UA 741 ile sıcaklığa bağlı çalışan Fan Devresi - GELİŞTİRİLEBİLİR..-TEMPERATURE-CONTROLLED-DC-FAN

ozgurece-TA3HGU

Aktif Üye
Katılım
22 Kasım 2018
Mesajlar
291
Değerli Aydın Hocam Aşağıdaki Sıcaklığa bağlı olarak çalışan Fan devresini modül ile uygulayarak birkaç yerde kullandım. Bu çalışan devreyi birkaç eleman değişikliği veye ilavesi ile güncelleyebilirmiyiz ? Sizin devre hakkındaki görüş ve önerileriniz nelerdir. ? Bizlerle yapılabilecek değişiklik ve uygulamaları paylaşabilirmisiniz ? Teşekkürler.

Sizin öneriniz den sonra bende yapmış olduğum çalışmayı Siz ve tüm Değerli forum arkadaşlarımızla paylaşmak isterim.

FnY6H0.jpg

S8qf0F.jpg
 
Devre basit bir komparatör şeklinde tasarlanmış. Gayet güzel iş görür, ama dezavantajı, fanı ya tam hızda çalıştırır yada hiç çalıştırmaz. Burada yapılabilecek en iyi geliştirme, fan devrini PWM ile ayarlamak. Yani çok az fan ihtiyacı varsa fan düşük devirde çalışacak, çok fazla fan ihtiyacı varsa yüksek devirde.

Diyelim bunu bir amfinin içinde kullandın. Eğer çıkış katı kritik sıcaklık eşiğini çok az geçtiyse bile, fan tam devirle dönmeye başlayacak ve belki de fan sesi rahatsız edecek. Ama PWM kontrolli bir fan çok düşük devirle devreye girecek ve belki de sesi hiç duyulmayacak.
 
Değerli Aydın Hocam bu çalışmayı Elektronikprojeler de Adnan Çoşkun hocamızın yardımları ile yapmıştık. Sıcaklığa bağlı fan 3 kademe olarak hızlanıyor veya yavaşlıyor. Örnek verecek olursak Termistör ün sıcaklığı 40 derece fan yavaş konumda sıcaklık 50 derece fan orta konumda ve sıcaklık 60 derece olunca fan 3. konumda çalışıyor. Devre bu şekilde. Ben bu devreyide yapıp çalıştırdım. 5 voltluk fan ile oldukça sorunsuz çalışıyor. Sizin bu devre üzerindeki önerileriniz nelerdir. ? Ben sizin yönlendirmeniz doğrultusunda devre üzerinde düzeltme yapmak istiyorum. Veya satın almak için sizin önereceğiniz hazır kitler varsa aliexpress ..vs. link paylaşırsanız memnun olurum.
Teşekkürler.

h0PibV.jpg

zEKERh.jpg

1ewZF2.jpg

ofJjPI.jpg

H4nOdc.jpg
 
Son düzenleme:
Hmm tamam bu ikinci verdiği devre öncekinden farklı. Burada opamp bir komparatör değil, bir fark yükselteci olarak kullanılıyor (Devrede sonradan tükenmez kalemle çizilmiş olan 100 KΩ luk feedback direncine dikkat et). Bu şekilde olunca transistörün baz akımı, sıcaklık değerine göre değiştiriliyor ve ona göre de motor farklı voltajlarla sürülmüş oluyor.

Bir de transistör bazına LED konmuş. Bunun da amacı sanırım bir eşik davranışı elde etmek. Yani sıcaklığın bir müddet artmasına izin veriyor sonra motoru devreye sokuyor. Bir nevi histeresis davranışı elde ediliyor.

Mevcut devre üzerinde bir iyileştirme aklıma gelmiyor Özgür, zaten iş görüyor diyorsun. Ama ben gene de PWM bazlı devir kontrolünü tercih ederdim. Daha deterministik devir ayar davranışı elde edilebilir. Bu devrenin sakıncası, kullanılan transistörün kazanç değerleri bir komponentten diğerine farklılık gösteriyorsa, farklı devir eşikleri ve aynı sıcaklıkta farklı devir sayıları görülür. Yani iki tane aynı devre yaparsın, birisinde 50 derecede 1000 devir yapar diğerinde 50 derecede 1200 devir yapar.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,657
Mesajlar
97,312
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top