Abi işbaşı yaptım artık. Son gönderdiğim şemanın çalışması lazım. Yamyam abinin psu'sunu ekledim kısa devre korumasına. Tam bütün şeması olsun elimizde diye. Ufak tefek hatam vardır. Aceleden bakamadım.İstersen şemayı da koy son halini kontrol edelim. Ama bir sorun görüyorum şu anda. Köprü diyodun yanlış çıkışlarından alıyoruz. Artı ve eksi ters olmuş.
Tamam abi yarın bakayım.Hmm tamam köprü diyot doğruymuş.
Bu proteus'ta direkt olarak trafonun sargı oranını da veremiyoruz, endüktans vermek gerekiyor Bu ne yav ... Ne bileyim ben endüktansının ne olduğunu ...
Neyse 24V çıkması için deneme yanılma ile şu değerleri kullanabilirsin
1344 eklentisine bak
@taydin Elinize sağlık. Ben fikir olsun diye verdim zaten o devreyi.
Kaynaklardan eşit akım akım akıyorsa shunt üzerinde 0V oluşuyor. Bu nedenle kısa devre algılanmamış oluyor. Çok küçük bir fark olsa bile algılama devresi kısa devre yokmuş gibi çalışacak.
GND'nin akım izlemenin dezavantajı da bu.
Abi o zaman bc serileri de yer değişecek değil mi? Kafa patates oldu yine.LM337 ile LM317 leri yer değiştir. Transistörlerle birlikte.
1351 eklentisine bak
BC serileri değişmeyecek.
Bütün kutupluları Düzelttim. Hiç birşey farketmedi abi. Ya ufacın bir sorun var göremiyorum, yada programın kendisi sıkıntı çıkarıyor.Bu proteus'ta elektrolitik yönlerini hep karıştırıyorum, ama bu sefer eminim o 4700 µF lık kondansatörler ters.
Bütün kutupluları Düzelttim. Hiç birşey farketmedi abi. Ya ufacın bir sorun var göremiyorum, yada programın kendisi sıkıntı çıkarıyor.
Sadece 3 maddeye değineceğim. 0.5r şönt ile bc transistörün baskı kısmında orada olmasını yamyam ustam istedi. Şema kısmında orada olması şart değil tabi ama benim kafa öyle çalışmış işte.Göremezsin tabi. Devre arap saçı, herşey birbirine geçmiş
Şu genel prensiplere dikkat etmek lazım devre çizerken:
1) Konvansiyon olarak artı (+) üstte olacak eksi altta. Akımın + dan - ye aktığını varsayarak genel olarak yukarıdan aşağı bir akış görmemiz. Lazım. Sendeki Formula 1 pist yarışı gibi, virajdan geçilmiyor
2) Sinyal akışı soldan sağa doğru olmalı (bunu senin devre az çok sağlıyor).
3) Devrenin işlevsel blokları net bir şekilde ayrılmış olmalı. Sende kısa devre korumanın yarısı sol başta, yarısı sağ başta.
4) Her şase bağlantısına uzun uzun tel çekilmez. Şase sembolü kullanılır ve orada bırakılır. Sen her şeyi tellerle bağlamışsın
Sadece 3 maddeye değineceğim. 0.5r şönt ile bc transistörün baskı kısmında orada olmasını yamyam ustam istedi. Şema kısmında orada olması şart değil tabi ama benim kafa öyle çalışmış işte.
Diğer maddelere dikkat edeceğim.
Abi o trimpotlar ile oynayamıyorum. Ayarlısı vardı onların bulamadım. Her neyse. Bu şekilde devre okey midir? Ben proteusa güvenimi kaybettim iyice. Röleler filanda bi çekiyor bi çekmiyor. Bas dersen basacam?5K trimpot ortada iken zaten 14V verir devre
14V luk gerilim 10 ohm üzerinden 1.4A akıtır.
1.4AX0.5=0.7V transistör iletime geçer.
Çıkış voltajının entegrelerce ayarlandığını bilmen lazım.