Başlangıç için hangi PCB yazılımını kullanmalıyım?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,558
Normal şartlarda, hobi amaçlı baskı devre üreten birisi için maliyet çok önemli olacaktır. Bu açıdan baktığımızda, aslında tamamen bedava olan KiCad'i önermek lazım. Ama bu, malesef Türkiye'nin gerçekleri ile uyumlu değil. Türkiye'de korsan yazılım kullanımı çok yaygın olduğu için, diğer birçok yazılım da tamamen bedava olmuş oluyor :). Türkiye'de benim gördüğüm kadarıyla hobiciler arasında en yaygın kullanılan yazılım Proteus. Dolayısıyla, mevcut hobiciler ile fikir paylaşımı veya ortak proje geliştirme için en mantıklı yazılım da bu olacaktır.

Yanlış anlamayın, Proteus'u korsan olarak kullanılmasını teşvik etmiyorum, sadece var olan durumu tespit ediyorum ve bu duruma göre ne yapmak gerekiyor onu düşünüyorum. Ben kendim PCB geliştirme yazılımı araştırırken Proteus'a göre tercih edeceğim başka yazılımlar belirlemiş olduğum halde, neticede Proteus'un en alt seviyesinin bir lisansını satın aldım ve şimdi onu öğreniyorum. Nedeni de, yaptığım projelerin ve simulasyonların Türkiye'de başkaları tarafından tekrar edilebilmesini temin etmek.

Yani Türkiye'deki bir hobici için benim önerim Proteus'un en alt seviye sürümü için bir lisans satın almak. Eğer maddi anlamda bu sizin için mümkün değilse, KiCad ikinci bir seçenek.

Bir başka seçenek de Eagle'ın bedava olan versiyonu. Eagle artık Autodesk tarafından satın alındı ve bedava olan versiyonu daha da kısıtlı hale getirildi. Paralı versiyona da ancak abonelik şeklinde sahip olunabiliyor. Eagle eski cazibesini yitirdi bence, o yüzden Eagle'i önermiyorum.

Eğer maddi anlamda durumunuz daha iyi ise, ve şu anda hobi olarak yaptığınız elektroniği ileride profesyonel olarak yapma niyetinde iseniz, Altium'un Circuit Studio yazılımını kullanabilirsiniz. Bunun avantajı, CS öğrendiğiniz zaman, ileride profesyonel olarak Altium Design'ı da büyük ölçüde öğrenmiş olacaksınız, çünkü bu iki yazılım temelde birbirine benzer. Altium CS nin fiyatı 440 dolar seviyesinde.

Eğer para sorun değil, profesyonel bir yazılım istiyorum diyorsanız, 10,000 dolar karşılığında Altium designer'ı satın alabilirsin :D. Orcad de gene benzer fiyatlarla profesyoneller tarafından yaygın olarak tercih edilen PCB tasarım programıdır.
 
Son düzenleme:
Bu konuda cok bilgim yok ama bir arkadaşımda bana kicad i onermisti. Proteus da az bir sure kullandim. Cok eskiden eagle ile bir kac pcb ciktisi aldigim oldu.

Buradaki en buyuk sorun su. Mesela internette proje ureten arkadaslar var. Projelerini kendilerini gelistirdikleri programda cizip pcb hazirliyorlar. Kimi kicad kimi proteus kimi daha profesyonel programlar kullaniyorlar. Benim sorunum bu noktada bir programda hazirlanan sema yada pcb diger programda acilmadigi icin tek programa yonelemiyoruz malesef. O yuzden en cok rabet goreni almak lazim.

Tam ifade edememis olabilirim ama her programada bir amatorun tonlarca para dokmesi muhtemel degil elbette.

Mesela projelerini takip etigim ete hocalarimiz proteus kullaniyor. Onların projelerini incelemek icin proteus edinmek lazim. X baskasi baska.bir program kullaniyor o zaman o projeyi acamiyoruz cunku elimizde o yok.
 
Aslında KiCad'in Türkiye'de yaygınlaşmasının çok büyük faydaları olur. Özgür yazılım olduğu için üzerinde çalışıp yeni özellikler geliştiren çıkar, bug çözen çıkar vs. KiCad oldukça ilerledi artık, birçok profesyonel seviyede PCB bu yazılım ile yapılabildi:

http://kicad-pcb.org/made-with-kicad/

En çok bilinen KiCad ile yapılmış proje, HackRF SDR. 6 GHz'e kadar frekanslarla çalışan ve BGA de kullanılan böyle bir proje yapılabiliyorsa, artık KiCad olgunluğa ulaşmış demektir. Ama neticede KiCad'e bizimkileri özendirirken, mevcut durumun da gereğini yapıp en azından şimdilik Proteus ile çalışmamız lazım gibime geliyor.
 
Uzun zamandır sprint layout lisanslı kullanıcısıyım. Zaman içinde Programa %100 hakim oldum. Kullanımı aşırı kolay. 4 katlı pcblere kadar destek veriyor.

Hobi amaçlı kullanım için hala yeterli ancak Yıllar içinde program kendini hiç geliştirmedi. 3D desteği yok.

Şema çizmek için ücretsiz olan tinycad i de aktif kullanıyorum.

Şemayı başka yerde çiz pcb yi başka yerde yapıyordum. Daha profosyonel bir program arayışına girdim.

Bir ara proreus u almayı düşündüm. Yanlış hatırlamıyorsam türkiye satıcısı uçuk fiyatlar söylemişti. Zaten bir türlü sevemedim proteusu...

Easy eda güzel bir alternatif. Simulasyon, şema, pcb,3d hepsi var. Kötü yanı bulut üzerinden çalılıyor. Bana uygun değil. Benim dosylarım benim pc imde olmalı...

Hangi program olur acaba derken bugun kicad ı denedim. Bugune kadar neden denemedim diyede hayıflandım biraz. Bana çok başarılı geldi. 1 günde istediğim seviyede kullanabilir hale geldim. Bence bu programın kullanıcı dostu olduğunun bir göstergesi. 3D olayı çok güzel geldi bana. İstediğim eleman kütüphanede olmasa bile internetten step dosyasını indirip eklemek kolay oldu.

Bundan sonra kicad cıyım ... :cool:
 
Benim çok evvellerden hatırladığım Proteus'un Türkiye'de yaygınlaşmasının 2 sebebi var. İlki simülasyon, ikinci ise auto router yani otomatik baskı devre çıkarması. Bunlar hobi ve giriş seviyesinde elektronik için mükemmel özellikler. Auto router KiCad'de mümkün ama simülasyon halen eksik.

Yani ülkemizde bahsi geçen şekilde Proteus kullananlarda tutup 3-4 katmanlı üretim yapmadığı gibi, hobicilerin %80-90'ı çift taraflı baskı devre çizmekten kaçınır. Bunun için kimse de lisans ücreti ödemez.

KiCad tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan harika bir program ama bizdeki bu alışkanlığı kırmak için çok güzel eğitim videoları (tek kişiden değil!) hazırlanması lazım. Bir ürün yaygınlaşmaya başlayınca kartopu etkisi herkesi sarıyor, Proteus için Türkiye'de her seviyede bir çok video, yazı filan bulmak mümkün.

Bir başka seçenek de Eagle'ın bedava olan versiyonu. Eagle artık Autodesk tarafından satın alındı ve bedava olan versiyonu daha da kısıtlı hale getirildi. Paralı versiyona da ancak abonelik şeklinde sahip olunabiliyor. Eagle eski cazibesini yitirdi bence, o yüzden Eagle'i önermiyorum.
En son Fusion 360 kısıtlamalarından sonra Autodesk ürünlerinden kesinlikle kaçınmak gerek. Yarın komple paralı yaptık da diyebilir/derler...

Bunu bilmiyor ve merak ediyordum. Özellikle notebook gibi cihazların servis kitapçıklarındaki şemalar sanıyorum bununla çiziliyormuş. Aşağıdaki sayfa yapısı bir çok servis kitapçığında gördüğüm şema ile birebir aynı!

1602785456802.png
 
Tam forumu kapattım Facebook'a bir bakayım dedim şöyle bir ileti ile karşılaştım. Bu adam ya da bunu okuyanlar profesyonel bir çizim yapıp bir daha nasıl PCB sipariş etsin...

1602787081471.png
 
PTT de benim de kargo bekliyor.İkisi de takipli.

Birisi İstanbul'a giriş yaptı ama bir aydır gümrüğe gönderilmedi.Diy kit ve Sipariş vereli 3. ayı oldu.

Diğeri zaten (Türkiye içi sipariş) bulunduğum ilçe Seyhan PTT nin mahalli şubesinde dağıtıma çıkmayı bekliyor.Bir haftadır evde zil sesi bekliyoruz.Olacağını söyleyeyim.

Her zamanki gibi zili çalmadan sarı kağıdı kapıya yapıştırır. Akşam ya kağıdı, yada evde yoktunuz, kargo şubede mesajını ben internetten görürüm. Sonra Çukurova Barış Manço PTT şubeye gider, kuyruğa girip kargomu teslim alırım. PTT böyle çalışıyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,362
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top