@taydin, siparis modifiye yapıyormusun?
Yok abi, beleş yapıyorum
@taydin, siparis modifiye yapıyormusun?
Mesela 12v'un altına düşmemiş bir aküyü şarj etmek istersek ve cihazı çalıştırmadan önce aküyü bağlamaya kalkarsak cihaz zarar görecek. Doğru mu anladım?Bu devre, standart bir geri beslemeli voltaj regülatörü. Burada D10 ve Q1 dışında diğer komponentlerin tümünün ne işe yaradığını anlayabiliyorum. D10 ve Q1 için ise devrenin normal çalışma modunda hiçbir katkısı olmuyor gibi duruyor. Hatta bunları sökünce devrenin çalışmasında hiçbir değişiklik de olmuyor.
Aklıma gelen tek olası sebep şu: Eğer bu güç kaynağı OFF durumunda iken, çıkışa kendi voltaj kaynağı olan bir cihaz bağlanırsa, devrenin zarar görmesini engellemek. Mesela diyelim güç kaynağı OFF ve çıkışa da 12 V luk bir kaynak bağladık. Bu durumda D10 üzerinden Q1 transistörü ON olacak ve Q2/Q4 pass transistörlerinin bazını şaseye çekerek bunları da OFF yapacak ve böylece arızalanmalarının önüne geçecek.
Mesela 12v'un altına düşmemiş bir aküyü şarj etmek istersek ve cihazı çalıştırmadan önce aküyü bağlamaya kalkarsak cihaz zarar görecek. Doğru mu anladım?
Ben şahsen bir cihazı bağlamadan önce güç kaynağını açar, voltajını ayarlarım ve ondan sonra bağlarım. Çünkü en son kaç voltta ayarlı ilken kapattığımı genelde hatırlamam.
Evet o zaman sökmeyelim abi.Evet bu olası senaryolardan birisi. Sen dikkatli davransan bile, elektrik kesilirse ne olacak? Güç kaynağı OFF olacak ve çıkışa da 14.4 V bağlı olacak.
O zaman ben 0-5v kontrol istiyorumYok abi, beleş yapıyorum
Abi R11'i 36k yaptım demiştin. Burada 18k görünüyor. Birde 7824'ü göremedim.Son hali ekte. Voltaj regülasyonu ve ayarı çalışıyor. Akım limitlemeyi test etmedim daha.
Abi R11'i 36k yaptım demiştin. Burada 18k görünüyor. Birde 7824'ü göremedim.
Tamam abi gözüm kulağım sende. Beklemedeyim.O değişiklik orijinal devre için. Yeni devrede opamp beslemeleri değişiyor, negatif referans voltajı değişiyor, o yüzden o direncin değeri de değişecek.
Abi sevdin dimi burayı ? "Falanca" yerden kaçanlar kendini burada buluyor. Konuyu biliyorsunBu forumun güç elektroniğine olan merakı gerçekten beni mutlu ediyor
Bir gün merak ettiğiniz bir konuda 1-2 saat sohbet/eğitim modunda bir şey isterseniz benden elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım arkadaşlar bilginiz olsun
Her bir faz için bundan bir tane mi yapacağız abi?Devre şu şekilde. Buradaki opto triac bende var, bir ara denemem lazım.
8336 eklentisine bak
Bu devrenin (ve röleli yapılsa da durum aynı) en kritik özelliği, voltaj kademe seçiminde bir histerezis olması, örneğin 5 V veya biraz daha az. Eğer bu histerezis konmazsa ve ayarlanan voltaj da tam sınır değerde ise, kademe sürekli ve hızlı bir şekilde değişir ve çıkış voltajında kademe değişiminden kaynaklanan ani değişimleri olur.