Üyelerin İstek listesi oluşturabilmesi

Bununla ilgili bir anket açalım. :D

Ben konudaki faydayı anlayamadım. Zaten alım satım bölümü bu işe yaramıyor mu?

Öte yandan atmaya kıyamadığım işime yaramayan malzemeyi hibe etmekten memnuniyet duyarım. Ancak şu andaki forum ortamında zaten aktif olan 5-10 kişi var. Bu kişiler dışında yeni bir üyeyi tanıyasıya kadar ciddiye almam....

Ben geldiğimde niye söylemedin araba boş döndüm. Bir iki lazer markalama filan alırdı araba.
 
Güzel fikirmiş...
 

Yani anlayacağınız yan komşunun çocuğuna eski pc'leri toplayıp kurmak başka bir şey, akrabaya/komşuya 3-5 arkadaş fitre toplamak başka, internet veya medyada örgütleşerek "izinsiz" yardım toplamak başka...

Devletin geri kaldığı önemli konulardan biri. Şu hasta çocuklar için devlet kendi eliyle bir yardım sitesi açıp orada listelemiyor. Onun yerine ortalıkta gerçek olup olmadığı belli olmayan A4 formatında sözde valilik izinleri dolaşıyor.

Hal böyle iken alenen dışarıda dilenen zengin abilerin cezası herhalde 86TL

Projeyi doğmadan çökertmek istemezdim:) ama bu yardım toplama sebebiyle kapanan forumlar bile oldu.
Şimdi benim anlamadığım konu: ben elimdeki kullanmadığım malzemeleri gönül rızamla ihtiyacı olan birine hediye edemeyecek miyim?
Bunun için devletten izin mi almam gerekiyor?

Yani bizim burada yaptığımız "herkes 5'er lira atsın Ali ye yardım edelim, yada herkes kullanmadığı malzemeleri bana göndersin, bende topluca Aliye göndereyim" değilki.

Ali "bana lm1875 lazım" diyecek, Veli de "bende var göndereyim" diyecek. Sonuçta iki kişi arasında karşılıksız bir alış veriş olacak.
Yani bu da mı suç oluyor?
 
Devlete hoşgeldiniz.
Neredeyse rutine bağlanmış iki kişi arasında karşılıksız alışveriş diye bir şey yoktur. Yoksa İki toz-otobosçüler kendi aralarında rahatça iş yapar.(orada yasak madde işi ayrı tabi)
1-2 tane 10 tanede sorun çıkmaz. Hediye başka bir şey. Ama organize şekilde insanların birbirine ürün gönderimi hediye değildir. Hediye/bağış ise bu kanuna tabidir. Hele bu hediye işine aracılık yapan kişi veya kişiler varsa iş daha sıkıntı.
Yani arkadaşlarınızla doğum günü olan arkadaşınıza hediye almak için senede bir sefer para toplamıyorsunuz. Olay başka.

Bir bankanın kitlesel fonlama projesinde yer aldım. 5-6 avukat yoğun çalışıyordu. Onlarda kanun bekliyordu. En son kitlesel fonlama ile ilgili kanunlar çıktı ama ben takip edemedim.

Bugün "doğuda okul/sınıf yapıyoruz" diye yardım toplamak bile kanuna tabi. Yoksa her popüler öğretmen sosyal medyadan para toplar. Hesap yok, kitap yok, kayıt yok.

Mesela bazı öğretmenler youtube kanalı açmış. Bütün gün sınıfı paylaşıyor. Çocukları kullanıyor. 100binlerce abonesi olmuş. Haliyle dolar bazında aylık para kazanıyor. Sözde bu parayı sınıfın masrafına harcıyorlar. Ama o iş öyle değil işte. Para tatlıdır. 3 sınıfa 5 cebe. Vaktiyle aynı şey camilerde de vardı. O sebeble diyanet'den izinsiz para toplamak suçtur. Parayıda imam değil, caminin bağlı olduğu dernek toplar, yönetir, teslim eder. Yani bizim camide kutuya attığımız para, derneği yöneten 3-5 kişi tarafından sayılır, Şahitlerle miktar tutanağı tutulur. Hepsi imza atar. Ve dosyalarlar. Sonra parayı hesaba yatırırlar. Bu olay yokken imamlar kafasına göre ona buna yardım toplayabiliyordu.
Vaktiyle bizim cami imamına zenginin biri kuran öğretsin, kabe göstersin diye büyük bir TV hediye etmişti. Derneğe haber vermemiş. Haliyle hakkında soruşturma açıldı. Dernekle arası papaz oldu vs.

Yani bu iş TR'de sıkıntı. Halen düzene girmedi.
--

Bir de işin güvenlik boyutu var. Bugün Türkiye'den sparkfun'dan bluettooth vs ürün almaya çalışın hemen amerikan bilmem ne güvenlik servisinden mail geliyor. Bu ürünü suriye'de, ırakta vs kullanamıyorsunuz diye...

Bugün sizin gönderdiğimiz LM7815 bir bakmışsınız kandil yolundaki fünyenin tetikleyicisinde kullanılmış. İstihbarat bunu nasıl takip edecek. O yüzden zaten bu ürünlerin kargo ile taşınması faturaya/sevk irsaliyesine tabi. Yani şöyle düşün. Şırnak bilmem ne köyündeki bir öğrenciye ellinde bozuk drone parçalarını gönderdin. Jandarma kargoyu yolda durdurdu. Ürünü açtı. İçinde sevk irsaliyesi yok. Kim göndermiş. Gökhan diye biri. Kime gidiyor, Şırnak'ta bir öğrenci(sen öyle biliyorsun tabi). Sonra çocuk(aslıda terörist) senden aldığı parçaları birleştirip, üstüne faydalı yük takıp, karakol üzerine salıyor. Kim suçlu? Teröre yardımdan dolayı sen.

Diyebilirsinki adam zaten bu ürünü internetten hemen satın alır. Alamaz. Gerçek ismi, banka kaydı ortaya çıkacağından yapamaz. Ama senden sahte isimle noname parça teslimi alabilir.

O yüzden dükkanlar dahi faturasız ürün satmamalı. Basit mesele gibi duruyor ama gelişmiş devletle böyle yapıyor.
Abi iyi güzel doğru diyorsun ama.
Gökhan abinin gönderdiği 7815'in üstünde bu Gökhan abinin satın aldığı 7815'dir diye yazmıyor ki
 
Forumlar birer iletişim ortamıdır ve ayrı bir kanuna tabi. Kendim bu kanunu ayrıntılı olarak okumadım, ama genel olarak burada insanlar yazdıkları ile bir suç işlerse o suç sadece yazan kişileri bağlar. Foruma düşen, bu suçu işleyenler hakkında yasal mercilere bilgi vermek. Eğer iki kişinin yaptığı mesajlaşma sonucunda bir suç işlenmişse, bize tek düşen, ilgili üyelerin IP adreslerini polise bildirmek. Ayrıca ilgili üyelerin şifrelerini sıfırlayıp yazılan özel mesajların da dökümünü göndermektir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,350
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top