Masaj koltuğu kontrol kartı tamiri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,729
Babamın kullandığı masaj koltuğu geçenlerde arızalanmıştı, hiç çalışmıyordu. Takım çantasına ne koyabilirsem koyup memlekete gidip bakmıştım. Arıza, besleme sigortasının atması, ayrıca orada bulunan birkaç varistörün de kömür olması idi. Varistör yoktu elimde, sigorta da yoktu. Bende çok damarlı telden bir kıl çıkarıp sigorta yuvasına lehimledim ve koltuk tekrar çalışmaya başladı. Tabi varistörler gittiği için, bir dahaki ani voltaj darbesinde artık karttan da birşeyler gidecek, ama neyse, koltuk çalışıyordu.

Ama sonradan, kolları masajlayan kısmın halen çalışmadığı ortaya çıktı. Orada iki tane balon var ve bu balon da bir kompresör ile şişiriliyor. Bu arıza biraz daha detaylı olduğu için, koltuğun kartını söktüm ve eve getirdim.

207
 
Son düzenleme:
Kol balonlarına 8 tane hortum gidiyor, 4 birine, 4 diğerine. Her hortumda da bir solenoid valf ile hava akışı açılıp kapatılabiliyor

208


Koltuğun programına girdik ve bir süre uğraştıktan sonra sırf kollara çalışmasını sağladık. Ama kompresör hava basıyor iken, valflerde hiç icraat yoktu. Bu valfler de bir kontrol kartındaki transistör veya MOSFET midir nedir oradan sürülüyor. Bakalım bunlar sağlam mı değil mi kontrol edeceğim.

209
 
Solenoid'leri süren, TIP 122 darlington transistörler. Dolaylı olarak test ettim, valfleri kontrol edenlerin hepsi çalışıyor. Valfler de çalışıyor.

Sorunun bu transistörlerden kaynaklandığından baya emindim o yüzden kontrol panel ekranını getirmedim :mad: Ama şimdi panel ile test etmem lazım. Şu anda panel olmadığı için sistemi kontrol eden PIC belki de sapıtmış durumda. Paneli göndermelerini isteyeceğim.
 
Kontrol paneli geldi. Bağlantıları yaptım. Kollar dışında diğer bütün çıkış sinyallerini şimdilik boş bıraktım.

330
 
Kontrol panelinden "kol masaj" fonksiyonunu açtım. Ama kol valflerinde hiçbir aktifite yok.

Devreyi takip etmeye başlatım. Devrenin ana işlemcisi bir PIC 18F6520 (ordata yeşil PCB). Bunun çıkışlarından bazıları, 74HC595 8 bit shift register'a gidiyor.

331


332
 
Burada böyle bir shift register kullanmanın amacı, PIC'in GPIO'larından tasarruf etmek. Sadece 4 GPIO kullanarak, 8 bitlik bir bilgi 74HC595'in içine dolduruluyor, sonra da bir sinyalle bu bilgi çıkışlara yansıtılıyor. Eğer bu shift register kullanılmasaydı, 16 çıkış için 16 GPIO lazım olacaktı. Şimdi yarısı ile aynı iş görülüyor.

İki tane 74hc595 var devrede. Birisi boşta, diğeri de valf darlington'larını sürüyor. Daha önce darlington'un bazlarını takip etmiştim ve bir hareket yoktu. Şimdi 74hc595 çıkışlarını takip ettim, orada da hareket yok.

74HC595 girişindeki sinyallere bakmaya başladım. SRCLK var, RCLK var. SRCLK pasif, OE aktif. Yani herşey normal. Ama SER sinyaline baktım, SER sinyalinde hiç hareket yok! Bu SER sinyali seri olarak bilginin doldurulduğu giriş sinyali. Burası hep 0, dolayısıyla shift registerler her zaman 0 ile doluyor, böylece de darlington'lar hep OFF kalıyor.
 
SER sinyalini takip ettim, 1 KΩ luk bir direnç üzerinden PIC'e gidiyor. Bu direncin PIC tarafına baktım hareket var mı diye. Orada da hareket yok!

Elimde bir PicKit3 PIC programlama kiti var, onu bağladım devreye ve Programlama yazılımı ile PIC programını okumaya çalıştım, ama PIC ile bağlantı kurulamadı! İki ihtimal var, ya buradaki PIC yazılımını koruma altına aldılar, yada programlama için kullanılan GPIO'larda hasar var. Eğer programı geri okuyabilseydim, bu PIC Türkiye'de bulunabiliyor, alır değiştirirdim ...
 
Babama kötü haberi vermeden devreye biraz daha baktım. Daha önce belirttiğim gibi, iki tane 74hc595 var, yani 16 tane valf sürmek için devre var, ama sadece 8 tanesine valf bağlı. Hmm, acaba diğer çıkışlar ne durumda bakayım dedim. Ve büyük bir sürpriz ile karşılaştım! Diğer çıkışlara da doğru kontrol sinyalleri geliyor, ve üstelik SER sinyalinde de 0 dışında bilgi var!
 
Hemen valf konnektörlerini diğer 8 çıkışa aktardım ve kol programını çalıştırdım. Ve valfler tıkırdamaya başladı :)

333


334
 
Şimdi tabi koltuğun kendisi burada değil, bu diğer iki çıkış tam olarak diğer çıkışların kopyası mı değil mi bilmiyorum. Onu artık masaj yapılan kişi karar verecek. Ama şu anda mantıklı denebilecek bir şekilde çalışıyor.

Bu durumda nihai arıza nedir? PIC'in bazı GPIO'ları hasar görmüş ve oralardan artık herhangi bir bilgi çıkamıyor. Ama PIC'in geri kalan GPIO'ları ve PIC'in işlemci birimi çalışıyor diyebiliriz.
 
Hmm şimdi tekrar koltuğu demonte ederken çektiğim fotoğraflara baktım. O iki ilave konnektör bacak masaj balonlarına gidiyor. Yani kol balonlarını bacağa takmış oluyoruz :mad:
 
Evet, PIC'in programını okuyup yedeklemek için bağlantı kuramıyorum. Dolayısıyla PIC'i yeni ile değiştirip aynı programı atma şansım yok. Bu durumda kollar malesef çalışamayacak.

Bacak seri bilgisinin kola da gitmesini sağlayabilirim ama bu mantıklı bir masaj olurmu emin değilim. Hem kolu hem bacağı aynı anda, aynı şekilde sıkmış olacak.
 
Evet, PIC'in programını okuyup yedeklemek için bağlantı kuramıyorum. Dolayısıyla PIC'i yeni ile değiştirip aynı programı atma şansım yok. Bu durumda kollar malesef çalışamayacak.

Bacak seri bilgisinin kola da gitmesini sağlayabilirim ama bu mantıklı bir masaj olurmu emin değilim. Hem kolu hem bacağı aynı anda, aynı şekilde sıkmış olacak.

Bende tam bunu düşünüyordum. iki çıkışı birbirine bağlayarak hem kol hem bacakları aynı anda kontrol edebilirsiniz. Hic yoktan daha iyidir.

Yada !!

bu aktarma işlemini mini bir anahtar ile yapıp çıkış hep ayaklarda kalır ama bu anahtar ile bilgiyi ister kollara ister bacaklara aktarabiliriz düşüncesindeyim. Eğer işi dahada dijitalleştirmeyi düşünürsek durumu bilmiyorum ama klavyenin uygun bir noktasına bir anahtar buton yada bir sensör ile bu bilgiyi kablo ile kartın yakınına taşıyıp orada NO ve NC kontaklı bir röle ile kol bacak ayrımı yaptırabiliriz.

Kolay gelsin.
 
Evet bir anahtar ile bacak sinyali kola seçmeli olarak gönderilebilir. Ama gerek yok bence, kol masajı istenmediğinde kollar balonların arasından çıkarılıp üste yaslanılabilir. Bacak masajı istenmediğinde ise gene bacaklar balonların arasından çıkarılabilir.
 
Haydaa, cihazı toparlamadan bir test daha yapayım dedim. PIC olan PCB'yi biraz geriye doğru kastırdım ve öndeki konnektörün çıkmasını sağladım. Arkadaki konnektör hala bağlı idi. Bu durumda SER sinyali geliyor!

Daha önce de bakmıştım, tekrar baktım, SER sinyalinde şaseye bir kısa devre yok.

Öndeki konnektördeki sinyallere bakıyorum, 6 tane test amaçlı konmuş girişler var (programdan bağımsız olarak mekaniği hareket ettirmek için. Hepsinde pull up var ve sürülmüyor. 6 tane kontrol çıkışı var (pompa aç vs). 6 tane de 74hc595 leri süren sinyaller.

Bu nasıl olur yav? Acaba kasıntıdan diğer konnektörde bişeyler mi değişiyor diye düşündüm, konnektörü tamamen söktüm. Böylece PIC kartı kasıntı olmadan oturdu ve gene SER var. O konnektör takıldığı anda SER gidiyor!

Ya benim kaçırdığım bir mekanik sorun nedeniyle SER gidiyor veya bir şekilde PIC SER sinyalini göndermemeye karar veriyor. Ama girişlerin durumu değişmiyor, nasıl anlıyor benim PCB'yi kastığımı?

Şunu deneyeceğim: konnektör takılı iken PCB'deki tüm sinyallere bakacağım, sonra da konnektör takılı değilken aynı sinyallere bakacağım bakalım değişen ne.
 
Son düzenleme:
Pic baglanti lehimlerinde soguk lehim catlak filanmi var acaba?

Bazen basimiza ilginc durumlar geliyor. Musterimiz ariza bildiriyor. Gidiyoruz cihazi teste aliyoruz saat gibi calisiyor. Musteriden ayriliyoruz yine ariza.

Seninde sansina.
 
Evet benim de aklıma bu gelmişti. Ama direkt olarak PIC'in padleri üzerinden ölçüyorum mikroskop altında ve sinyal yok.

Ama artık vaktim kalmadı, babam illa koltuğu istiyor, kolsuz da olsa geri kalanı bana faydalı olur diyor :) Bu şekilde memlekete götürüp kuracağım artık.
 
Evet babamı ikna ettim bir hafta daha elimde kalacak kart :p Boğuşmaya devam edeceğim ve bu konuyu da güncelleyeceğim

Öncelikle @serkan_48 ın önerdiği gibi PIC lehimlerini tazeleyeceğim. Sonra sorun devam ederse kartı kasıp ve kasmayıp voltajları ölçeceğim ve aradaki farktan bir sonuç çıkarmaya çalışırız.
 
Kontrol kartının daha yakından görüntüsü

338


339


340
 
Üst (küçük) olan konnektör'de QF1 ve QF2 ile işaretli olan sinyaller, 74HC595'lere seri data gönderiyor ve kol, bacak, valflerini kontrol ediyor. Bacak valfleri çalışıyor, kol valfleri çalışmıyor çünkü QF2_Data'dan birşey çıkmıyor.

T- ile başlayan sinyaller test etme sinyalleri. Muhtemelen üretim sırasında cihazın işlevi test edilirken kullanılıyor.

Bunun dışında üç tane PWM çıkışı var, bir de -CON ile biten sinyaller var ve bunlar da muhtemelen çıkış.

Büyük olan konnektör takılı iken ve küçük takılı değil iken, QF2_Data'da seri sinyal var. Ama küçük konnektör de takılınca QF2_Data sinyali gidiyor ve sürekli lojik 0 oluyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,015
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top