5.2V, 5.25A güç kaynağı

Yanlız ripple unsuruna da önem vermen gereklidir.
LM317 ile yapılmış benim devrelerimdeki max ripple birkaç mV idi.
Bu ürünün ripple değeri ecik yüksek gibi :D
Bir spectrum analizer beslemesi sanırım ecik önemlidir.

Abi SA nın kendi güç kaynağı da SMPS idi. Hem de bundan 40 sene önceki teknoloji :oops:

Ama inat ettim, o içinden çıkan SMPS yi çalışır hale getireceğim. Gerekirse komple şemasını çıkaracağım ve sıfırdan yapacağım :mad:
 
Eski teknoloji de olsa o SMPS nin çok ciddi filtre devreleri olduğuna eminim.

Evet vardır, ama bunlar bu güç kaynağının üzerinde değil. Kaynaktan kabaca dağıtılıp kullanılan devrede iyi filtreleme yapılıyor. O yüzden 5V yerine 5.2V çıkıyor zaten. Hatta 5.2 hattı sadece YARIM DALGA doğrultma ile çıkıyor, regülatör bile yok. 15/-15 de iyi regülatörler var (LT1085). 12V için de +15'e bir 7812 bağlamışlar.

5V kritik değil, dijital devreleri sürüyor. 12V da kritik değil, FAN için kullanılıyor. +15/-15 önemli, YIG osilatörl, RF mikserler, ve bütün RF devreleri buradan besleniyor. Yani asıl sonuç getirici filtreleme, RF devrelerinin olduğu o metal kutuların içinde, güç kaynağında değil.
 
Bir de bu QP-150C nin verilen ripple değerleri maksimum yük için verilmiş durumdadır. Yani 5V'dan 15A, 15V'dan 3A, çekildiği durum. Benim SA'da çekilen akımlar çok daha düşük.

Ayrı ayrı güç kaynaklarıyla beslediğimde, 5.2V'dan 1.7A çekildiğini, 15V'lardan da 1A gibi bir akım çekildiğini gördüm. Ekstra kapasite, bu cihaza konabilen ilave opsiyonlar içindir. Mesela bu cihazın "tracking generator" opsiyonu var, tepsi gibi bir kart. Şu anda yeri boş. Başka ölçümler için de aynı PC'de olduğu gibi slotlar var. Bendekinde slotların yarısı boş.
 
Bakalım pazartesi inşallah mouser'den sipariş edeceğim. Bu arada mouser'den birşeye ihtiyacın varsa söyle, siparişe ekletebilirim.
 
Mouser'in Türkiye temsilcisi güç kaynağı getiremiyoruz dedi. Mean Well'in Türkiye temsilcisi de mouser'de 70 Avro olan güç kaynağına 184 dolar + KDV istedi. Teslim süresi de 16 Hafta :mad:

Gene başa döndük ...
 
Evet lineer güç kaynağını yapıyoruz gene :) Yarın da trafoyu ısmarlayacağım. Akım kriteri olarak ortalama değeri kullanacağım, yani 7.5 A gibi. Diğer sargılar için de gene benzer bir hesapla gideceğim.

Bu arada Yamyam abi, mouser'den özel 3 mΩ, 4W şönt dirençleri sipariş ettim :) Bunları 5V devresine koyup gerçek devredeki akımlara bakalım :) Simulatör bakalım ne kadar doğru söylüyor. Belki yeni birşey öğreneceğiz ;)
 
:D
Ben böyle bir işe girişseydim, doğrudan lineer güç kaynaklarına yönelirdim.
Tek sorun uygun ölçüde trafo yapımıdır.
Cihaz içerisine sığabilecek ve besleyebilecek güçte bir trafo şekli oluşturulur. İyi trafo yapan firma ile iletişime geçilerek trafo temin edilir.
Besleme devresi için ayrılmış alan içerisine ilgili voltajları verebilecek gerekli regülatörler ve devreler rahatlıkla tasarlanabilir.

Abi güç kaynağı kutusunun ölçüsü 20 x 10 x 8 cm :D

Önceden bir trafo sardırmıştım, ama o trafo voltajlarını doğru yapmamışım. Ama buna rağmen o trafo, kutu içinin YARISINI götürüyor. Geri kalan yerin çoğunu da filtre kondansatörleri götürecek. Bir de ısınacak bu. O yüzden orijinal kutuya olmaz gibime geliyor. Orijinal kutuyu saklayacağım ama, kendi SMPS güç kaynağını tekrar hayata döndürünce lazım olacak.

Simulatörler yalan söylemez. Ama devre elemanları yalan söylerler.
Direnç denilen şey aslında sadece direnç olmayıp, bobin hatta kondansatör taklidi bile yapmaktadır.
Simulatörleri kandıranlar PASİF DEVRE ELEMANLARI dır.
PCB yollarını da unutmamalıyız.

Aynen abi. Simulatör, ancak bizim hazırladığımız model kadar iyi olacaktır. Eğer model gerçeği %100 temsil ediyorsa, simulasyonda %100 doğru olacaktır. Modelin gerçekten uzaklaştığı yerlerde simulatör de yanlış sonuç verecektir.
 
Mevcut ve hatalı olan trafo zaten 150VA abi. Bunun voltajlarının hepsi artacak, çok eksik vermişim. Dolayısıyla sığması mümkün değil. Gerçi 5.2V sekonderinin akımını biraz azaltabilirim, ama diğer sargılardaki artış o avantajı yok ediyor.

Güç kaynağının kendi fanı yok. Tüm cihazın şase fanı var ve güç kaynağına çok az bir faydası var. Soğutucu için de yer yok. Mevcut kutunun kendisi bir soğutucu idi ve %85 verimle çalışan SMPS için fazlasıyla yetiyor. Ama lineer güç kaynağı için yeterli olmaz. Hemen yanındaki RF devre kutuları ciddi ısınır ve bütün karakteristikleri değişir.
 
Güç kaynağı dışarıda olduktan sonra niye illa mevcut kutuyu kullanayım abi? Onun yerine ince yayvan birşey kullanmak isterim ki diğer cihazın üstüne veya yanına dik vaziyette koyabileyim ve az yer kaplasın. Zamanı gelince SMPS güç kaynağını çalıştırdıktan sonra harici güç kaynağının göveri tamamlanmış olur.
 
Yeni trafo kesin olarak kutuya sığmaz abi. Şimdi yeni rakamları hesapladım, 228.36W gücünde trafo gerekiyor. Bu mevcut güç kaynağının kapasitesi ile aynı olması için. 5.2V'un akım kapasitesini yarı yarıya azaltsak ancak 15W tasarruf ediyoruz.

Ama sığmış olsaydı bile, mevcut SMPS'nin verdiği gücün aynısını verecek bir lineer güç kaynağı kesin olarak daha fazla ısınacak. Bu fazla ısıyı uzaklaştırmak için soğutucu takma şansım yok, çünkü yer yok. Fan da işe yaramaz hava akışı olanağı yok, güç kaynağı tamamen kapalı bir kutu.

Mecbur harici güç kaynağı olmalı.
 
Bu hesabı yapan matlab script

Kod:
clear

dd = 1.8;   % diyot kaybi
ro = 2.0;   % regulasyon fazlasi
lt = 10;    % sebeke voltaj toleransi

v1 = 5.2;
v2 = 15;
v3 = 15;
v4 = 12;

i1 = 5.25;
i2 = 2.2;
i3 = 2.0;
i4 = 1;

v1s = v1 + dd + ro + v1 * lt / 100;
v2s = v2 + dd + ro + v2 * lt / 100;
v3s = v3 + dd + ro + v3 * lt / 100;
v4s = v4 + dd + ro + v4 * lt / 100;

i1s = i1 * 1.5;
i2s = i2 * 1.5;
i3s = i3 * 1.5;
i4s = i4 * 1.5;

p1 = v1s * i1s
p2 = v2s * i2s
p3 = v3s * i3s
p4 = v4s * i4s

tp = p1 + p2 + p3 + p4


Script'i çalıştırınca aldığımız sonuç

Kod:
>> t

p1 =

   74.9700


p2 =

   66.9900


p3 =

   60.9000


p4 =

   25.5000


tp =

  228.3600

>>
 
Mesele regülatör ısılarının makul seviyeye gelmesi değil abi. Bir regülatör için 60 derece de makuldür, bu sıcaklıkta çalışır. Daha yüksek sıcaklıkta da çalışır. Ama SMPS güç kaynağının ısı seviyesine inmesi mümkün değil. Normal şartlar altında 5.2V regülatörünün üzerinde 25W ısıya dönüşecek. Diğer regülatörlerde de 12W, 10W, 7W gibi ısı kaybı olacak. Toplamda 55W ısıya dönüşecek. SMPS'te bu değer birkaç watı geçmez, dolayısıyla SMPS ile aynı ısınmayı temin edemeyiz.

O RF devrelerinin dibinde bir fırın varken de gereken performansı göstermeleri mümkün olmaz.
 
Tormak trafodan istenen özellikte trafoyu sipariş ettim. Bu firma hakikaten iyi bir firma. Aynı firmanın toroid olmayan trafo imal eden departmanı da var, EKA Trafo. Onlardan da birkaç trafo siparişim oldu bugüne kadar. Tavsiye ederim herkese.
 
Primer sargı: 220V/110V, orta uçlu

Sekonder (4 tane bağımsız sargı):

1) 10V, 8A

2) 21V, 3.3A

3) 21V, 3.3A

4) 17V, 1.5A

250 TL + KDV dediler.

EKA'dan Evliya bey ile görüşüyorum ben hep. Onu tanır mısın? Daha önce EKA'dan 3 KVA lık izolasyon trafosu aldım, bir de bu SA için yanlış bir trafo sipariş ettim (voltajlarda regülasyon fazlalığını unutmuşum :mad: )
 
%10 şebeke toleransı koymasam olurdu aslında, UPS'den besleniyor benim elektronik cihazlar. Ama madem amaç işi bilimsel yapmak, o zaman bunun gereği neyse yapmak lazım :)
 
kesmez hocam verdiğiniz linkteki şemanın daha büyüğü için link varmı acaba değerler okunmuyor
 
aydin hocam eka da 32 yada 36 volt trafo varmı 150 200 watt arası. isteğe göremi sarıyorlar. fiyatları nasıl. 2tane 6v bağımsız 2w sargı istesek sararlarmı.
 
Eka ve Tormak trafo aslında aynı firma. Tormak bölümü sadece toroid sarıyor, Eka klasik trafolar sarıyor. Her türlü trafoyu, gücü ne olursa olsun sarıyorlar. Ben daha önce 3 KVA sık izolasyon trafosu sardırdım, imalat kalitesi iyi idi. 150VA, 4 çıkışlı bir trafoyu da 175 TL ye sarmışlardı. Tabi şimdi dolar fırladığı için fiyatı biraz artırmış olabilirler.
 
Trafo elime ulaştı. Kabloları fazla ezmemek için buna 80mm yükseklikte kutu lazım. Genişlik de gene rahat sığması için 150mm gibi olmalı. Yani şöyle 150x400x80 gibi bir kutu bulursam süper olacak.

scaled_img_20190131_123156.jpg


scaled_img_20190131_123213.jpg
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,362
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top