Virüs salgını iş hayatınızı nasıl etkiledi?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Ben zaten yıllarca ev ofis çalıştığım için sürekli evde kalmak benim için çok olağandışı olmadı. İş ile ilgili malzeme/ekipman için de çoğu zaman dışarı çıkmam gerekmediği için bir problem de olmadı. Birçok malzeme ve prototipi kargo ile tedarik ediyorum, gelen kargoları da önce dışını sonra da açıp içini UV-C ile ışınladıktan sonra kullanıyorum.

Sizin iş hayatınız nasıl etkilendi bu virüs salgınından?
 
Ben saha servis teknisyeniyim.

Antalya'da otellere sogutma sistemlerine bakim ve ariza durumunda hizmet veriyorum. Şu an gorunen senaryo hic ama hic iyi degil. Bir cok otel bu sezon acmayacak. Acanlarda isleri iyi gitmiyor zaten.

Antalya'da turizm disindaki sektorler cok ileri degil. Az bir sanayi ve tarim uzerine. Sektorun %85 i kadari turizmden ekmek yiyor.

Bu sene benim icin cok zor bir sezon olacak. Hem saglik hemde maddi olarak. Ben maasli calisanim ama banada bolge ile ilgili var olan sorumluluklarimdan dolayi hesap soracaklar.

Insallah bu sorunu en az zararla saglikli bir sekilde atlatiriz. Cok dikkatli olmamiz gerekiyor.
 
Evet Türkiye çok önemli bir gelir kaleminde, turizmde, büyük zararı olacak bu yıl. Şirketler bir yere kadar çalışanların maaşlarını ödeyeceklerdir ama sonunda işten çıkarmalar başlayacak.

Eğer bu durum bir yıldan fazla sürerse bütün ülkelerin kuzey kore gibi kapalı bir toplum ve sosyalist bir yönetim şekline geçişini göreceğiz gibime geliyor.
 
Eğer bu durum bir yıldan fazla sürerse bütün ülkelerin kuzey kore gibi kapalı bir toplum ve sosyalist bir yönetim şekline geçişini göreceğiz gibime geliyor.

Bence daha olası senaryo ülkelerin IMF'den kredi almak için sıraya girmesi ve bunun karşılığında da çok ağır şartları kabul etmesi.
 
Bizde 3 vardiyalı sistem vardı. Haftada 1 gün tatilimiz oluyordu. Şimdi vardiya sayısını 2 ye indirdik. 2 gün işe gidiyoruz (12 saat), 2 gün evdeyiz.
 
bende okulu uzayan bir öğrenciyim. Bu dönemki derslerimi verirsem seneye bir iki seçmeli kalacak diye hesap yapıyordum, belki vesileyle bi kolaylık olur hepsini verir kurtulurum. Aynı zamanda tam zamanlı olarak da çalışıyorum ama haftada bir gün işe gidiyordum toplantı vs. için. Genelde bende evden çalıştığım için sorun olmuyor. Neredeyse hayatımda hiç bi değişiklik yok. Şirkette de maske hariç bi değişiklik yok işler yetiştirilmeye çalışıyor, yurtdışı sevkiyatları aksıyor falan
 
Kamu çalışanıyım, dönüşümlü çalışıyoruz. Özel sektörde olsaydım mecburen eski düzen çalışacaktım.

Bir süre daha böyle giderse belirli sektörler çökecek. Toparlanmak zaman alacak. Devlete bu konuda büyük bir iş düşüyor.
Bekleyip göreceğiz ama bence yine olan küçük işletmelere olacak. Büyük işletmeler, bankalar hala kredi verme harcama yaptırma peşinde.
 
Hakikaten yakın tarihte benzer bir örneği olmayan bir durum ile karşı karşıyayız. Bunun benzeri tek örnek ispanyol gribi ama bunun olduğu yıllarda dünya çok farklı idi. O yüzden bütün ülkeler bu çağa göre sıfırdan bir çözüm üretmek durumunda kalacak.
 
Teknik öğretmenim, okullar kapanınca evden de çalışamıyoruz. Eba üzerinden şimdilik bir şey yapamıyorum ki haftaya yeni bir uygulama başlayacakmış bakalım... Öğrenciler de bu arada yanıp tutuşuyorlar tabi "ah hocamız internetten bize ders anlatsa" diye. :) Okul işleri haricinde evden devre, yazılım işlerine devam.
 
Teknik öğretmenim, okullar kapanınca evden de çalışamıyoruz. Eba üzerinden şimdilik bir şey yapamıyorum ki haftaya yeni bir uygulama başlayacakmış bakalım... Öğrenciler de bu arada yanıp tutuşuyorlar tabi "ah hocamız internetten bize ders anlatsa" diye. :) Okul işleri haricinde evden devre, yazılım işlerine devam.

Benim de eşim matematik öğretmeni. Biz de bu online ders konusunda araştırmalar yapıyoruz :)

Zoom ile konferans yöntemi ile ders anlatılacak gibi duruyor ve öğretmenin kağıt üzerinde anlattıklarını öğrenciler görsün diye şimdi grafik tablet araştırıyoruz. Yani Kağıt kalem ile konuyu anlatacak, kağıdın altındaki basınca duyarlı tablet de bu yazılanları bilgisayara aktaracak.

Gerçi bakanlığın anlattığı çok daha ilkel bir seviye. Öğretmenlerin fare ile paylaşılan ekranda birşeyler yazmasını veya çizmesini istiyorlar. Ortaya çıkan çizimler de tabi 5 yaşında bir çocuğun yaptığı çizime benziyor :katil2:

Uygun bir grafik tablet bulup alacağız herhalde. XP-Pen, Huion, ve (çok kazık olan) Wacom ürünleri var.
 
Benim öğrenciler kimisi köyde koyun otlatıyor kimisi tarlada bağda bahçede. Para versem belki derse katılırlar. :)
Bir de işin uygulama boyutu var. Şimdi ben alarm sisteminin kurulumunu nasıl göstereyim çocuğa? Yada mcu programlamayı nasıl anlatayım? Akıllı telefon çıktı mertlik bozuldu hocam çoğunda bilgisayar bile yok. Matematikciler ve diğer kültür dersi branşları anlatım imkânı açısından şanslı yoksa en güzeli elektronik öğretmenliği :)
 
Son düzenleme:
Benim hanımın iş yerinde yan yana çalıştığı kızda korona virüsü çıkmış. Kızı karantinaya aldılar. Doğal olarak en yakınındaki kişi olarak benim hanımda ev hapsine mahkum oldu. Henüz test için gelen giden olmadı.

Hal böyle olunca bir tane ateş ölçer almaya karar verdim. Gözüme Unit-T UT300r modeli ilişti. Piyasadaki 45tl lik ürünlere göre biraz pahalı ama doğru ölçüm yapar diye düşünüyorum.

Bunu araştırırken Unit-T nin siyah-kırmızı renkli bir modeline denk geldim. Açıklamasında şöyle yazıyordu; "Sanayi tip modelidir. Normalden 4-5 derece daha düşük ölçer. Ateş ölçer olarak kullanılmaz" Bende şu mantığı yürüttüm. Sanayi tipi yerler normalden 4-5 derece daha sıcak oluyor demekki cihazı ona göre yapmışlar. Ben evde elektronik işlerinde kullanmak istesem demekki yine normal ateş ölçer almam gerekecek değil mi?

Screenshot_20200905-151234.jpg
 
Eşin pozitif olsa şimdiye kadar belirti vermesi lazımdı. Muhtemelen birşey yoktur. Ama taşıyıcı olma ihtimali de var, bu durumda virüs olduğu halde ona hiçbir zarar vermez, başkalarına bulaşabilir.

Bu tip infrared ile ölçüm yapan termometrelerde, her malzemenın "emissivity" denen bir parametresine göre ölçülen değer değişiyor. O yüzden ne tür malzemeler için tasarlandıysa sadece öyle malzemeler ölçmek lazım. Termal kameralarda da durum böyle. Menüden ayarlıyorsun bu emissivity değerini. En iyisi insan cildinden ölçüm yapmak için tasarlanmış bir ateş ölçer almak.
 
En iyisi insan cildinden ölçüm yapmak için tasarlanmış bir ateş ölçer almak.
Bu durumda Unit-T UT300r ile piyasadaki 45tl lik ürünler arasındaki farkı anlamak lazım. Eğer sadece unit-t ye marka parası vereceksek sıkıntı. 175tl fiyatı var.
 
Pek fazla fark yoktur bence :) Ama civalı bir termometre bunlardan çok daha güvenilirdir diye düşünüyorum, çünkü emissivity olayı falan yok. Sıcaklık neyse odur.
 
Pek fazla fark yoktur bence :) Ama civalı bir termometre bunlardan çok daha güvenilirdir diye düşünüyorum, çünkü emissivity olayı falan yok. Sıcaklık neyse odur.
Haaa akvaryumun içindekini çıkarayım o zaman :katil1:
 
Çocuğumuz doğduğunda kardeşim asagidaki ürünü hediye etmişti sağolsun.

Fiyatı biraz tuzlu ama olcum hassasiyeti iyi diyebilirim. Ölçümü kulaktan yapiyor.

Cıvalı termometreyi hiçbirşeye değişmem. ELimizde var ama eşim kullanamıyor kullanmıyor malesef.

Braun Irt 4020

images (1).jpeg
 
Bende hali hazırda karantinada yaşayan zümreye dahilim. Yani zaten evden çalıştığım için yaşantım etkilenmedi.

Normal şartlarda işlerim de etkilenmezdi fakat karantina öncesi kötü olduğu için, olayı olumlu yönde değiştirmem mümkün olmadı. Üzerime düşeni yaptım ama işleri iyileştirmem için gereken onayı alamıyorum. Çünkü benim işe onayı doğrudan Sağlık Bakanlığı veriyor. Bakanlık ise normal olarak sadece salgın ile ilgileniyor.

2013 yılından beridir bahsettiğim bu proje ile uğraşıyorum. Vakti ile Türkiye'de çok ciddi yol aldım, sektörde şirket sahibi eski bir bürokratın lobi faaliyeti ile çıkan yönetmelik bir günde bütün işlerimi bozdu. Sonrasında Avrupa'nın en büyük firması ile anlaşmama üç gün kala 15 Temmuz'u yaşadık. Bunun üzerine tekrar Türkiye'ye yoğunlaştım. Özellikle son 3 yıllık emeğin neticesinde tekrar Türkiye'de yol almaya başlayacağım son ay salgına denk geldi. :dans1:

Ekonomi kötü diye üzülmüyorum. Zamanımız kısıtlı ve yaşamak zorundayız. Zaten ben daha ekonominin dünya üzerinde herhangi bir yerde iyi olduğu malumatına sahip değilim. Yaşam standartları yüksek denilen ülkeler bir şekilde başkalarını sömürdükleri için o refaha sahip. Bunu -özellikle sömürülen kesimde yer alan biri olarak- iyi kabul etmem kesinlikle mümkün değil.

Neyse, ağız dolusu su ile gargara yapıp, genzi yakacak kadar burundan çekiyorum ama... :p
 
Ben katantinada da çalışan kesimde yer aldım. Hafta sonları evde olmakta çok koymadı. Ne güzel güç kaynağı yapacaktım yarım kaldı. Karantina tekrar olursa projeye devam ederim.

Maaşlı çalışan olduğum için şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım çok şükür. Sadece yakıt masrafım arttı önceden toplu taşıma kullanırken araba kullanmaya başladım. Ortalık temizlenene kadar arabaya devam. Karntina ve büyük şehirin en güzel avantajı işe 20 dk da gitmek oldu. Şu an sabah 1 saatte gidip akşam 1.45 dk da dönüyorum. Mesafe 20-25 km...

Şu gözlemini de aktrmak istiyorum. Pandemi ilk başladığında hemen hemen herkeste sosyal bir bilinç oluştu. Meafeye özen gösterdik bir çok tedbir aldık. İnsanlar birbirine saygı gösterdi. Vs... Sokağa çıkma yasakları ile beraber özgürlüğün kısıtlanması bu etkiyi bir şekilde bozdu. Gittikçe tebirlemiz azaldı artık daha az önemser durumdayız. Pandemi adına benim tek yaptığım şey toplum içinde maske takmak... Dışardan yemek yemezdim yiyorum şimdi. Kargoları dokunmazdım şimdi önemsemiyorum. Servise gelen ürünleri, satın aldığım ürünleri alkol ile silerdim şimdi yok... Bende durum böyle yakın çevremide böyle görüyorum. Havalar biraz soğuyunca tekrar dikkat etmeye başlarız heralde. Bu kış dönemini çok sıkıntılı görüyorum. Hepimiz için hayılısı olur umarım...
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top