SMPS devrelerinde neden MOSFET kullanılıyor?

tsahin

Aktif Üye
Katılım
13 Ekim 2018
Mesajlar
148
SMPS güç kaynaklarında hep MOSFET kullanıldığını görüyorum. MOSFET yerine transistör neden kullanılmıyor? MOSFET'in sağladığı üstünlük nedir?
 
Sanırım neden mosfet yerine bipolar güç transistörleri kullanılmıyor demek istiyorsunuz, çünkü mosfet'ler de bir çeşit transistördür :) Switch mode güç kaynaklarında mosfetlerin sağladığı iki tane kritik üstünlük vardır:

1) mosfet "ON" durumunda iken çok düşük bir direnç değerine sahiptir Rds(on). Durum böyle olunca, üzerinde çok az bir güç kaybı meydana gelir. Bunun da pratikteki faydası, daha yüksek verimlilik ve soğutma için daha küçük boyutlu bir soğutucunun kullanılabilmesi. Düşük güçlerde mosfet'li güç kaynakları soğutucusuz dahi kullanılmaktadır.

2) mosfet kullanılan bir switch mode güç kaynağı, daha yüksek frekanslarda çalıştırılabilmektedir. Bunun da en büyük faydası, daha küçük boyutlu bir transformatör kullanılabilmesidir.

Yani neticede, bir bipolar transistör ile de switch mode güç kaynağı yapılabilir. Ama optimal bir tasarım olmaz. Boyut olarak daha büyük olur ve verimi daha düşük olur, ısı kayıpları fazla olur.

Tabi bu biraz genel bir cevap. Konu ile ilgili epey detay var. Örneğin çok yüksek akım değerlerinde, mosfet yerine IGBT diye tabir edilen ve mosfet/bipolar transistör karması olan elemanlar kullanılır.
 
Evet bir de IGBT'ler var. Öğrenilmesi gereken o kadar çok konu var ki...
 
Dediğiniz gibi konuyla ilgili çok fazla detay var. Ama genel bir bilgi sahibi olmak her zaman iyi bir başlangıçtir. Google'da "smps topolojileri" diye aratın ve çıkan bilgileri inceleyin. Böylece en azından hangi uygulamalar için hangi smps yapısının uygun olduğunu görmüş olursunuz.
 
bipolar transistörler mosfetler kadar hızlı değil. Anahtarlama işlemlerinde mosfet ve igbt kullanmak nerdeyse standart hale geldi. bipolar transistörde transistörü iletimde tuttuğunuz süre beyz akımı sağlamak zorundasınız, fakat mosfetlerde gate kapasitörünü bir kere şarz etmeniz yeterli. mosfetlerin ortalama giriş kapasitesi 1nf kadardır. kesime götürmek içinde bu kapasitörü 1 defa deşarz etmeniz yeterli.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,415
Üyeler
2,440
Son üye
turankaya

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top