220V şebekeden REGÜLELİ bir 250VDC voltaj nasıl elde ederiz?

Abi meger ile test etmeyeceksen olur :D Kondansatör gerçekten büyük. Her projede kullanılacak bir ürün değil.

Yarın müsaitsen ararım seni.

Meger gitti zaten merak etme :D

Aslında buna göre büyük bir kutu ayarlasam benim yüksek voltaj güç kaynağında çok süper olur bu!

Bunun dışında elimde biliyorsun 3 kVA varyak var. Bunun çıkışına şöyle 50A lik bir köprü diyot bir de bu kapasitörü koysam, ayarlı 310V, 10A lik DC kaynak elde etmiş olurum. Regülesiz de olsa çok faydalı bir kaynak olur bu.

Bu kondansatör ile bir güç kaynağı bende düşündüm ama benim bu kadar yüksek voltajlara ihtiyacım yok. O yüzden bir işe yararsa diye bekletiyordum. Birde bu kondansatörü yuksek voltajlarda şarj etmekte zor ilk şarj anında kısa devre akımı çekecek bu yüzden soft şarj uygulamak gerekecek. Yoksa köprü diyot devresinde sorun çıkaracak.

O kadar bilgim olmadığı için kaldı öyle.

Şimdi Çinden getirttiğim bir step down converter var. Onunla bir güç kaynağı yapıyorum. Ayrı bir konuda bu projeyi de beraberce toplayabiliriz.

Hmm doğru söylüyorsun. Bunun ESR'si de milliohm'lar seviyesindedir çok pis kalkış akımı çeker.

Bu kondansatorun bagli oldugu devrede 2 normal diyot iki scr diyot var. 4 diyot kopru tipi bagli idi. Scr ler ile precharging denilen 30 saniyelik on sarj ile kapasitorler esik voltajina kadar sarj ediliyor sonra normal kopru diyot mantigi ile sarj oluyordu.

Buna aynen motora yol verir gibi kontaktör ile yol vermek lazım. Peki normal kullanım yeri nedir bunun?

Bu kapasitor 3 fazli 500 - 600 kW gucundeki bir frekans surucusune ait dc bara gurubu kondansatörlerinden bir tanesi.

Vishay BC :)

Ölçümler 10X prob ile usb osiloskop ile yapıldı. Yani okuduğunuz tüm voltajlar 10'da biri aslında.

1000uF: 1030uF
3300uF: 4mF
10.000uF 9.3mF olarak ölçüldü.

Aslında liseden beri bu deneyi yapmamıştım, iyi oldu. Simulasyonla herhangi bir uyuşmazlık görmedim.

Ekler

• 1000uF.png
    1000uF.png
    103.8 KB · Görüntüleme: 296
  • 3300uf.png
    3300uf.png
    76.8 KB · Görüntüleme: 286
  • 10000uF.png
    10000uF.png
    75.8 KB · Görüntüleme: 291
  • IMG_20191103_235715.jpg
    IMG_20191103_235715.jpg
    157.9 KB · Görüntüleme: 264
  • IMG_20191103_235750.jpg
    IMG_20191103_235750.jpg
    139.3 KB · Görüntüleme: 284
  • IMG_20191103_235801.jpg
    IMG_20191103_235801.jpg
    131.3 KB · Görüntüleme: 263
  • IMG_20191104_001739.jpg
    IMG_20191104_001739.jpg
    133.9 KB · Görüntüleme: 278
Eline sağlık. Teori ve pratiğin uyuştuğunu görmek her zaman insana iyi hissettirir.

Bu arada analog discovery'yi farkettim ... Son versiyonu öğrenciler için %50 indirimle alınabiliyor, bizim yeğeni yakalayıp onun üzerinden bir tane ben de almayı düşünüyordum. Ama o indirimle bile gene 1000 ₺ ye geliyor. Çoğu hobicinin bütçesinin çok ötesinde.

Memnun musun Analog Discovery'den?

Eline sağlık. Teori ve pratiğin uyuştuğunu görmek her zaman insana iyi hissettirir.

Bu arada analog discovery'yi farkettim ... Son versiyonu öğrenciler için %50 indirimle alınabiliyor, bizim yeğeni yakalayıp onun üzerinden bir tane ben de almayı düşünüyordum. Ama o indirimle bile gene 1000 ₺ ye geliyor. Çoğu hobicinin bütçesinin çok ötesinde.

Memnun musun Analog Discovery'den?

Bende 2-3 yıldır kullanıyorum. Üniversitedeyken almıştım. Almanızı tavsiye ederim.
Tabiki bir analog skop tadı yok ama güvenilir ölçümler yapıyor. Gönül isterdiki bir Tektronix, Agilent olsun : ))
Çok pahalı bişey değil özelliklerine göre.

Apex AP92 iş görür aslında. ± 200V ile çalışıyor, 4A verebiliyor.

Ama iki sıkıntı var:

1) 220VAC şebekeden simetrik ± 200V nasıl elde edeceğiz? Eğer PA92 ± 400V ile çalışabilseydi, direkt olarak 220VAC yarım dalga doğrultma ve iki misli filtre kapasitörü ile iş görecek ± 310V elde edebilirdik. Ama PA92 malesef sadece maksimum ± 200V destekliyor. Bu durumda regülatör gerekiyor, ve tekrar başa dönüyoruz.

2) Digikey fiyatı 180 dolar :oops:

Zaten bu OPAMP'in sağlayacağı en önemli avantaj, çok temiz ve THD si çok düşük bir sinüs üretmek. Bu bizim için kritik değil.

şebeke elektriğini doğrultup pwm ile anahtarlanan bir mosfete girsek, çıkış gerilimini kondansatörle düzleştirdikten sonra bununla pwm doluluk oranını modüle etsek (geribesleme) olmaz sanırım, merak ettiğim neden olmuyor, pwm ile motor sürmede işe yarıyor, motor sabit bir yük olduğundan belki de.

şebeke elektriğini doğrultup pwm ile anahtarlanan bir mosfete girsek, çıkış gerilimini kondansatörle düzleştirdikten sonra bununla pwm doluluk oranını modüle etsek (geribesleme) olmaz sanırım, merak ettiğim neden olmuyor, pwm ile motor sürmede işe yarıyor, motor sabit bir yük olduğundan belki de.

Tarif etmiş olduğun şey bir SMPS boost converter. Bunlardan 3 tane tasarlasak, 2400VAC ve 3300VDC elde ederiz tabiki. Ama ben böyle bir SMPS'in tasarımını yapmayı bilmiyorum. Kitaplarını aldım ama daha okuyamadım :D
Bu kolay birşey değil. Deneme yanılma ile gidersek de yaktığımız mosfetin haddi hesabı olmaz.

Ama lineer bir tasarım oldukça basit, herşeyin hesabı kolay. Bir de lineer tasarımda feedback control da kolay, yüksek güç elde etmek de kolay. Ayrıca devre çok sağlam olacaktır, aşırı yüklemede bozulma riski SMPS'e göre çok daha az.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back