0 - 30V, 5A Demonte Güç Kaynağı Tasarımı

uA723 lü bu devrede ufak bir değişiklikle akım sınırlama da basitçe olur. 723 buna uygun.

Bu devre 0 V seviyesine inemiyor, o yüzden bununla akım sınırlama yapmak malesef mümkün değil.

Kim Gokhan ve delikli plaket. :dans2:
Yok ben daha üşengecim. Gülmeyin ona.
Elimde bunun 10 katı veroboard var. Ama işte
IMG_20210119_211704.jpg

ABİ ASLINDA OTURUP VEROBOARD STRİPBOARD ÇİZECEKSİN YA
Yabancı biri basit çizimler ile uğraşmış hem de site açmış.

Son düzenleme:
@Gokrtl Söz konusu güç kaynağında röleler kullanılarak belirli gerilim aralıkları için bu rölelerin farklı güç devrelerini açıp kapatabilir. Bu yöntem, laboratuvar tipi güç kaynaklarında kullanılıyor.

Kademeler; 0V-5V, 5V-9V, 9V-12V, 12V-16V, 16V-24V ve 24V-30V olarak ayarlanabilir.

Güç kaynağına fanlar ve kaliteli metal soğutucular ekleyebilirsiniz.

Ayrıca, güç kaynağını metal kap içine yerleştirip, toprak hattını söz konusu metal kaba ve çıkışın eksi kutubuna bağlayarak daha düzgün doğrultuda güç alabilir ve güvenlik sağlayabilirsiniz.

Bence, az kaliteli güç kaynağı tasarımı yapıp az kaliteli parçalar kullanmak çok tehlikelidir.

@Gokrtl Söz konusu güç kaynağında röleler kullanılarak belirli gerilim aralıkları için bu rölelerin farklı güç devrelerini açıp kapatabilir. Bu yöntem, laboratuvar tipi güç kaynaklarında kullanılıyor.

Kademeler; 0V-5V, 5V-9V, 9V-12V, 12V-16V, 16V-24V ve 24V-30V olarak ayarlanabilir.

Güç kaynağına fanlar ve kaliteli metal soğutucular ekleyebilirsiniz.

Ayrıca, güç kaynağını metal kap içine yerleştirip, toprak hattını söz konusu metal kaba ve çıkışın eksi kutubuna bağlayarak daha düzgün doğrultuda güç alabilir ve güvenlik sağlayabilirsiniz.

Bence, az kaliteli güç kaynağı tasarımı yapıp az kaliteli parçalar kullanmak çok tehlikelidir.
Toplam 3 kademeli trafo kullanacağım.
Röle yerine triyak kullanmayı planlıyoruz.
İyi bir soğutucu var elimde.
Fanı da sıcaklığa göre otomatik açılıp kapanacak şekilde ayarlayacağım. Önceki devrelerim de bu fan sistemini kullanmıştım.
Kutulama için Altınkaya firmasını tercih edeceğim her zamanki gibi.
Tercihim her zaman kaliteli elemanlardan yana olmuştur. Ancak piyasada çoğunlukla kaliteli eleman bulmak zor. Bulunabilenler de pahalı oluyor. 5tl yerine 10tl ödemeye razıyım ama genelde kalitesizi 5tl ise kalitelisi 20tl oluyor. Bu durumda da mecburen kalitesiz kullanmak durumunda kaliyorum. En son sinyal jeneratörü projemde 6 tane kalitesiz tl071 opamp aldıktan sonra işimi görmeyince mecbur 1 tane kaliteli aldım özdisandan.Bundan sonraki tüm alış verişimi de cebim müsade ettiği sürece özdisandan yapacağım.

Power Match transistör (orijinal çok sıkıntı) bulmalısın önce. Trafodan sonra, En önemli kısım bu.

Niye bu kadar şaşırdın çok yaygın değil mi yahu? Vaktiyle imalat yapan bir arkadaşım lisans kodu vermişti bende de var ama pek kullanmıyorum.

Nasıl yaygın yav? profesyonel lisans ücreti 4000 Avru bunun. Adamlarla pazarlık yalvar yakar 1500 avroya eğitim lisansı alacaktım. Profesyonele göre farkları nedir sorusuna hiçbir yetkiliden (National Instruments dahil) bilgi alamadığım için vazgeçmiştim.

Devre şemasını bitirdim. Şimdi üzerinde biraz çalışacağım.

şema.png

Kafadan ilk sorunu söyleyeyim.

(24AC - 1,4V diyot) x 1,41 = ~32VDC + (-5V) = 37V opamp gerilimi...

tl081 giriş gerilimleri sınırda. şebeke voltajı 220 nin üzerine çıkarsa muhtemelen sıkıntı çıkartacaklar....

Nasıl yaygın yav? profesyonel lisans ücreti 4000 Avru bunun. Adamlarla pazarlık yalvar yakar 1500 avroya eğitim lisansı alacaktım. Profesyonele göre farkları nedir sorusuna hiçbir yetkiliden (National Instruments dahil) bilgi alamadığım için vazgeçmiştim.
Ooo evet epey pahalıymış, gerçi pahalı da olsa ne olacak ben hiç kullanmadım. O kadar parayı hak ediyor mu bu program yaw :oops:

tl081 giriş gerilimleri sınırda. şebeke voltajı 220 nin üzerine çıkarsa muhtemelen sıkıntı çıkartacaklar....
Simule etmeyi becerebilirsem bakacağım. Gerçi simule ile gerçek devre de farklı olur ya neyse.

Negatif beslemedeki zener 2 V yapılabilir. O zaman kurtarıyor :D

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back