78xx Entegreyi sökmeden devre dışı bırakmak?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Elimde birbirin aynısı iki kart var. biri 15V ile çalışıyor diğer 24V ile...

24V ile çalışanda opamplar için 7815 kullanılmış.

15V çalışanda 7815 Montajlı değil ve 7815 giriş çıkış bacakları köprülenerek (jumper takma yeri var) opamplara doğrudan 15V gönderilmiş.

Benim elimde 15V olduğu için 24V luk kartı düzgün çalıştıramıyorum. 15V verdiğimde 7815 ler doğal olarak saçmalıyor. şimdi 7815 i sökmeden giriş çıkışını köprülersem ne olur. :cheeky2: Sistem çalışırda 7815 ler zarar görür mü?

Ground bacağını söküp giriş çıkışı kısa devre yaparsan bir şey olmaz, ama ground bağlıyken emin değilim...

Bende emin olamadım. Ancak hissiyatım birşey olmayacağı yönünde :D

Benzer bir yapıda 15v kullanacaksan jumper tak yazıyordu. orda da 7815 var.. Bu nedenle bir şey olmaz diye düşünüyorum.

Bence de birşey olmaz. Seri transistörü bypass etmiş olursun.

Bende 12 voltu 7805 ile 5v'a düşürmek istiyorum ama 7805 in ne kadar ısınacağını kestiremiyorum. Normal bir soğutucu ile (fansız) 4-5 saat kullanılabilir mi?

Ne kadar akim cekecegine bagli...

Arduino + led vs icin dusunuyorsan sorun olmamali. Ek olarak sogutucuyu buyuk tutmak her zaman iyidir.

Ne kadar akim cekecegine bagli...

Arduino + led vs icin dusunuyorsan sorun olmamali. Ek olarak sogutucuyu buyuk tutmak her zaman iyidir.
Şimdi düşündüm de 12v direk kullanabilirim. Butonlardaki ledler 24 volta kafar destekliyor. Encoderler de 12v da çalışırsa 5 volta düşürmeme gerek kalmaz.

Ledlerin belli bir çalışma voltajı sınırı yok Gökhan. Tüm LED'ler 220 VDC de bile çalışır :) Önemli olan akımı uygun bir değere sınırlandıran bir direnç koymak.

AC olsa çalışmaz mı ? :rolleyes:

AC'de LED her zaman iletimde olmayacaktır. AC'nin negatif alternansında LED kesime gidiecek ve bu noktada üzerindeki gerilim de çok yüksek değerlere çıkacak ve LED delinecektir. Bunu önlemek için LED'ye ters paralel 1N4007 atmak lazım.

Bu videoların ilkinde 220 VAC'yi yarım dalga doğrultup yakmış LED'yi. Buna hiç gerek yok. Hem fazladan elektrolitik kullanıyorsun yer kaplıyor hem de bozulabilecek bir parça daha eklemiş oluyorsun.

İkinci videoda ise ters paralel diyodu bağlamamış. Bu şekilde LED çok yüksek ters gerilim görüyor. Direnç LED kaçak akımını sınırlandırdığı için belki hemen bozulmaz, ama devre marjinal olduğu için en olmadık zamanda bozulur.

İşin doğrusu seri dirençle akımı sınırlandırmak, LED'ye ters paralel bağlı diyot ile de ters alternansta LED'nin yüksek voltaj görmesini engellemek.

Forum istatistikleri

Konular
6,954
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back