0-50V / 0-5A Ayarlı Laboratuvar Tipi Güç Kaynağı

Altair

Kıdemli Üye
Katılım
12 Kasım 2022
Mesajlar
2,731
LM317HVT ve 2N3055 ile 0-50V ve 0-5A arası ayarlı güç kaynağı projesi. Simulasyonda çalışıyor ama pratikte denemedim. Denemeye vaktim olursa pratikteki sonuçları da ekleyeceğim.

Q4 ile yapılan akım sınırlama devresinde diyot ile transistörün e-b arasındaki voltaj notrleniyor. Bu sayede sınırlanacak akım değerini 0'a kadar çekmek mümkün. Yalnız hem diyodun hemde transistorun üzerine düşen voltajlar farklı olabileceği için R10 ve R11'in sabit direnç yerine kalibrasyona izin vermesi açısından çok turlu trimpot olması gerekecek.
 

Ekler

  • 0-50V 0-5A Lab Tipi Güç Kaynağı.png
    0-50V 0-5A Lab Tipi Güç Kaynağı.png
    37.2 KB · Görüntüleme: 137
  • LM317 Power Supply.pdsprj
    17.3 KB · Görüntüleme: 93
Son düzenleme:
İki transistör ile 50v 5a sıkıntılı olur. Lm317 çıkış voltajını sıfırlayamadığı için düşük voltajlarda akım regülasyonu çalışmaz. Örneğin bu devrede çıkışı kısa devre edersen transistörler yanar.
 
İki transistör ile 50v 5a sıkıntılı olur. Lm317 çıkış voltajını sıfırlayamadığı için düşük voltajlarda akım regülasyonu çalışmaz. Örneğin bu devrede çıkışı kısa devre edersen transistörler yanar.
Haklisiniz, 2 tane kesinlikle yetmez. Onlari sadece 3055'ler bu sekilde simulasyonda ise yariyor mu diye eklemistim. 2 tane olmasinin nedenide emetor direnclerindeki yuk dengelemeyi denemekti. Bu sadece bir on calisma. Asil amacim Q4 ile yaptigim akim limitlemesinin ise yarayip yaramayacagini gormek. Bu devre sadece fikir paylasimi icin. Gelistirme amacli sadece.

Devreyi simulasyonda calistirdigimda Q4 ile yaptigim akim sinirlamasi akimi 5A ile limitliyor. Giris 55V, cikis 16,5V buradaki ornekte. Iki transistore yaklasik 180W guc biniyor. Teoride iki tanesi 230W'a dayanabilir ama pratikte cok cok zor. Bu sekilde fanli iyi bir sogutma ile 5 tanesi basa cikabilir diye dusunuyorum. Zaten dusuk cikis voltaji gerekirse de giris gerilimini dusurmek cok daha pratik olur. Giris 30V'a cekilirse 5A'de toplamda 70W'a, transistor basina 35W'a duser transistorlerdeki yuk. Fanli sogutma ile 2 transistor dayanir herhalde. 5 tane olurlarsa 70W hic sorun olmaz sanirim.

Bu devre kisa devre de edilse akim 5A'i gecmiyor. Voltajda ayni sekilde cokuyor. Tabii hepsi simulasyonda. Vaktim ( ve param ) oldugunda deneyecegim.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,821
Mesajlar
99,359
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top