3d yazıcılarda sürecin özeti

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,721
3d yazıcılara benim gibi sıfırdan başlayanlara yol göstermesi açısından, tasarımdan basıma kadar geçilen sürecin bir özetini yazmak istiyorum. Konu ile ilgili ayrıntılar çok fazla, ama en azından ana başlıkların ne olduğu bilinirse, ona göre google'da aramalar yapılıp istenilen bilgiye ulaşılabilir.

3d yazdırma işi ana hatlarıyla üç aşamadan oluşuyor:

1) Katı modelleme yazılımı ile bir modelin tasarlanması ve buradan bir STL veya eşdeğeri bir model dosyasının elde edilmesi.

2) Bir dilimleyici (slicer) yazılımı ile STL dosyasındaki model tanımının GCODE'a dönüştürülmesi. GCODE, hem 3d yazıcının çalışma parametrelerini yapılandırır hem de 3d yazıcı kafasının yapacağı bütün X, Y, X eksen hareketlerini belirler.

3) GCODE dosyasının 3d yazıcıya aktarılması ve yazım işleminin başlatılması.
 
======== MODELİN TASARIMI ========

3d yazıcıda yazdırılacak modelin tasarımı için katı modelleme yazılımları kullanılır. Piyasada çok sayıda katı modelleme yazılımı var. Yaygın bilinenler SolidWorks ve Fusion360 tır. Bunların dışında özgür yazılım kategorisinde olan OpenSCAD var. Benim kullandığım yazılım Alibre Design. Ama hangi yazılım kullanılırsa kullanılsın, nihai amaç, modelin tüm geometrik yapısını tanımlayan STL veya eşdeğeri olan çıktı dosyasının elde edilmesidir.

3d yazıcıda basılacak modeli kendiniz tasarlayabileceğiniz gibi, başkasının tasarlamış olduğu ve herkesin kullanımına sunduğu hazır modelleri de kullanabilirsiniz. Bu şekilde hazır modeller sunan sitelerden en çok bilineni Thingiverse, ama basit bir aratma ile buna benzer bir sürü başka site de bulunabilir.
 
======== DİLİMLEME ========

Katı modelleme yazılımı ile tasarlanmış olan bir modelin STL dosyasının öncelikle bir dilimleme programı tarafından GCODE'a dönüştürülmesi lazım. Bunun için de en bilinen yazılımlar ücretsiz olarak indirilebilen Cura ve Slic3r dir. Bunun dışında birçok ilave özellik sunan ticari dilimleme yazılımlarından Simplify3D var. Dilimleme yazılımının ürettiği GCODE, yazıcı kafasının X, Y, ve Z ekseninda yapması gereken tüm hareketleri, ekstrüder'den çıkacak flamanın akış hızı, ekstrüder sıcaklığı, soğutma fanının hızı, tabla sıcaklığı, gibi tüm ayrıntıları içerir.
 
======== YAZDIRMA ========

Dilimleme yazılımının ürettiği GCODE dosyasını 3d yazıcıya aktardıktan sonra yazdırma işlemini başlatabiliriz.

Ama bunu yapmadan önce, yazıcının tablasının kalibre edildiğinden emin olmalıyız. Kalibre edilmiş bir yazıcının tablası, kafanın bulunabileceği tüm X ve Y koordinatlarında ekstrüder ucuna aynı mesafededir. Bazı yazıcılarda manuel olarak tablanın köşelerinde bulunan vidalarla kalibrasyon yapılır. Bazı yazıcılarda kalibrasyon otomatik olarak yapılır. Yazıcı, tabla üzerinde belli sayıda noktada Z mesafesi ölçümü yapar ve tablanın bir Z haritasını çıkarır. Sonra da bu haritaya göre, GCODE ile gelen tüm Z koordinatlarını düzeltir.

Başka bir aşama da tablanın yüzeyinin, flamanın kolayca yapışabileceği bir duruma getirilmesi. Bunun için saç spreyi sıkmak, pritt tarzı yapıştırıcı sürmek, veya tasarımı itibariyle iyi yapışan bir kaplama yapmak mümkün.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,782
Mesajlar
98,921
Üyeler
2,462
Son üye
W.A.Semih Aslan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top