Sony CDP-M72 -Compact Disc Player (1991) Arıza - Onarım.

ozgurece-TA3HGU

Aktif Üye
Katılım
22 Kasım 2018
Mesajlar
291
Değerli Forum Arkadaşlarım 1,5 sene önce ikinci el 20TL ye satın aldığım güzel bir cihaz. İlk kullanıcısı cihazın arka panalinde volaj selektör anahtarı 110 volt açıkken 220 volt şebekede çalıştırmış. Sanıyorum bir süre çaldıktan sonra gümlemiş.:oops:. Cihazı önce komple söktüm (İçindeki Barış Manço CD side cihazla geldi :) bana Hediye) Diğer forumda resimleri paylaşıp yardım istedim. Forumdan bir abimizin çizdiği şemada tarif ettiği şekilde cihaza uygun trafoları bulup montajladık. Evet biraz komik görünüyor ama cihaz sorunsuz çalışıyor.Bu konuda forumda tartıştık. Yetkili Servis de bir mühendis bu durumu görse oldukça güler dedik. Ama önemli olan yapılan işin mantığını anlamak ve sorun çözümü. Cihazı açmadan yapılan onarımın anlaşılması mümkün değil. LBT serisinin CD Okuyucusu. Bu forumdada kaynak olsun değerli bilgilerdir. Her yerde bulamazsınız.;)
tR9pzp.jpg

EZEPE9.jpg

evsBIz.jpg

Gjs8QZ.jpg

n8u7yT.jpg

Nij3hO.jpg

LxpQI8.jpg

1XAhhS.jpg

XRylzJ.jpg

SRKyw9.png

53Is7k.jpg

rbPY8Q.jpg

N9Meht.jpg

XKNQC9.jpg

YgS30A.jpg

fLDwN3.jpg

vtSiRF.jpg

ZGrAOU.png
 
Son düzenleme:
Sanırım gereken voltajlar için ayrı ayrı birkaç trafo ile çözmüşsün olayı. Alternatif bir çözüm de 220V'u 110V'a çevirmek ve var olan kendi trafosunu aynen kullanmak olabilirdi. Ama neticede iş çözülmüş ve cihaz çalışıyor :)

Bu arada adamlar analog çıkış koymaya tenezzül etmemiş bile, direkt dijital optik TOSLINK çıkış vermişler :)
 
Aydın Hocam kendi orjinal trafosu 220 volt ile de çalışıyor 110 volt ile de çalışıyor. Ama ilk kullanıcı sanıyorum bilinçsizce arka paneldeki voltaj selektör anahtarını 110 volta ayarlayıp 220 volt şebeke voltaj ile çalıştırmış. Bu durumda cihaz bir süre çalışıp Trafo gümlemiş. Trafo yanmıştı. Aslın da İzmir'de arızalı trafoları söküp tekrar sarıyorlar orjinale yakın yapıyorlar. Ama biz bu şekilde elimizdeki artık trafoları değerlendirip yaptık.
iizJiu.jpg


Aydın Hocam bu trafoyu ölçüm yaparken ,test ederken yakmak nasıl olur ? Neden soruyorum sizinle payalaşayım.
2015 yılı sonunda diğer Forumda Mr_YAMYAM Hoca ile anfi yapımı için anlaştık ödeme için hesaplamalar yapıldı. Ben de anfide kullanılmak üzere elimdeki Sony HMK-80B nin orjinal trafosunu (gerçekten çok ağırdı) diğer malzemelerle ona gönderdim. Aşağıda resmini paylaşıyorum. Hocamızın bana söylediği yanlış ölçüm yaptım kısa devre oldu yandı dedi. Ben üzüldüm tabiki kendisine bana geri gönder burada tekrar sardırırız dedim .Olmaz bu kaynaklı söküp yapamazlar dedi. Kafamda soru işareti kaldı. :oops:Profesyonel biri bu hatayı yapmaz diye düşündüm. Neyse sizinle paylaşmış oldum Aydın Hocam.
QjYJiD.jpg

srLs2N.jpg
 
Son düzenleme:
Profesyonel hata yapmaz diye birşey var mı Özgür? Hata yapılabilir her zaman. Ben profesyonel olarak firmware geliştirme işi yapıyorum, ama yazdığım programlarda mutlaka buglar çıkıyor :) Elektronik ile profesyonel olarak uğraşanlar da hata yapar. Mesela 220V'u primer yerine sekondere bağlarsan, trafo aşırı ısınmaya bağlı olarak yanabilir, primer tarafında aşırı voltaj oluştuğundan ark yapabilir, veya başka şeyler de olabilir. Kötü bir niyet olmadıktan sonra bunlara takılıp kalmamak lazım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,421
Üyeler
2,440
Son üye
turankaya

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top