220V şebekeden REGÜLELİ bir 250VDC voltaj nasıl elde ederiz?

D sınıfı yükselteçlerde verim %90 üzerindedir.
400Hz yükseltilmesi için CLASS B-D yükselteçler yüksek performanslı olarak lanse edilir.
Class B PUSH-PULL ile max %2 distorsiyon ile yeterli yükseltme sağlandıktan sonra D sınıfına geçerek yüksek verimlilik sağlanabilmektedir.

Class D olsa çok süper olur tabi. Ama hazır bulunanlar 4 Ω ve üstüne göre. Bunları 0.2 Ω ile çalışacak şekilde değiştirebilir miyiz bilemiyorum.

250V Dc nerede kullanılacak? Amplifikatör beslemesi için kullanılacaksa simetrik voltaj olması gerekmiyor mu?

Ayrıca 220V RMS AC gerilim, DC 220V ile aynı işi yapar. Yani RMS'in anlamı budur bildiğiniz üzere.

Bu nedenle 220V RMS gerilimden doğrultarak oluşturduğunuz ve regüleli 250V Dc yüksek akımlarda çökecektir. Doğrusu 220V'a regüle etmektir. Veya 250V RMS gerilime sahip bir kaynak bulmanız gerek.

Edit : Hatta 250V RMS ten bir miktar yüksek olması gerekir ki DC regüle sonrası daha az ripple olsun. Ve bol miktarda ısıyla baş etmeniz gerekecek.

Buradaki asıl amaç, amfiyi yüksek voltajda çalıştırıp akımı olabildiğince düşürmek.

Şu yapıyı düşünelim: Şebekeyi tam dalga doğrultuyoruz, filtreliyoruz ve 310VDC elde ediyoruz. Sonra da iki tane 310Vpp (220Vrms) primeri olan bir trafo kullanıyoruz ve transistörle bu primerleri sinüsoidal olarak sürüyoruz. Bu durumda 1 - 2 A akım geçecek sadece.

Ama 2A, 310VDC'de ripple'a sebep olacak. Bu ripple sekondere aktarılacak. Sekonderde de yüksek voltajlı 400 Hz'i doğrultacağız, orada da ripple olacak. Bunların ikisinin etkisi de yüksek voltaj DC ye yansıyacak. Belki de bu şekilde yapıp mevcut ripple'a göre değerlendirmek lazım.

Bunu mesela bir PIC, optokuplör üzerinden rahatlıkla sürebilir gibi geliyor bana ...

İdeal B sınıfı push-pull devre.
Teorik verimi %50 civarıdır. Düşük distorsiyonlu ve yüksek güçlü UPS cihazlarında sıklıkla kullanılmakta idi.
İyi bir tasarımla distorsiyon seviyesi %1 altında bile yapılabilir.

Tek ana distorsiyon kaynağı crossover distorsiyonu zaten. O da önemli değil.

220 yi tam dalga doğrultup yeterli sayıda da filtre kondansatörü atarsan riple sorun olmamalı.
Yetmediyse birkaç tane daya koy.

220 yi tam dalga doğrultup yeterli sayıda da filtre kondansatörü atarsan riple sorun olmamalı.
Yetmediyse birkaç tane daya koy.

Aslında evet 470 µF 450V elektrolitikler ucuz. Gerekirse 10 tane koyarım. Şebeke değişirse veya yük değişirse de zaten trafodaki feedback sargısı ile PID kontrol yapacağız :)

Evet ya, regülasyona gerek yok gibi 310V'ta. Devre baya basit olacak bu şekilde. Sadece yüksek voltaj trafosu olacak, bu devreyi beslemek için ayrı bir trafoya gerek yok.

Olmaz :)
Ripple oluşumu kondansatörün değeri ile ilgili olmayıp, kondansatörün dolma ve boşalma eğrisi ile ilgilidir.
Kondansatörün kapasitesi ise çekilen akım doğrultusunda eşdeğer dolma ve boşalma karakteristiği elde edebilmek için hesaplanmaktadır.
Olağandan büyük kondansatör ilavesinde kondansatör geç boşalır ama geç dolar. Küçük kondansatör ise çabuk boşalıp çabuk dolacaktır.
Üstelik olağandan büyük kondansatör kullanımı, ripple doğrultusunda enerji kaybına sebep olmaktadır.
Taydın hoca ile bunun simulesini yapmış idik.

Filtre kapasitörü artarsa ripple azalır abi, niye olmaz? :)

Ama filtre kapasitörünün şarj akımları da artar, o yüzden bir şok bobin koyup köprü diyotları fazla yormamak lazım.

Benim testlerimde ana kondansatörün değerini 1000 lerce uF a çıkartmama rağmen ripple'larda azalma görememiştim.
Sizi de aynı testi yapmanız için zorlayabilirim.
İhtiyacım olan akım sadece 100mA olmasına rağmen 10.000uF a kadar kondansatör bağlamış idim.

Hmm acaba gözden kaçırdığım birşey mi var ... Neyse artık onu deneyip göreceğiz.

O kapasitorun amaci sadece filtrelemek degil. Cikistan cekilen akimla da ilgisi var.

Benim yaptığım simulasyonda sonuçlar böyle.

Kapasite değeri arttıkça dalgalanma küçülüyor. Yük sabit.

Edit: Dalgalanmayı görmek için Volt/div olabildiğince küçültülmeli ve dikey pozisyon değeriyle sinyal görebilecek bir alana taşınmalı.

Ekler

• 1000uF.png
    1000uF.png
    219 KB · Görüntüleme: 292
  • 5000uF.png
    5000uF.png
    304.2 KB · Görüntüleme: 277
  • 10000uF.png
    10000uF.png
    302.8 KB · Görüntüleme: 268
Son düzenleme:
Multisim mi var sende :oops::oops::oops:

Ben en son bunun fiyatını araştırdığımda tüm organları satsam alamıyordum ... Noldu buna ucuzladı mı?

Şuraya şu kondansatörü koyayım. Buradaki değerlerde 450 volt DC ve 525 volt surge dediği anlık 525 voltaja kadar kullanılabilir demek mi acaba?

Konu baya derin. Bu konuları deneyip sonucu görmeden netleşmiyecek sanırım.

cAP.jpeg

O ne öyle Serkan havan mermisi gibi :oops: Öyle birşeyi koysam benim 310V hattına ripple dan eser kalmaz :)

Surge voltage arada bir izin verilen voltaj değeri. Tuhaf bir tanımı var:

Kod:
Surge Voltage(IEC 60384-4, 4.14)

The surge voltage indicates the maximum voltage value that may be applied
during the life at a frequency of 1000 cycles (each with a dwell time of 30 seconds
and a pause of 5 minutes and 30 seconds) without causing any visible damage to
the capacitor or a capacitance change of more than 15%.

O ne öyle Serkan havan mermisi gibi :oops: Öyle birşeyi koysam benim 310V hattına ripple dan eser kalmaz :)

Surge voltage arada bir izin verilen voltaj değeri. Tuhaf bir tanımı var:

Kod:
Surge Voltage(IEC 60384-4, 4.14)

The surge voltage indicates the maximum voltage value that may be applied
during the life at a frequency of 1000 cycles (each with a dwell time of 30 seconds
and a pause of 5 minutes and 30 seconds) without causing any visible damage to
the capacitor or a capacitance change of more than 15%.

Abi senin proje için göndereyim katkım olsun. Kapasitör boşta duruyor. İşe yaramış olur.

Anlık voltaj yükselmesi belli periyotlarda kapasiteden bu miktar değişim normal kabul edilir gibi bir anlam çıkarıyorum.

Abi senin proje için göndereyim katkım olsun. Kapasitör boşta duruyor. İşe yaramış olur.

Çok iyi olur valla. Bu cihazın kutusuna sığdıramam onu ama başka eğitici deneylerde çok işime yarar!

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back