SONY- DAV-SB100 5+1 DVD Mp3 Media player power suplyy arızası

ozgurece-TA3HGU

Aktif Üye
Katılım
22 Kasım 2018
Mesajlar
291
Bu konuyu diğer bir forumda açmıştım ama malesef tecrübeli ,konuyu kavrayıp çözebilecek bir arkadaşımız çıkmadı. Aydın Hocam Umuyorum ki bir çözüm bulabiliriz.Teşekkür ediyorum.
Sony Dav-SB100 cihazı bir arkadaş bana ücretsiz verdi. Arıza Tanımı : Cihaz Çalışmıyor. Cihazın Çok detaylı Tüm şema ve açıklamaları ekteki Service Manual de mevcuttur. (Sony yine yapmış yapacağını bu kadar detaylı bir Service Manual Gerçekten düzgün bir firma. )Ben ön inceleme yapmaya çalıştım . Power mainboard da sigorta sağlam ,köprü diyot OK . 450 Volt 330qf Kapasitöre de voltaj geliyor. (Kapasitörü ölçü aleti ile ölçtüm 300 qf değerde)Yakın bölümde IC 901 entegresine hiç voltaj gelmiyor. IC 902 de hiç voltaj gelmiyor çok tuhaf , IC 902 yurt dışından sipariş verdim onuda değiştirdim. köprü diyot devre üzerinde sağlam görünüyor ama voltaj o bölümde kayboluyor.Köprü diyotuda yenisi ile değiştirdim .F yazan tüm sigortalar ve tüm diyotlar kontrol edildi hepsi OK. Girişteki 100 nf kapasitörler değer kaybetmişti onları ve devredeki değer kaybetmiş tüm kapasitörleri değiştirdim.Ama gözümden kaçan olabilir .T902 trafoyu söküp ölçü aleti ile kontrol ettim sağlam görünüyor gerçekten çok ilginç bir arıza. Mainboard da gözümden kaçan arızalı bir devre elemanı var ama bulamıyorum. Elimde güçlü ekipman ve yedek parça mevcut. 450V 330qf Kondansatör 306qf ye düşmüş değer kaybetmiş ben kondansatörü board dan çıkartıp ta ölçtüm aynı değer 306qf okunuyor. Şu an elimde bu değerde kondansatörden yok , Sorunun Kapasitördeki değer kaybı nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Sizin düşünceniz nedir. ? LCR Multimetrem yok.Esr değerini bilmiyorum. 10 ohm direnci söktüm sağlam görünüyor. Q910 O bölgede voltaj yok çok düşük değerlerde.Köprü diyot u değiştirdim defalarca kontrol ettim orjinal olanı kontrol ettim sağlam dı ama yinede değiştirdim. Köprü diyot çıkışındaki Kondansatör uçlarında dc 328V okunuyor.Power on Off En ufak bir hareket sinyal yok. IC901 in 5 nolu ayağı voltaj yok.Köprü diyot yolu üzerindeki kondansatörden sonra voltaj kayboluyor. 0 V. Köprü diyot u değiştirdim. Çok iginç bir arıza. IC921,922,923 ve 924'ü mainboard üzerinden söktüm o şekilde Ölçüm yaptım.Herhangi bir kısa devre durumu söz konusu değil. Devreye voltaj verip yapılan ölçümlerde kayda değer voltajlar yok. Durum budur. Şu anda bizim üzerinde çalıştığımız cihazın birebir aynısı. Onda ses sorunu olarak onarım yapılıyor. İşin ilginç tarafı videoda arızalı kondansatörleri bende kontrol ettim onlarda bozulmuş çok değer kaybetmişler. Bende o kapasitörleri değiştirdim. Ama bizim cihazdaki sorun daha büyük hiç çalışmıyor.


Sony DAV SB100 DVD Video Onarımı

Dosya boyutu 13,4Mb WinRar ile sıkıştırılmış PDF uzantılı dosyadır. SERVICE MANUAL
https://mega.nz/#!dRA2GYSa!_LdNLDmMWxkRaiYMa6OHiOHQpi5SLSoHPUIPkwNQQS8
 
Son düzenleme:
Power kartı tek başına yüksüz olarak çalıştırılınca bütün voltajlar doğru olarak mevcut mu? Eğer öyle ise, o zaman sanki devrelerden birisi fazla akım çekiyor demektir.
 
Aydın Hocam daha öncede yazdığım gibi 450V 330uf kondansatörden sonra voltajlar LOST. Devre de hiç bir yerde voltaj yok. IC 902 yi aliexpress den 2 adet sipariş verip getirtmiştim. IC 902 yi ilk incelemede değiştirmiştim. IC 902 pinlerinde hiç voltaj yok. 0.08V . Gerçekten çok tuhaf bir arıza. Ben uzun süredir uğraşıyorum. Kapasitesi düşük kondansatörleri hatta girişteki filtre kapasitörleri bile değiştirdim.Diğer forumdaki cevaplar burada..
https://forum.donanimhaber.com/sony-dav-sb100-5-1-dvd-mp3-media-player-power-suplyy-arizasi--135339714#135339714


Aşağıki Resimde kırmızı kare ile İşaretli Optoküplör de değişti.
fcfaba00944087d929675faa0f1fbf6f.jpg
 
Diğer forumdaki fotoğraflarada baktım da .
Yapmanız gereken Power kartından giden soketleri çıkarıp 67 (veya 68.)sayfadaki en sağ bölümdeki konnektördeki voltajları kontrol edin.Voltajların kaybolmasına diğer bir karttakı akım çeken bir kompenent olabilir.

Herbir parçayı söküp dışarıda ölçekle arızayı çok geç bulursunuz.şemaya göre takip edip önceki geldiği katlara bakarak voltajları kontrol etmelisiniz.
 
Değerli Forum arkadaşım Mainboard voltaj ölçümlerini boşta yapıyorum. Kondansatör çıkışında sonra voltaj yok. Soketler boşta takılı değil. Arıza bu kartta ama bulamıyoruz. Köprü diyotu da değiştirdim . Bu soketlerde hiç voltaj yok.
nd2tI9.jpg
 
Ölçümleri boardu cihaza bağlayıp kaç vidası varsa sıkıp öyle yapın
Ölçü aletinin eksisini cihazın gövdesine tuturun(bir krokodille bağlayın mesela) Kırmızı probuda konnektörlere sırayla dokundurun
(Bu arada bu gözüken elektrolitik kondansatörleride değiştirin)
 
Aynı şekilde bu söylediğin ile ilgili onarım videosu izlemiştim o şekilde vidalar mainboarda vidalı şekilde şase alarak ölçüm yaptım, dediğiniz kondansatörleri söküp kapasite ölçümlerini yaptım sağlam görünüyorlar .Ama ESR değerlerini derseniz işte artık bende bundan şüphe ediyorum. Özellikle girişteki 450V 330uf olan kapasitörden kapasite ölçümü 306uf yani biraz değer kaybetmiş ama tolerans içinde .Asıl önemli olan ESR değeri. Onun için uygun bir zamanda LCR Multimetre temin etmeye çalışacağım. Özellikle şunuda ifade etmek istiyorum bu arıza kolay gibi görünüyor ama inanın hiç göründüğü gibi değil .


 
R909 direnci aşırı derecede ısınıyor mu? Bu direnç, sistem ilk açıldığında geçici olarak IC901'e güç verir. Bir kere IC901 çalışmaya başladıktan sonra artık kendi gücünü kendi üretmeye başlar ve artık R909 un anlamı kalmaz. Ama eğer IC901 hiç çalışmıyorsa, o zaman R909 direkt olarak 328V a bağlı olur ve ısınır.

IC901 i değiştirdim diyorsun, ama muhtemelen devredeki asıl arıza yüzünden yenisi yerine takılır takılmaz tekrar gidiyor.
 
O görünen elektrolitikler % 90 kurumuş.Aynı voltaj ve kapasitede olanlarla değiştirdiğinizde belki 1-2 voltaj bile gelebilir.
Çünkü pekçok kartta sağlam gibi görünen kapasitörleri değiştirdiğimde SMPS ler çalışmıştı
 
taydin dedi ki:
R909 direnci aşırı derecede ısınıyor mu? Bu direnç, sistem ilk açıldığında geçici olarak IC901'e güç verir. Bir kere IC901 çalışmaya başladıktan sonra artık kendi gücünü kendi üretmeye başlar ve artık R909 un anlamı kalmaz. Ama eğer IC901 hiç çalışmıyorsa, o zaman R909 direkt olarak 328V a bağlı olur ve ısınır.

IC901 i değiştirdim diyorsun, ama muhtemelen devredeki asıl arıza yüzünden yenisi yerine takılır takılmaz tekrar gidiyor.

Aydın Hocam IC901 hiç değiştirmedim IC902 değiştirmiştim. O bölgede hiç voltaj yok. R909 voltaj gelmiyorki ısınsın hiç ısınma yok.


Omega dedi ki:
O görünen elektrolitikler % 90 kurumuş.Aynı voltaj ve kapasitede olanlarla değiştirdiğinizde belki 1-2 voltaj bile gelebilir.
Çünkü pekçok kartta sağlam gibi görünen kapasitörleri değiştirdiğimde SMPS ler çalışmıştı

2200 uf 50v. Elimde 2200 uf 25V var onlar olmaz . Elektronik pasaja gidince yenilerini alıp değiştiririm.Forumda paylaşırım.
 
Şimdi öncelikle devrenin genel çalışma şeklini anlamalısın. Ana SMPS burada IC901. Bu SMPS çalışıyorsa, bunun üreteceği çıkış ile ikinci SMPS olan IC902'nin giriş voltajını verir. IC902 de çalışıyorsa, o trafonun sekonderindeki besleme voltajları çalışır.

Yani senin öncelikle IC901 den oluşan ana SMPS yi çalıştırman lazım. Bu da çalışmıyor. İki ihtimal var:

Ya trafo sekonderinde yer alan çıkışlarda aşırı akım çekiliyor ve IC901'i yakıyor.

Yada IC902 den meydana gelen ikinci SMPS aşırı derecede akım çekiyor ve gene IC901'i yakıyor.

IC901'in 5 numarasında 0 volt görüyorum demiştin. Bu kesinlikle olmaması gereken bir durum. Orada 0 dan farklı yüksek bir voltaj görmen lazım.
 
Bir saniye şimdi, iş iyice karıştı. konuyu açarken C904 üzerinde 328V var demiştin. Şimdi hiçbir yerde hiç voltaj yok diyorsun. Bu ikisi çok farklı durumlar.
 
Aydın Hocam daha önce ölçmüştüm bakın C904 voltaj var sonrasında voltaj kayboluyor yukarıda resimleri var .Voltaj nasıl yok oluyor işte ben bunu çözemedim. Belkide büyük kondansatör 450v 330 uf o arızalı olabilir.



Ben bu entegreyi de elektronik pasajdan satın alırım. IC901 9-885-073-46 IC FSDM0365RN
s-l300.jpg
 
Daha net ifade etmen lazım. kondansatör üzerinde 328V var, ama nerede yok?

Bence bu kondansatörden kaynaklanmıyor. o kadar eksik değer de normal olabilir. Bence sorun IC901 çalışmıyor.
 
Anladım Aydın Hocam ben Çankaya da Elektronik pasaja indiğim bir zaman
IC901 dm 0365R
2200 UF 50v
satın alır mainboarda montaj yapar burada paylaşırım.
Sizede çok zahmet verdik tatil günü, kusurabakmayın. Çok sağolun.
 
Değerli Aydın Hocam elemanları bugün satın aldım ve IC901 - Entegreyi mainborda soket desteği ile lehimledim. Bu kondansatörleri açıkcası gözüm tutmadı ama siz olur derseniz mainboarda lehimlerim. Devreye henüz gerilim vermedim siz tamam derseniz denerim. Açıkçası bende sonucu çok merak ediyorum.


 
Eğer kondansatörlerde şişme yoksa, baskı devre üzerinde akmış elektrolit izleri de yoksa, lastik şamrel kokusu da yoksa, kondansatörlerde sorun olma ihtimali düşük.

Devreye enerji verip öncelikle IC901'in 5 numarasında voltaj görmen lazım.

Eğer osiloskopla devre üzerinde sinyal takip edeceksen, kesinlikle bu SMPS'yi bir izolasyon trafosundan çalıştır! Ayrıca osiloskop girişinde mutlaka 10:1 prob olsun! Yoksa osiloskop da gidebilir, SMPS'de daha büyük arızaya sebep olabilir, hatta sen de çarpılabilirsin!!!

Bu uyarıyı yaptıktan sonra ;D asıl diyeceğim şeyi diyeyim: Osiloskop ile IC901'i çıkışına bak (trafoya bağlı olan uç). Burada yüksek voltajlı bir pulse dizisi görmen lazım.
 
[size=18pt]Oleyyyyyyyy ÇALIŞIYOR....İŞTE BU....[/size]
Aydın Hocam gerçekten bu kadar zamandır uğraşıyorduk ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağolun varolun. FM Radyo OK CD OK...Fm tuneri daha öncesinde söküp temizlemiştim onun resminide paylaşıyorum.










 
Tebrikler 8) 8) 8)

Aynı keyfi ben de babamdan kalan güç amfisini tamir ettikten sonra yaşadım. Her müzik kulağıma daha hoş geldi ;D
 

Forum istatistikleri

Konular
5,787
Mesajlar
98,966
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top