C/C++ programlama öğrenirken hangi işletim sistemi altında çalışmalı?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Günümüzde işletim sistemi tercihi dendi mi akla gelen üç tane seçenek var: Windows, GNU/Linux, ve MacOS. Peki C öğrenmek için bu işletim sistemlerinin hangisi altında çalışmak lazım?

Benim bu konuda tavsiyem net: Kesinlikle GNU/Linux altında öğrenmek gerekir. GNU/Linux, birçok konuda endüstri standartlarına bağlı kalır, standartları yakından takip eder ve bir programcının verimli çalışması için de gereken tüm altyapıyı sağlar. GNU/Linux altında öğrendiğiniz C programlama ile MacOS altında da, biraz uğraşarak da olsa, Windows altında da iş yapabilirsiniz.

Eğer GNU/Linux da çalışmak istemiyorsanız, ikinci seçenek olarak tavsiyem MacOS, tabii bir Apple bilgisayara ayırabileceğiniz para varsa :rolleyes:

En son, ve mümkün mertebe kaçınılması gereken seçenek, Windows'dur. Bu bir tavsiye değildir artık, geriye kalan seçenektir :)
 
GNU/Linux altında yaygın kullanılan C/C++ derleyiciler:

En yaygın derleyici, GNU Compiler Collection ve ya kısa adıyla GCC. İşletim sisteminin de bütün bileşenleri bu derleyici ile derlenmiştir. GCC her zaman mevcut standartları iyi bir şekilde desteklemeye önem verir. Standartların ötesinde sağladığı birçok ilave özellik de vardır, ama standartların öngördüğü şeylerin dışına çıktığı çok çok nadirdir. Eğer C/C++ standardı ile ilgili yenilikler ortaya çıktı ise, bu yenilikleri destekleyen ilk derleyicilerden birisidir GCC. Bu derleyici, dünya üzerinde yüzlerce gönüllü programcı tarafından geliştirilmektedir. Birçok ticari firmanın sponsorluğu olsa da, hiçbir firma direkt olarak GCC'nin geleceğini belirlemiyor. GCC'nin geleceği, gönüllüler arasından seçilen bir yönlendirme komitesi (GCC Steering Committee) tarafından belirlenir. Bu sebepler yüzünden, C/C++ öğrenmek için en uygun derleyicinin GCC olduğunu düşünüyorum.

GNU/Linux altında on zamanlarda yıldızı parlamaya başlayan başka bir derleyici de clang. Apple firmasının yönlendirmesi altında geliştirilmektedir. Son derece modern ve programcıya önemli avantajlar sağlasa da, arkasında Apple'ın olması nedeniyle çok hızlı bir şekilde yaygınlaşmamaktadır. Birçok GNU/Linux yazılımı clang ile de derlenebilmesine rağmen, örneğin Linux kernel halen clang ile derlenemiyor, başka bazı büyük yazılım paketleri de gene tam anlamıyla clang ile uyumlu değil.
 
MacOS alında yaygın kullanılan C/C++ derleyiciler, GNU/Linux'ta kullanılanlarla birebir aynıdır. Hem GCC, hem de clang MacOS altında tüm özellikleriyle çalışır.

Bunun yanında MacOS altında, Apple'in XCode paketi de kullanılabilir. Grafik arayüzlü ve Apple teknolojilerinden yoğun olarak yararlanan uygulamalar geliştirilirken, XCode büyük kolaylık sağlayacaktır. Ama C öğrenirken bunlar lazım değil, GCC yeterlidir.
 
Windows altında C/C++ yazılımı geliştirmek için ilk akla gelen yazılım paketi Microsoft Visual Studio. Profesyonel versiyonuna artık sadece MSDN aboneliği ile erişilebilen bu yazılım paketi, birçok hobicinin bütçesinin fazlasıyla aşar. Ama birkaç yıldır, bedave olarak indirilebilen Visual Studio Community Edition var. Bununla IDE ortamında program geliştirmek, hata ayıklamak vs mümkündür.

Windows altında GCC ve clang ile de program geliştirilebilir, ama bunların kurulumu ve kullanımı biraz daha zordur, çünkü Windows konvansiyonları, bu yazılım paketlerininkinden çok farklıdır.
 
Burada bir de Eclipse CDT yi de belirtmek lazım. Bu da XCode ve MSVC gibi IDE ortamında kod geliştirme ve hata ayıklama olanağı sunuyor.
 
İyi bir C/C++ programcısı olmak istiyorsanız, ilk aşamada bu IDE tipi ortamlardan uzak durun. Bunların kullanım detayları ile ilgili birçok şeyin öğrenilmesi gerekiyor ve bunlara ayıracağınız zaman, asıl C diline harcayacağınız zamandan çalıyor olacak. O yüzden, sadece bir editör, shell, ve GCC (belki de make) kullanarak program yazmayı öğrenmek lazım. Bu, işin temelidir, ve temel sağlam olduktan sonra üzerine kurulacak bina da sağlam olur.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,278
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top