tabiki 10 ile çarpabilirsiniz, mesela sayımız
[math]0.\overline{8}[/math]Olsun bu sayıyı kesirli bir sayı olarak ifade etmek istersem
[math]\frac{8}{9}[/math]Olarak ifade edebilirim(9 için bunu yaptığın anda 1 görürsün)
Bu sayıyı 10 ile çapınca şöyle ifade edebilirim
[math]8+\frac{8}{9}[/math]Kesirli gösterimden tekrar devreden gösterime geçip toplamayı yaparsam
[math]8.\overline{8}[/math]
Yani kısacası 10 ile çarptım 8 oradan çıktı da denirdi. Ama kalan 8 ler hala sonsuza kadar devrediyor, bu sonsuz fazlasıyla büyük bir sayı.
 
gökten 2 elma düşmüş biri mühendisin başına 0.3333... diğeri matematikcinin başına (0,0000...1/3) :D
 
Screenshot 2024-01-26 at 12-56-22 0 9999... 1 öyle mi HAYIR eşit değil.png
 
İyi de itiraz edip yanlış dediğiniz problem ile sizin problem aynı olmamış oluyor bu durumda.
Siz yeni bir problem tanımı yapıp ona cevap bulmuşsunuz. Yanlış çözüm dediğiniz cevap ise başka bir probleme ait.
iyice bir hesaplama yapınca 1=0.9999.. olduğununa emin oldum. haklısınız bir sorunu çözmeye çalışırken başka bir sorunun çözümüne denk geldim.düşüncelerimi paylaşamkta biraz aceleci davramdım ama güzel bir beyin fırtınası oldu.
 
Konuyu yeniden düzenledim ve düştüğüm hatalarımıda da söyledim. umarım başkaları benim hatalarıma düşüp vakit kaybetmez. sizin de biraz başınızı ağrıttım kusura bakmayın. herkesten özür dilerim. :( bu beyin fırtınası bende lise dönemlerimdeki matematik ruhunu yeniden canlandırdı, o zamanlar matematikle aram iyiydi tabi... :)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,645
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top