Ustalar bu gnd ye çekilme olayını açıklayabilirmisiniz.

Ranger

Üye
Katılım
24 Ekim 2021
Mesajlar
27
Merhabalar öncelikle herkese iyi akşamlar dilerim benim siz ustalara bir sorum olacak bu logic devrelerde smps güç kaynaklarında ve bazı basit devrelerde +5v hattını veya + hattını gnd ye çekilme prensibi var mesela mikrodenetleyicilerde reset ayağına sürekli 5v geliyor bu hattı gnd ye çekince resetliyor pozitif ve negatif hat nasıl oluyorda kısa devre olmuyor. entegre içlerindede bu olaylar var sadece 5v olarak düşünmeyin daha yüksek voltajlardada bu olay var bu konuyu anlatan olursa çok sevinirim
-ikinci konuda şu mosfetlere kare dalga verip anahtarlama yapmak istiyorum ancak bildiğiniz üzere dc akımda gate üzerinden bir kere tetiklendimi sürekli açık kalıyor direnç ile gnd ye bağlandığında o zaman anahtarlama yapıyor sonuçta gate ayağı hem gnd ye hemde tetik gerilimine bağlı burdada kısa devre var çoğu sistemde böyle bağlantılar var niye kisa devre olmuyor bu mosfetin anahtarlamalı çalışması nasıl olur şimdiden teşekkür ederim.
 
Kisa devre demek, devredeki bir noktanın ÇOK DÜŞÜK BİR EMPEDANSLA başka bir noktaya bağlanması. Ama bir dijital sinyalin veya MOSFET gate'inin bir dirençle GND ye veya VCC ye çekilmesi kısa devre değildir. Ona verilen ad pull down veya pull up. Bunu yapan dirençler de nispeten yüksek empedanslı oluyor. Mesela dijiltal devrelerde 10 kΩ pull up, pull down yaygındır. MOSFET'ler için de gene böyle yüksek değerli dirençler ile gate GND'ye "çekilir" (pull: çekmek). Böylece kimse o gate'e sinyal uygulamadığı zaman gate deterministik bir voltaj seviyesinde olur, gezinmez.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,646
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top