30V-3A Güç Kaynağı(Demonte)

ninecastle

Yeni Üye
Katılım
14 Mayıs 2021
Mesajlar
5
Foruma yeni katılıp aranızda olmaktan mutluluk duyar, herkesin Bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Uzun zamandır kafaya koyduğum güç kaynağı yapımına electrolabs'ın paylaşmış olduğu (piyasdaki demonte) devreyi kurarak başlamak istedim. Bu devre bildiğiniz üzere çok kişi tarafından yapılmıştır, geliştirilmiş hatta piyasada satılan güç kaynaklarındada bunun türevlerini görebilirsiniz. Devreden memnun kalan olmakla beraber, şikayetçi olanda bir çok kişi mevcuttur. Öncelikle devrenin tam anlamıyla çalışmış olduğunu görüp daha sonra üzerinde değişiklikler yaparak kendi ihtiyaçlarıma uygun özel bir güç kaynağı tasarlamayı kafaya koydum. Özelden kastım mikrodenetleyicileri işin içine katarak devreyi özelleştirip güzelleştirmek, Altium üzerinden yeni bir PCB çizimide yapmayı planlıyorum.
Ben paylaşılan bilinen hazır PCB devresini bakır plakete evde ütü yöntemiyle çıkarttım. Tüm komponentleri yerleştirdim, lehimledim. Fakat Electrolabs dada yorumlar kısmında görüldüğü üzere potansiyometreler konusunda takılı kaldım. Devreyi trafoya bağlayıp üzerindeki LED i yakıp heyecanlanmışken potansiyometreleri çevirdiğimde çıkıştaki voltajın düşmediğini veya değişmediğini gördüm. 25 veya 30 voltta sürekli sabit kalıyor. Devreyi Multisim de de çizip potansiyometrelerin çalışmadığını görünce işin içinden çıkamadım. Fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum herkese iyi çalışmalar iyi günler dilerim.
schem1.gif



layout6.gif

devre.png


3.jpg

(2N2219 un bacak uçlarını kesmedim yeni değiştirdim herhangi bir kısa devresi yoktur.)
2.jpg
1.jpg
 
Kolay gelsin. seni kendime rakip olarak görüyorum artık :)
Aynı devre üzerinde Arduino nano kullanarak çalışıyorum. Bu konuda konuşmuş olduğumuz 40 sayfalık bir tartışmamız var.
Linki Burada;


Forumda Timur abimiz var zaman buldukça bu devre üzerinde iyileştirmeler yapıyor. Sabredip beklersen ortaya güzel bir şeyler çıkacak.
Onun konusunun linki de aşağıda. o konuyu mutlaka incelemelisin.

Eğer devreye elektrik verdiğinde ışık direk yanıyorsa, devre direk kısa devre korumasına giriyor olabilir. Çünkü o ışık devrenin çalışmasına değil, kısa devre moduna girdiğine işaret. Birde Q1 e dikkat et. Eğer ters bağlarsan o ışık yine yanıyor.
 
Abi devreyi tekrar kurarım şu yasaklar kalksın tekrar denerimde multisimde neden potlar değişmiyor onu çözemedim :( Simulasyon Programında yaşanan sorun beni tedirgin ediyor.
 
Devreyi yanlış kurmuşsun simulatörde. Gerçek devre de böyle ise çalışmamasının sebebi budur. R12, C6 ile çıkıştan alınan feedback sinyalini opamp'in eviren girişine vermen lazımdı, ama sen çıkışa bağlamışsın.

Bir de şimdilik RV1 ve R10'u sök. Onlar çalışması için elzem değil.

Başka problemler de olabilir. Devreyi orijinal ile adım adım tekrar karşılaştır.
 
Abi devreyi tekrar kurarım şu yasaklar kalksın tekrar denerimde multisimde neden potlar değişmiyor onu çözemedim :( Simulasyon Programında yaşanan sorun beni tedirgin ediyor.
Multisim'in ne kadar doğru işlem yaptığını bilmiyorum.
MicroCap kullanmayı biliyorsan onda bir dene. Aşağıya dosyayı ekliyorum.
MicroCap gerçeğe çok yakın değerler veriyor.
Programı buradan indirebilirsin.
 

Ekler

  • 0-30v.cir
    35.9 KB · Görüntüleme: 128
Tamam Timur abi gece dediklerini hemen uygulayıp deneyeceğim.
Devreyi yanlış kurmuşsun simulatörde. Gerçek devre de böyle ise çalışmamasının sebebi budur. R12, C6 ile çıkıştan alınan feedback sinyalini opamp'in eviren girişine vermen lazımdı, ama sen çıkışa bağlamışsın.

Bir de şimdilik RV1 ve R10'u sök. Onlar çalışması için elzem değil.

Başka problemler de olabilir. Devreyi orijinal ile adım adım tekrar karşılaştır.
 
@ninecastle foruma hoş geldin.

Forumda aynı devre üzerinde çalışılsa da bence konuyu bağımsız olarak sürdürmen çok faydalı. Başarılar dilerim.

Fotoğraflardan baskı devre işini biraz daha geliştirmen gerekiyor gibi görüyorum. Bende bu konuda çok sorun yaşıyorum. Dünya Çin sayesinde bu işi çözmüş olsa da bizim ülkeye malesef uymuyor. Forumda @DrFreeman'nın başarılı örneği olmakla birlikte ben de dry film üzerinde denemeler için bazı şiparişler ve farklı ışık kaynakları ile kapanma sonrası denemeler yapacağım.
 
@Sercan Abi kesinlikle haklısın çokta anlamıyorum lehimden baskı devre işinden. Basit gibi görünsede ciddi derecede iyi el becerisi istiyor. Dediklerinizi uygulayıp araştıracağım. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
 
Şema ile ilgili bir sorun daha var. Orijinal şema ile karşılaştırıp onu da sen bul bakalım :) Bu problem de cihazın hiç çalışmamasına sebep olur.
 
@taydin Timur abi vallahi ne göz varmış sende foruma katıldığımda diğer üstatlarımda Timur abi el atsın dediler sen el atınca düzeldi belki 5 defa baktığım devrede hata yok deyip kendimi yiyordum. Dediğin gibi çıkıştan aldığım feedbacki opampın evirenine verdim bir diğeride opampın çıkışını R15 e vermek oldu sorun düzeldi çok teşekkür ederim 2-3 gündür heveslerim kırılmıştı yapamayınca forum sayesinde çözüme ulaştım elinize kolunuza canınıza sağlık her ne kadar bağımsız olsada simülasyondan devremde muhakkak kısa devre oluşu ve kompenentlerde arıza olduğunu düşünerek bu devreye yüklenip bu işi çözeceğim. Sizin bu devre için iyileştirme konularınızında baş takipçilerinden biri olup bu devreyi tekrar kendim çizimini yaparak Mikrodenetleyici ekleyip ve görsel anlamda güzelleştirip, özelleştirerek yola devam edeceğim. Çok teşekkür ederim.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,654
Mesajlar
97,284
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top