Freze için "kendin yap" vakum tabla

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,746
Bir parçanın kenarlarını tek seferde işleyebilmek için bir vakum tabla düşünüyorum. Vakum pompası olayını halletmek kolay, ama parçanın bağlanacağı vantuzlar konusunda çok fazla bilgi bulamıyorum internette. Gördüğüm vantuzlar genelde kauçuk sızdırmazlık contasına sahip, ama benim uygulamada bu olmaz, çünkü elastikiyetten dolayı titreşim yapar. Çok sert lastik veya başka bir sistem lazım. Bu konuda önerisi olan varsa duymak isterim.
 
Merhaba
Mekanikle ilgili hemen hiçbirşey bilmediğimden dediklerinizi anlamadım.Muhtemelen sorunu izah eden bir video veya resim olursa fabrikadaki ustabaşlarına sorarım(CNC tezgahlar var )
 
Gecen baska bir yerde konusu gecti.

Malzeme cinsi onemli tabiki boyutu agirligi materyal cinsi.

Malzemeyi vakumla tutturmak icin baska bir yerde vakum pompasi tavsiyesi ile bu konuyla tanistim. Tutturulacak malzemenin agirligi ve boyutu nedir? Materyal nedir?

Bir kac noktadan yapilacak olan tutturma ile sarsinti yada esnemenin olacagini dusunmuyorum.
 
Merhaba
Mekanikle ilgili hemen hiçbirşey bilmediğimden dediklerinizi anlamadım.Muhtemelen sorunu izah eden bir video veya resim olursa fabrikadaki ustabaşlarına sorarım(CNC tezgahlar var )

Şimdi şöyle düşünün. Akrilik'ten 302mm x 303mm bir levha var. Tüm 4 kenarını freze ile işleyip tam olarak 90° ve 300 mm x 300 mm levha elde etmek istiyoruz. Levhayı iki kenarından tablaya bağlasak, sadece diğer iki kenarı işleyebiliriz. Ama eğer 4 tane vakumlu vantuz alttan sıkı bir şekilde levhayı tutarsa, tüm 4 kenarını da bir kerede işleyebiliriz.
 
Gecen baska bir yerde konusu gecti.

Malzeme cinsi onemli tabiki boyutu agirligi materyal cinsi.

Malzemeyi vakumla tutturmak icin baska bir yerde vakum pompasi tavsiyesi ile bu konuyla tanistim. Tutturulacak malzemenin agirligi ve boyutu nedir? Materyal nedir?

Bir kac noktadan yapilacak olan tutturma ile sarsinti yada esnemenin olacagini dusunmuyorum.

Malzeme levha şeklinde ve 200 mm'den büyük bir kenarı olan plastik veya metal. Elimde 200 mm lik hassas mengene var, 200 mm'den küçük levhaları kolay bir şekilde işlemem münkün. Ama mesela 300 mm olan levhayı işlemek için 300 mm mengene lazım, ki bu boyuttaki freze mengenesi en az 60 Kg olacaktır (Elimdeki 200 mm mengene 40 Kg'a yakın). O yüzden mengene ile olacak iş değil.
 
Şöyle bir vakum tabla gördüm şimdi:

https://www.atateknik.com.tr/portfolio/er-el-vakumlu-tabla-ve-vakum-pompasi/

190


Bunun boyutu 200mm x 300mm. istenen oluklara sızdırmazlık contası yerleştiriliyor. Sonra da üzerine levha yerleştiriliyor ve köşede görülen delikten hava emiliyor ve levha tablanın üzerine dümdüz bir şekilde bastırılıyor. Ama malzeme sanki aluminyum ve akrilik tablaya bastırılınca kaymayacak kadar sıkı bir şekilde bastırılacak mı? Sadece akrilik değil yumuşak çelik durumunu da düşünmek lazım, çünkü yumuşak çelik ile kesme kuvvetleri çok daha yüksek olacak.
 
Vakum yaratmak için de iki seçenek görünüyor. Birincisi vakum pompası, ikincisi de venturi denen bir sistem. Burada vakum yaratmak için kompresör kullanılıyor. Bende de güçlü bir kompresör var zaten, o yüzden bu venturi sistemi daha ucuza gelebilir.
 
Aslında 300mm x 400mm tabla alsam benim frezede birçok işimi görür. Ama mesela diyelim 200mm x 200mm lik bir akrilik işleyeceğim. Bu durumda akrilik'i tablanın üzerine sıkarsam, alt tarafı tabla ile sıfır olacak ve kenarları işlerken freze, tablaya da dalacak. Bir şekilde akrilik'i 2 mm gibi yükseğe sabitlemek lazım ki kenarlar işlerken tablayı kurtaralım ve sadece akrilik'i keselim ...

Mesela tablanın üzerine, akriliğin altına 2 mm lik parçalar koysam. Bu durumda conta gene de iyi görev yapar mı?
 
Şöyle bir venturi vakum pompası olursa yeterli olur gibi duruyor. Vakum gücü elektrik motorlu vakum pompalarından farklı olmadığı söyleniyor


Firmanın ürününün fiyatı da çok yüksek değil:

https://www.infinitytools.com/venturi-vacuum-system
 
Son düzenleme:
Venture etkisi olusmasi icin hava akisinin surekli olmasi ve debininde yuksek olmasi gerekebilir. Datasheet e bakmadım ama vakum kompresoru bana daha mantikli geliyor.

Şöyle bir görsel ekleyip video ile renklendireyim.

191


 
Kompresörün debisi baya yüksek Serkan, Kumlama bile yapılabilecek seviyede debiye sahip. Bildiğin venturi vakum jeneratörü satan yer var mı Türkiye'de?

Video çok yararlı oldu, özellikle 60'ıncı saniye'de CNC'ler için kullanılan çift taraflı banttan bahsediyor. Türkiye'de de muhtemelen vardır bu. vakum tablaya o bant yapıştırılırsa, hakikaten iş parçasının kayması hiç mümkün değil.
 
Timur abi ,

Bildiğim vakum için venturi vakum jeneratörü satan yok malesef.

İşlenecek malzeme sadece metal olsa idi manyetik tutucular iş görebilirdi ama plastik v.b. olması yöntemi kısıtlıyor.
 
Ben bir süredir bakıyorum, hep bahçe sulaması için, ilaçlama için veya boyama için olan venturiler var. Bakalım burada bildiğim iki pnömatikçi var pazartesi arayıp konuşayım.
 
webde az önce aramada gördüm ama datasheetlerine ulaşamadım. Arayıp sormak lazım.

Hizmet verdiğim cihazlarda da venturi etkisi ile yağ hareket sistemi var ama vakum etkisi yüksek değil sadece yağı bir kaç metre yukarıya hareketlendirmek için kullanılıyor.
 
Aslında bir pompanın ne kadar vakum verdiği konusunda Türkiye'deki satıcıların verdiği değerler tamamen rastgele. Kimse sattığı malı tanımıyor :mad:.

Yukarıdaki venturi pompa video'sunda adam, 80 Psi basınç ile "eksi" 26 in/Hg vakum elde ettiğini ve bunun da foot kare başına bir ton gibi bir baskı kuvveti uyguladığını söylüyor. Şimdi 80 Psi, aşağı yukarı 5.5 Bar.

Ama bu "eksi" 26 inç/Civa'nın ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyorum. Direkt olarak 26 in/Hg yi Bar'a dönüştürürsek, 0.88 Bar çıkıyor :) Bu çok da iyi bir vakum sayılmaz. İşin içine "eksi" de girince herhalde şunu demek istiyor: Normal atmosfer basınca 30 in/Hg. Vakum pompası bunu 26 in/Hg azaltıyor diye düşüneceğiz herhalde.

Bu durumda, bizim normal atmosfer basıncı 1 Bar, bunu da 0.88 Bar azaltırsak, geriye 120 mBar kalıyor. O zaman herhalde bana 120 mBar vakum yapabilen bir pompa lazım. Ve şimdiye kadar okuduğum hiçbir satıcı mBar basınç belirtmiyor. Kimisi Pascal veriyor, kimisi hiçbirşey vermiyor, kimisi hatta basıncı artırmış olarak veriyor :p Sanki kompresör alıyoruz ...
 
Evet bu vakum olayı gerçekten akıl karıştıran bir durum. Elimde aşağıdaki gibi bir vakum manometresi bulunmakta. Bu vakum göstergesini endüstriyel tip soğutma gruplarında herhangi bir nedenle kaçak olduğunda yada sisteme müdahalemiz olduğunda vakum kompresörleri ile içeride kalan havayı boşaltıp tamamen arındırıldıktan sonra gazı basacağımız zamanı anlıyoruz. Yani içeride hava kalmadı artık vakum işlemi tamamlandı diyebiliyoruz.

Bu manometre ile benim inebildiğim en derin vakum yaklaşık 4 mbar mertebelerine inebiliyorum.

Bu vakum değerine de yine en alttaki resimdeki gibi bir vakum kompresörü ile iniyorum.

refco-absolute-100mm-vacuum-gauge-150-0-mbar-1160-1-p.png


93560_white_background.jpg
 
4 mBar bana lazım olan vakumdan baya ilerisi! :) Bu pompayı arattırdım Türkiye'de yok galiba. Bana bunun ayarında, ama Türkiye'de bulunabilen bir vakum pompası önerebilir misin Serkan?
 
Bu benim kullandığım vakum pompası çok eski. Ama çok sağlam bir marka ve üründür. Marka Yellow Jacket'dir. Şu an Türkiye'ye kim getiriyor bilmiyorum.

Vakum pompası önerim fiyat performans olarak çok pahalı olmayacak arızasında kolay çözüm bulabileceğiniz şu ürünlerden temin edebilirisniz.


Cantaş firması büyük bir firmadır. Bilgi için ekliyorum. Yukarıdaki önerdiğim ürün 6 cfm buna eşdeğer Value VE 160N Vakum Pompası ürün aynı değerleri sağlıyor gibi görünüyor. Şu katalogda detaylı bilgiler mevcut.

 
Tamam Serkan, pazartesi bu firmayı arayayım ve bilgi alayım. Herhalde bu venturi işi olmayacak, arıyorum arıyorum hep farklı, istemediğim şeyler çıkıyor. Baya bir sayfa ilerledim, artık penis vakum pompaları çıkmaya başlayınca bu işin olmayacağını anladım :D
 
Benzer urunler sogutma malzemeleri satan tootanci perakendeci firmalarda da var ancak onlara vakum pompasi ile ilgili değer sorarsaniz çoğu cevap verebileceğini sanmiyorum.

Burasi ilgilenmez ise baska firma bulabilirim.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,815
Mesajlar
99,265
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top