Smart Enerji solar panelleri nasıldır

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,559
Burada bana çok yakında fabrikası olan Smart Enerji (smartsolar.com.tr) firmasından denemeler yapmak için birkaç panel almak istiyorum. Bu firma hakkında bilgisi olan var mı? 4 çeşit panel var, hangisini almalı? Firmayı da arayacağım ama bağımsız olarak bu firma ile ilgili bilgisi olan varsa duymak isterim.
 
Timur hocam,
Firma sanki Bulgaristan menseili. En güzeli proje sahiplerine sormak aslinda.
Yada SolarBaba Ates Ugurel bilgi alinabilir.
 
Komple bir sistem kurma niyetinde değilim. Şöyle iki tane panel alıp deneyler yapmak istiyorum. Daha önce eski teknoloji bir panel ile bu tip deneyler yapmıştım ve şimdi yeni panellerin nasıl bir farkı var onu görmek istiyorum.
 
Üreticilerin teknik datasheetlerindeki bilgileri paint programi kullanarak simule etmeye calistim.
Asagida konu ile alakali hazirladigim video mevcut.


Örnegin firmanin sitesindeki su bilgileri kullanarak MATLAB yada PSIMde simulasyon yapilabilir.


376
 
Evet o grafiklere baktım ama tam anlamadım. Buradaki bağımsız değişken ışınım miktarı, ve buna göre de panelde bir voltaj oluşacak. Panelin kapasitesine göre de bu voltajda belli bir güç çekilebilecek. Bu durumda X eksenindeki voltaj değişkeninin anlamı nedir? Belli bir ışınım şiddetinde voltaj nasıl 0 - 40 V arasında değişebilir?
 
V-I egrisi bildigimiz Thevenin- Norton egrisi (Acik devre gerilimi ve kisa devre akimi)
örnegin 0-32V arasindaki V-I egrisinin türevine (direnc degerini verir) bakalim. O aralikta panelin direnci sabit. fakat 35V civari türev degeri degisiyor ve direnc degeri de farkli degerler aliyor. (diyot karakteristigi)

umarim sorunuzu dogru anlamisimdir.
 
Grafik genel olarak alışık olduğumuz y = f(x) formunda değil o yüzden kafa karıştırıcı. Yani x ekseni bağımsız değişken, y ekseni de bağımlı değişken. Ama thevenin/norton eğrisi ile ifade edilince aslında y ekseni (akım) bağımsız değişken ve x ekseni (voltaj) bağımlı değişken oluyor. Çekilen akım, panelin voltajının ne kadar düşeceğini belirliyor.
 
Son düzenleme:
Bu V-I eğrisinden, solar panelin klasik ideal kaynak ve sabit seri iç direnç ile modellenemeyeceğini gösteriyor diyebilir miyiz? Seri iç direnç değişken (diyot karakteristiğine sahip).
 
Çok basit bir yöntemle %3 verim artışı, fena değil :)

Böyle büyük çaplı sistemlerde herhalde güneşi takip etme özelliğinin maliyeti, elde edilen ilave verim ile kurtarılamıyor?
 
günes takip sistemlerini yaklasik 10 yil önce doktora calismam icerisinde incelemis ve kendi sistemimiz icin verimli olmadigini görmüstük.
Eger bu videodaki gibi bir enerji verimliligi mümkünse ne güzel.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,363
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top