Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Merhaba

Hoparlör kabinlerinin tasarımında bilindiği üzere Thiele/Small parametreleri denen bir hesaplama kullanılıyor.Bu hesaplamaları excel gibi bir programla hesaplattırabilirim ancak hangi değerin ne işe yaradığı gibi benim için çok daha değerli olan açıklamalara ihtiyacım var.

Örneğin elimde bir hoparlör var, ben bunun hangi frekans bölgesinde uygun olduğunun grafiğini çizdirmek istiyorum bunun temel mantığı nedir?
Örneğin kabin hesabı nasıl yapılır? Bir kabinin test setup ı nasıl olur? Bununla ilgili olarak bir mikrofonun test setup u nasıl olmalı
Neden kaliteli bir mikrofon dünyanın parası ? Ölçülen hangi değer bunu değerli yapıyor?
Bu konularda yardımınızı rica ediyorum.

Teşekkürler
 
Hoparlör kabini tasarımı ile ilgili endüstri meslek lisesinde bilgiler verilmişti, ama o kadar uzun zaman oldu ki hepsini unutmuşum. Bu konu ile ilgili biraz araştırma yapacağım.

Elimde bulunan audio precision AP525 cihazında hoparlör ölçümü yapma özelliği var, ama dediğiniz gibi bunun için özel mikrofon gerekiyor. Bu mikrofonların en önemli özelliği, ses frekans bandında son derece lineer olmaları. Yani ses frekans bandındaki bütün frekansları neredeyse eşit seviyede aktarırlar.

Burada şimdi şu sorulabilir: Çok pahalı olan stüdyo mikrofonları da böyle değil midir? Çoğu zaman değildir! Müzik ve televizyon endüstrisinde kullanılan mikrofonlar, genelde yüksek frekanslarda daha yüksek bir kazanca sahiptir ve bunun getirdiği "heyecan" ve "canlılık" tercih sebebidir. Yani binlerce dolar değerindeki referans ölçüm mikrofonlarını bu adamlara verin, bunların kaydettiği sesi "sönük" ve "cansız" olarak nitelendirirler :)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,808
Mesajlar
99,201
Üyeler
2,467
Son üye
mk148a

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top