Masaj koltuğu kontrol kartı tamiri

Evet şimdi lehimleri tazeledim ve tekrar denedim. Problem aynı şekilde devam ediyor.

Konnektör kasılınca niye çalıştığı da ortaya çıktı. O üretim testi için kullanılan "T-" ile başlayan test girişleri, küçük konnektör takılı değil iken boşa çıkıyor ve herhalde 0 değeri okunuyor oradan. PIC da 0 değeri okuyunca test modu aktif diyor ve kolları çalıştırıyor. Kartı tam olarak yerine oturttuktan sonra manuel olarak T-Hand yazan girişlerden birisini şaseye çektim ve hakikaten sinyal üretmeye başladı. Ama tabi bu test sinyali sadece işlevsel test için kullanılıyor, asıl masaj prosedürünü uygulamıyor.

Yani PIC bir şekilde kol için masaj sinyalini üretmemeye karar veriyor ve o yüzden kol çalışmıyor. Başka bir yerden gelen bir sinyali okuyamıyor herhalde.
 
Cihazın kontrol terminalindeki bütün programları teker teker denedim. Her bir program doğru çalışıyor. PWM çıkışların hepsi doğru sinyalleri üretiyor. Sadece kol çıkışları çalışmıyor. PIC her zaman kol çıkışlarına özellikle 0 yazıyor. Yani hiç yazmıyor değil, yazıyor ve bilinçli olarak 0 yazıyor.

Ben artık bu noktada bu PIC'in içindeki firmware'in bozulmuş olduğundan şüpheleniyorum. Bu konu ile ilgili internette "PIC flash corruption" arattırınca, tam olarak "bir dokun bin ah işit" durumu oldu :p PIC dahili flash bellekteki programın bozulması oldukça yaygın görülen bir durum gibi duruyor. Özellikle şu belirtiliyor: "Brownout" denen ve besleme voltajının nominal değerin altına düşmesi durumunda, PIC'ta rastgele kodun çalıştırılması mümkün. Bu rastgele kod da herşeyi yapabilir, dahili flash'ın bazı yerlerini silme veya rastgele birşeyler yazma dahil.

Brownout'un yaratacağı olumsuzluklara karşı alınması gereken tedbirler olduğu belirtiliyor, ama bu koltuğu yapan firma bunları aldı mı bilemiyoruz. Zaten PicKit3 programlama adaptörü ile de PIC bağlantısı kurulamıyor, bu da bana PIC ile ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor. Yeni bir PIC alsam, onu programlama imkanım da yok, o yüzden bu noktada artık pes ediyorum. Kolsuz bir şekilde gidip kuracağım.
 
Valla o kadar teknolojik bir cihaz işin içinde firmware olunca olayın boyutu değişiyor.

Geçmiş olsun. En azından bu şekilde idare edilebilir. Ama bu durum ileride daha kötüye gidebilir . İşaretini veriyor.

Kolay gelsin.
 
Slm ustam aynı masaj koltuğundan bendede var 2 ariza si var bulamıyorum ama ana karttan olduğunu tahmin ediyorum benim elektronikle hiç alakam ve bilgim yoktur ama bu konuya çok merakım vardir arızalar sırtını ovan topları motor aşağıya indiriyor ve orda takılı kalıyor motor hep aynı yöne dönüyor aşağı ve yukarıdaki görseller çalışıyor motoru tersine çevirecek ki toplar tekrar yukarı çıksın arızası nedir acaba birde koltugu yatırmak ve ayağı kaldırmak için konturol panelindeki ikisini birden aşağı ve yukarı tuşa basıldığında sirt kısmı çalışıyor ayak kendini toplamıyor ayak tuşuna bastığımda aşağı yukarı çalışıyor sebebi nedir acaba saygil
 
Selam, anakarta baktım, sırtı kontrol eden muhtemelen DC bir motor. bu motorun da yönünü değiştirmek için anakartta bulunan 4 tane mavi röle var. Bu röleleri kontrol edebilirsin. Ama bunları karttan sökmek için ekipman lazım.
 
Birde 0041 tpl 251 kodlu entegre var 2 adet beyaz bunların bir tanesinin bacağı kopmuş ondan olabilirmi görevi nedir bu entegrenin
 
Onlar optokuplör. Sorunun o olma ihtimali yüksek. O entegreye komut geliyor mekanik sistemi harekete geçirmek için, o da komutu ilgili röleye aktarıyor. Öncelikle onu değiştir.
 
Merhaba, senin koltuğun mikroişlemcisinin programı muhtemelen sağlamdır. Eğer mikroişlemci kartını gönderebilirsen, burada içindeki programı okuyup bir kenara yedekler, sonra da sana kartı geri gönderirim. Böylece hem benim elimdeki işlemcinin programını tazelerim, hem de başkası da aynı program bozulma problemi yaşarsa ona da yardımcı olabiliriz.
 
Evet bugün kartı memlekete götürüyorum kurmak için. Son dakika bir değişiklik yaptım karta. Bir header ve jumper lehimledim. Buradan da kolları süren 74HC595'in seri girişini ya bacakların sinyaline bağlıyorum yada kolların sinyaline. Jumper'la bu seçimi yapabiliyorum. Ola ki bunun işlemcisinin programını bulurum ve programı yenileyince de tekrar kolların sinyaline geri döndürürüm.

358


360


359
 
Merhaba, senin koltuğun mikroişlemcisinin programı muhtemelen sağlamdır. Eğer mikroişlemci kartını gönderebilirsen, burada içindeki programı okuyup bir kenara yedekler, sonra da sana kartı geri gönderirim. Böylece hem benim elimdeki işlemcinin programını tazelerim, hem de başkası da aynı program bozulma problemi yaşarsa ona da yardımcı olabiliriz.
 
Kurulumu yaptım ve bacak sinyalini kollara verdim. Masaj uzmanı olmamakla birlikte, bir şekilde kol balonlarının şiştiğini farkettim.

Bu koltuk aslında zamanının en iyi koltuklarından. Yeterince model varsa piyasada kurulu, buna sıfırdan firmware bile yazılabilir.
 
Slm benim koltuğun motorunun çalışmama sebebi kart arızasıymış kartta motor bölümünü ilgilendiren yollarda entegreler bozulmuş 2 adet moc 3063 2 adet bta 12 entegre işimizi gördü şu anda sıkıntısız çalışıyor sadece koltugu kumandadan kapattığımızda ayak toplanıyor sirt toplanmıyor inşaallah onuda cozecegim
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top