Frezede akrilik işlemek

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Akrilik kullanarak bir baskı devre eritme kabı yapacağım. Akriliğin birbirine kaynatılması çok kolay bir şekilde yapılabiliyor, ama frezede işlmemesi o kadar kolay değil. Şimdiye kadar yaptığım denemelerde ya kenarlarda kırılma, yada malzemenin eriyip kesiciye sıvazlanması gibi sorunlarla karşılaştım.

İnternette yaptığım araştırmalara göre bu iş için yüksek devir ve 2 ağızlı bıçak tavsiye ediliyor. Ama ikisi de yok elimde malesef. Frezem en fazla 7000 devire çıkabiliyor. 2 ağızlı kesici de hiç yok. Bir tane karbür 2 ağızlı kesici alıp 7000 devirde bir deneme yapacağım bakalım. Artık atölyemde kompresör de var, basınçlı havayı da soğutma ve talaş uzaklaştırmada kullanacağım. Sonuçları buraya yazacağım.
 
Son düzenleme:
Bugün sanayiye gidip karbür iki ağızlı kesici baktım. Ama karbür olanların fiyatları oldukça yüksek çıktı. O yüzden karbür olmayan 2 ağızlı ile denemeye karar verdim. Uygun fiyatlı 16 mm lik bir kesici buldum

scaled_img_20190105_170036.jpg


scaled_img_20190105_170047.jpg
 
Frezeye bir parça akrilik levha bağladım. Bu levhanın kenarı, daire testere ile kesme sonrası kaba idi.

scaled_img_20190105_170241.jpg



Makinayı 7000 devire ayarladım, kesme derinliğini 1mm gibi yaptım ve ilerleme hızı olarak da gene makinanın en yüksek hızını kullandım, 555mm/dak. Bir yandan kesim yapılırken, kesim yerine basınçlı hava tuttum. Sonuç gayet tatmin edici çıktı

scaled_img_20190105_170703.jpg
 
Aslında basınçlı havaya gerek olduğunu düşünmüyorum. En önemlisi, çok keskin bir uç kullanmak ve devri yüksek tutmak. Aslında devri yüksek tutmak diye ifade etmemek lazım. Önemli olan devir değil, yüzey kesim hızı. Benim makina en fazla 7000 devir/dak yapabiliyor, ama nispeten büyük çaplı bir uç kullandığım için, 7000 devirde oldukça yüksek bir yüzey kesme hızı elde etmiş oldum. Bıçak sayısı da iki olduğu için kesim yerinin ısınıp akriliği eritmesi ve kesiciye sıvazlanmasını da engellemiş olduk.
 
Normal plastik bir kap neden iş görmüyor da özel akrilik kap yapıyorsun? Mesela çoklu plastik çekmecelerde kullanılan uygun boyde şeffaf çekmece iş görmez mi?
 
Son düzenleme:
Tek taraflı PCB için dediğin plastik çekmeceler iş görür. Ama çift taraflı PCB de yapmayı düşünüyorum ben. Çift taraflı PCB eritirken, çekmeceyi salladıkça altta kalan taraf çekmeceye sürtecek ve oradaki bakır yolları koruyan boyayı yıpratacak. Ayrıca altta kalan tarafa asit rahatlıkla ulaşamayacak.

Ama Benim yaptığım kapta PCB dikine asılı vaziyette olacak. İki tane misina ile PCB'yi asitin içine dik olarak salacağım. Bir akvaryum hava pompası ile de asiti hareketlendireceğim.

Bir de akvaryum ısıtıcısı düşünmüştüm ama bu ısıtıcı sadece 34℃ ye kadar çıkıyor. İşlemi hızlandırmak için asitin çok daha fazla ısınması lazım, mesela 60℃ gibi. Bir duruma bakacağım, eğer ısıtmasız yeterince kısa sürede eritme tamamlanıyorsa buna birşey yapmayacağım. Ama süre uzun oluyorsa asiti ısıtmak için bir çözüm arayacağım. Belki daldırmalı bir rezistans gibi bir sistem olabilir.
 
Kesimin bir de videosunu çekebilir misin? Makinanın nasıl çalıştığını merak ettim. Asitin ısıtılmasına gelince, emin olmamakla birlikte, o iki asit birbirine karıştırıldığı zaman zaten baya bir ısı da açığa çıkabilir. Ayrı olarak ısıtmaya gerek kalmayabilir.
 
Aslında cep telefonu ile çekmeye teşebbüs ettim ama ışıklandırma çok yetersiz olduğu için iyi çıkmadı. Zaten yukarıdaki fotoğraflar da aynı sebeple iyi çıkmadı. Makinanın "exposure" ayarına abandım ama nafile. Bir dahaki gidişimde video kamerayı götürüp çekmeyi deneyeceğim.

10 sene önceki denememde asit ısınmış mıydı hatırlayamadım şimdi. Ama göreceğiz. Dediğin gibi kendiliğinden ısınırsa çok memnun olurum :D
 
6 mm lik akrilik levhayı temin ettim. Yarın atölyede kesip asit kabını yapacağım inşallah. Kamera da yanımda olacak :)
 
Aydın hocam bu malzemeleri birbirine yapıştırmak için ne kullanıyorsunuz.
Kloroform bu malzemelerde mi kullanılıyordu?
 
Akrilik yapıştırıcı diye almıştım seneler önce, kloroform olabilir emin değilim. Aseton da olabilir. Hatta kokusuna bakınca aseton olma ihtimali daha fazla. Şeffaf bir sıvı şeklinde. Bir şırıngaya çektim.

Kabın kenarlarını frezede işlemiştim, çok hassas bir şekilde birbirlerine bitişiyorlar. Küçük bir işkence ile kenarları sabitledim. Sonra da şırınga ile ek yerlerine çok az sıktım. Hemen birleşim yerlerine nüfuz ediyor ve yayılıyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top