Freze için "kendin yap" vakum tabla

Acikcasi bir sogutmaci kadar aktif kullanılmayacağı icin asil sorun nemden ziyade partikülün sorun olacagini dusunuyorum.

Biz bazi uygulamalarda sistem icine su girmis cihazlari vakumluyoruz yinede emiste filtre kullanmiyoruz. Sistemden derin vakuma indiğimizde suyun kaynama sicakligini dusuruyor ve buharlastiriyor buhar fazinda emip atmosfere atiyoruz.

Bizim yaptigimiz hata giriste filtre kullanabiliriz ama iscilik suresini asiri uzattigi icin kullanmiyoruz. Bu durumun nedeni filtre su girmis sistemlerde hizli sekilde tıkanıyor. Bu durumda ise ne yapiyoruz cikan buhar genelde vakum kompresorunun karterinde birikiyor belli surelerde genelde 24 saatte bir kompresorun yagini yeniliyoruz. Zaten suyu emdikce vakum degeri yukselmeye başlıyor iyi vakumlayamiyor.

Bu isin derin kismi.

Vakum tabla uygulamasinda filtre cokta gerekmez. Tek endisem frezede yada cnc uygulamasinda yanlislikla yada uygulama esnasinda tabla delinip iceri toz kacmasi. Bu ihtimal oluşmayacak ise cok sorun teskil etmeyecegini soyleyebilirim.

Yada filtre takma kismini once sistemi devreye alip verim alindiktan sonra filtre modifikasyonu eklemesi yapilabilir.
 
Kompresör varsa onun emiş ağızı vakum pompası olarak çalışmaz mı?
 
Vakum tabla uygulamasinda filtre cokta gerekmez. Tek endisem frezede yada cnc uygulamasinda yanlislikla yada uygulama esnasinda tabla delinip iceri toz kacmasi. Bu ihtimal oluşmayacak ise cok sorun teskil etmeyecegini soyleyebilirim.

Toz kaçması için tablanın delinmesine gerek yok Serkan. Tablanın üzerinde devamlı olarak talaş, toz ve bazan da bor yağı artıkları olacak. Bunların da emiş deliğine girmesi her zaman mümkün. Filtreyi baştan koymak lazım diye düşünüyorum.
 
Kompresör varsa onun emiş ağızı vakum pompası olarak çalışmaz mı?

Bunu çok önceden araştırmıştım. Normal kompresör ancak belli bir vakum seviyesine kadar iş görür, çünkü piston, segman ve valflerin sızdırmazlığı vakuma göre değildir. O seviye ile de parçayı tablaya yeterince büyük bir güçle bastırabilir miyiz net değil. Ayrıca daha önce vakumun sıvıların kaynama noktasını değiştirdiğinden bahsedilmişti. Kompresörün yağı da bir sıvı ve vakumdan dolayı kısmen buharlaşıp kompresörün çıkışından uzaklaşacaktır. Yani kompresör hızla yağ kaybedecektir.

Bir de çok iyi bir hava filtresi kullanılmazsa, elimdeki vakum pompasının 6 katı fiyatta kompresörü riske etmiş olurum, buna hiç niyetim yok :)
 
Son düzenleme:
Bugün başka hidrolikçilere de gittim, pnömatik sistemlerde kullanılan hiçbir rakor buna uymadı. Ben de en son sıhhi tesisatçıya gittim ve oradaki fitting'leri denedim. 3/8" fitting'ler buna oldu. Ama contalı rakor bulamadığım için oraya bir maşon, nipel, maşon, nipel ... koyarak yükselteceğim. Tepeye hava filtresini koyup oradan da hava kapline dönüştüreceğim.
 
Hava filtresi olarak da basınçlı hava sistemlerinde kullanılan bir filtre aldım. Ama tam eve gelip bu şekilde birbirine bağladım ki bir problem olduğunu farkettim. Bu basınçlı hava sistemlerindeki filtrelerin altında bir su tahliye sibobu var. İçeriden basınç ile bu sibop normalde kapalı oluyor. Ama şimdi vakumla kullanılınca basınç dışarıdan olacak ve o sibop hep açık olacak :p

Oradaki sibobu iptal etmem gerekecek. Zaten gerek de yok ona, çünkü vakum alında suyun bir yerlere çökmesi mümkün değil, buhar halinde olacak. Vakum filtresi bulana kadar bu idare etsin yeter. Sonra çıkarıp doğru filtreyi takarım.

198
 
Vakum filtresini buldum. http://www.pomvakpompa.com/ firmasında var. 27 m3/h akış kapasitesine sahip bir filtre. Pazartesi bunu sipariş edeceğim. Çok değişik vakum pompaları var bu firmada ve gördüğüm kadarıyla tamamen yerli üretim bir firma. Özellikle tercih edeceğim :)
 
Filtrenin tabanındaki sibobu çıkardım. Oradaki deliği contalı bir civata ile kapabilirim herhalde.

199
 
Hmm, bu kap sanki cam değil de akrilik :oops:. O zaman akrilik yapıştırıcısı ile buraya bir kapak yapıştırsam olur aslında. Bunu atölye'ye götürüp farklı bir yerine akrilik yapıştırıcı süreceğim bakalım. Eğer erirse, o zaman işimiz oldu demektir, direkt tepeye bir kapak yapıştırmam yeterli olacak.
 
Son düzenleme:
Erken sevinmişim. Filtrenin modeli TPC PF-3. Şeffaf plastiğin malzemesi polikarbonat. Akrilik yapıştırıcı ile kaynamıyor. Onun yerine metilen klorit gerekiyormuş. Neyse, o zaman bir parça akrilik kesip iki bileşenli epoksi yapıştırıcı ile yapıştıracağım. Nasıl olsa atmosfer basıncı bunu yerine bastıracak, çıkma durumu yok.
 

Ekler

  • PF3_20180220.pdf
    739.7 KB · Görüntüleme: 321
Son düzenleme:
bugün bir 180mm x 180mm x 30mm bir aluminyum blok aldım. Bunu frezede düzelteceğim. Sonra da üst köşeye bir delik, kenara bir delik. Kenardaki deliğe de 3/8" UNC diş açıp pnömatik fitting'i oraya takacağım.
 
Pompanın da yağını doldurdum ve devreye aldım. Sarı maşonlar ve nipeller sızdırmaz olmadığı halde ucunu baş parmağımla tıkayınca parmağımı kapıp çekti içeri :oops: Hava akışı ile ilgili sorunumuz olmayacak gibi duruyor :)
 
Pompanın da yağını doldurdum ve devreye aldım. Sarı maşonlar ve nipeller sızdırmaz olmadığı halde ucunu baş parmağımla tıkayınca parmağımı kapıp çekti içeri :oops: Hava akışı ile ilgili sorunumuz olmayacak gibi duruyor :)

Aynı işlemi bizde yaparız arada :)

Siz işi erken kaptınız. :D
 
Aslında bütün bağlantılar sızdırmaz ise bu tehlikeli değil mi? Özellikle hava akışı çok yüksek ise parmaktan bir parça et koparır atar gibime geliyor...
 
Hesaplayamam ama vakum yaptigi parmagimizi bastigimiz alan ve vakum gucu birim alana ne kadar kuvvet uyguluyor bilmek lazim.

Parca kopartmayabilir parmagimiz o yuzeye belli bir kuvvet uyguluyor ama hucresel boyutta zarar verebilir. Yada etimiz tqm kati olmadigi icin vakum agzinin seklinde iceri bir kisim çekecek. Nihayetinde deri yari gecirgen bir zar ve vucudumuz sividan olusuyor. Vakum bu esnada vücudumuzdaki siviyi cekmek ve buharlastirmak isteyecektir.

Cok uzun sure tutmadigimiz icin sorun yok.
 
Filtre ve vakum saati

284
 
Merhaba Cevdet Bey. Benim anladığım, nasıl bir sızdırmazlık sistemi yapılırsa yapılsın (fitil, lastik conta, bant vs), mutlaka sızıntılar oluyor. Dolayısıyla iş, vakum pompasının akış miktarına kalıyor. Eğer pompanın sağlayabildiği akış miktarı iyi ise, sistem sağlı sollu sızdırsa bile sorun olmuyor. Hatta youtube'daki videolarda görmüşsünüzdür, adamlar hiçbir şekilde sızdırmazlık yapmadan MDF'nin üzerine atıyorlar işlenecek MDF levhayı, hava akışı sayesinde taş gibi tutuyor.

Şu anda ben 170 x 200 x 35 mm boyutlarında bir aluminyum blok aldım sanayiden. Onu tarama kafası ile yüzeyini düzelteceğim. Sonra da bir kenarına delik delip oraya 3/8" lik bir pnömatik fitting koyacağım. sonra da aluminyum yüzeyde elektrikçi bandı ile bir duvar örüp parçayı üzerine koyacağım. İki bantın birleşim yerinde tabi kaçaklar olacak, ama aldığım pompanın akış miktarı 17 m3/h, yani baya kuvvetli. O kadar sızıntıları tolere eder diye düşünüyorum. Bakalım göreceğiz :)
 
Sizin kullandığınız lastik contalı çözüm de iş görür, basit ve etkin bir çözüm, ama sanıyorum ekovat'ın akış miktarı yetersiz kalıyor ve vakum düşük seviyede kalıyor olabilir.
 
Bu arada şu siteyi arayıp görüşmüştüm pompa tespiti yapacakken. https://vakumteknoloji.com/
Ragıp bey diye biri vardı. Gerçekten ilk defe sattığı pompaları, malzemeleri filtreleri bilen biri. Belki yarım saat telefonda bilgi verdi. (Yine de satın almadım pompa:) ) Filtre parçalar vs hepsi var sitede online. Fiyatları da gözüküyor.

Baya kapsamlı bir firmaya benziyor hakikaten. Çelik borular ve bağlantı elemanları işime yarayabilir. İleriki aşamada daha büyük bir aluminyum levhaya oluklar açıp fitilli bir vakum tabla yapma niyetindeyim. Bunun için fitil bakıyorum, sen hiç vakum fitili ile deneme yapmış mıydın?
 
Son düzenleme:
Sızdırma olan sistem yani açık olan sistemde 100-100m3 pompa gerekiyor. Yani suntanın üzerinde. bir malzemeyi daha çekecek ve suntanın kalan yüzeylerinden de hava sızacak diyersen bu kadar güç şart. Fakat o şekilde kullanım pek verimli değil. Küçük akrilik işlenmez mesela. Yüzey alanın geniş olması lazım.

Evet youtube'daki bir router ile adam kat kat MDF koyuyor ve hepsi sapasağlam tutuyor. Ama adamın kullandığı vakum pompası 305 m3/saat :D Ama tabi bu yüzeyle de ilgili. O kadar büyük yüzey olunca 305 m3 gerekir, ama mesela 50 cm x 50 cm lik bir yüzey için çok daha az akışlı pompa da aynı sonucu verir diye düşünüyorum, çünkü yüzey azalınca kaçak da azalıyor.

Alunmiyum bloğunu harcama derim deneme için. Elindeki akrilde kanal aç, fitili oraya döşe.

Ben bu vakum tablayı aslında genel amaçlı yapıyorum. Sadece akrilik değil, yeri geldiğinde çelik de işlemek istiyorum. İlk aşamada akrilik işim olacak, ama onun dışında elimde mengene ile tutulamayacak açılı aluminyum parçalar var. Sadece zemini düzgün, onun dışında her yeri açılı. Bunu zeminden vakum ile tutup frezede işlemek istiyorum.

Elektrik bantı ile duvar çekme olayını anlamadım. Hava duvarımı? yoksa tutuculuk için mi?

Vakum tablanın yüzeyine elektrik bandı ile iki kat dikdörtgen yapıştırdığını düşün. Ama uçlarını dik bir şekilde kesip mümkün mertebe bitişmelerini sağlayarak. Vakum deliği de bu dikdörtgenin içinde kalıyor. Sonra da iş parçasını bu bantları kapatacak şekilde yerleştiriyoruz ve bant bir conta görevini görüyor. Ek yerlerindeki sızıntılar konusunda da yüksek hava akışına güveniyoruz.

İstersen elimde 30x40cm kompak levha elimde varmı bakayım. Varsa elimdeki lastik ile birlikte sana göndereyim. Hem benim içinde denemiş olursun. Senin vakumun başarı pranına göre bende benzer pompadan alacağım.

Yani üzerinde kare oluklar olan vakum tabla mı var elinde? Varsa hakikaten gönderirsen hemen deneyebilirim.

Aldığım vakum pompası, Value serisinin en yüksek hava akışına sahip pompası. 17 m3/saat. Fiyatı da 1500TL gibiydi. Pomvak firmasında 27 m3/saat lik pompalar var. Fiyat 2500 TL gibi. Bu pompa, bendeki kadar derin vakum üretemiyor, ama hava akışı avantajı var.

Bir de pompa ne kadar ses yapıyor tarif edebilir misin? Süpürge sesi, çamaşır makinesi sesi, standart kompresör sesi gibi bir şeyle kıyaslayarak.

Sesin biçimi olarak bir mobilet gibi ses yapıyor, ama ses şiddeti o kadar değil. Bir video da kaydedeceğim deneyince, biraz fikir verir.

Vakum fitili ile deneme yaptım, ama aluminyum tabla değil. Fakat ahşap dolgulu yani hava kaçmıyordu. Fakat kayma oluyor fitilde. Belkide vakum şiddetinden. Onu denemek için vakum arayıp durdum. Fakat satanlar bırakın denetmeyi ellerinde dahi ürün olmadığından pek sonuca ulaşamadım. İstersen o fitilli podu göndereyim deneme için. Bende anlamış olurum pompandan mı diye..

O vakum fitilinden ziyade, tablada kullanılacak oluklar ile ilgili epey detay var. Örneğin olukların, kullanılacak fitile göre belli bir genişlik ve derinliğe sahip olması gerekiyor. Ayrıca olukların üst kenarlarının da belli bir miktarda pah kırılmış olması gerekiyor. Böylece vakum binince fitilin üstü yayvanlaşıyor ve sızdırmazlık daha iyi oluyor.

Ayrıca vakum tabladaki kare kare zemin üzerine yapıştırılan özel CNC çift taraflı bant da var, malzemenin tablada kaymaması için destek oluyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top