0 - 30V, 5A Demonte Güç Kaynağı Tasarımı

@taydın bu yük devresinde kaç watt harcanabilir ?(Test edilebilir)

Mükemmel bir soğutma ile 115 W harcanabilir. Ama pratik olarak 50 W geçmemek lazım, çünkü bir akım feedback yok. Transistör aşırı ısınırsa alıp başını gidebilir :D

Yüke akım çektiremedim. Çok da dikkatli yapmıştım bağlantılarını ama bir anormallik var.

@Gokrtl Gökhan eklediğim linkte ses amplisini test etmek için yapılmış 100 Watt lık yük test devresi var.
Sende zaten farkındasındır da bu yük devresi böyle ince kablolarla 15-20 watt bile harcayamaz

http://www.pmillett.com/dummyload.html

dummyload.jpg

Lütfen opamp öğrenin. Opamp öğrenmek hayatınıza büyük bir ışık saçacaktır.

Benim o basit LM358'li devreyi kurun. 0.22R falan da varsa süper olur.
Opampın çalışma mantığını öğrendim de devre kurarken kafamda oturtamıyorum tam.

2.2r 5w taş direnç bağladım. Sabit 3 ampere ayarladım. Şuan 6.5v 3A olarak 5 dakikadır non-stop çalışıyor. Ama soğutma çok iyi ondan. 5w taş direnç alev alev yansa da D1047 transistör de taş dirençteki kadar ısınma yok. Taş direnç yanmazsa tahminim çok uzun süre böyle çalışır.

20210206_001755.jpg

10 dakikadan fazla 3 Amper çektim. Hiç birşey olmadı. Hiç bir zaman bu sistemden bu kadar uzun süre, bu kadar yüksek amper çekmeyeceğim için, benim için test başarılıdır.

Şimdi itirazı olan yok ise bu sistemi 5A için upgrade etme sırası geldi. :)

Gökhan yük devrende yanlış bağlantı var .Devrenin üstten fotoğrafını tekrar çekip ekle (bağlantılar net görülsün) Transistörleri de ölç sağlam olduğundan emin ol.
Kablolarıda kalınlaştır kollektörde vidalı somunlu pabuçlu bağlantılar falan kullan

Gökhan yük devrende yanlış bağlantı var .Devrenin üstten fotoğrafını tekrar çekip ekle (bağlantılar net görülsün) Transistörleri de ölç sağlam olduğundan emin ol.
Kablolarıda kalınlaştır kollektörde vidalı somunlu pabuçlu bağlantılar falan kullan
Abi hallettik. @ibrahimcelik 'in dediği gibi ortak gnd yapmamışım. Şimdi yaptım çalışıyor.
Sevmiyorum böyle uzay kasa işleri. Bir sefer kullanacağım diye pcb hazırlamaya üşendim. İlk fırsatta kullanışlı bir yük cihazı yapacağım.

Abi hallettik. @ibrahimcelik 'in dediği gibi ortak gnd yapmamışım. Şimdi yaptım çalışıyor.
Sevmiyorum böyle uzay kasa işleri. Bir sefer kullanacağım diye pcb hazırlamaya üşendim. İlk fırsatta kullanışlı bir yük cihazı yapacağım.
Tamam.Ben BD 139 un bacaklarını tam görememiştim.
Aşağıdaki kanalı takip edersen elektroniği güzel anlatıyor.
Linkteki video da bu tür bir devreyi anlatıyor.(Kırmızı siyah kablonun kalınlıklarına dikkat :) )
Ayrıca "soğutucunun çok daha büyük olması iyi olurdu ama elimde bu vardı" diyor

Şimdi bu tl081 opamp yerine daha yüksek voltaja dayanıklı hangi opamp ları kullanmak gerekir?

Bugün güç kaynağında değişiklikleri yaptım. Filtre kondansatörünü 10 mF, kazanç ayarlayan 27 k direnci de 36 k yaptım. Şu anda 19.40 VAC veriyorum ve temiz olarak 17 VDC alıyorum. Akımı 0 - 3 A arasında değiştirince çıkış voltajı sadece 20 mV gibi değişiyor, yani oldukça iyi.

Soğutucuyu büyük taktım ve bir de fan ile hava akışı sağlıyorum. 15 dakikadır 3 A çektiğim halde hiç ısınma yok.

IMG_20210206_172332.jpg

Opampları besleyen zenerler ve bildiğim kadarıyla o zenerlerin orda bulunan 82 ohm direncin çok ısındığını okumuştum.

Sizde durum nasıl? Opamp beslemelerindeki zenerler ve o bölgedeki düşük omajlı dirençte ısınma varmı?

Bugün güç kaynağında değişiklikleri yaptım. Filtre kondansatörünü 10 mF, kazanç ayarlayan 27 k direnci de 36 k yaptım. Şu anda 19.40 VAC veriyorum ve temiz olarak 17 VDC alıyorum. Akımı 0 - 3 A arasında değiştirince çıkış voltajı sadece 20 mV gibi değişiyor, yani oldukça iyi.

Soğutucuyu büyük taktım ve bir de fan ile hava akışı sağlıyorum. 15 dakikadır 3 A çektiğim halde hiç ısınma yok.

8067 eklentisine bak
Artık bir sonraki adıma geçebilir miyiz abi?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back