AC/DC Adaptör Arızası

Bu 15V değeri --Voltage - Reverse Standoff-- değeri mi oluyor? Birde 15V dan biraz fazla derken üst sınır olarak neyi belirleyim 17-18V falan mı?

15 den sonra bulunabilen standart değer neyse onu kullanabilirsin.

Aslında sormak istediğim 15V adaptör ile çalışan bir cihaz ne kadar fazla voltaj gelirse bozulur. Yani bunun aşağı yukarı bir hesabı var mı?

Hesabı yok. Devrenin tasarımı belirleyici. Mesela 5V luk TTL entegrelerle çalışan bir devrede + voltaj tolerans %10 gibi. 5.5 V dan fazla versen birşeyler gider. Ama başka devrede bu kısıtlama olmayabilir. Senin cihaz belki gelen 15 V u kendi dahili regülatörleri ile 12 V a indiriyor. O zaman marjın çok daha fazla.

Bu osiloskop ve sinyal jeneratörü ile yapılan ölçüm Uni-t UT612 LCR metre ile yapacağım ölçüme göre daha mı güvenilirdir? Acaba UT612 2800 TL civarı Owon HDS242 osiloskop 3200 yaklaşık ve birde sinyal jeneratörü alsam ucuz yollu yada direk 4200 TL'ye HDS242S alsam daha mantıklı bir hareket mi yapmış olurum. Eğer bu yöntem daha sağlıklıysa aynı zamanda hem işin mantığını öğrenmiş olurum hemde başka işler için de kullanacağım iki yeni cihazım olur.

Bu osiloskop ve sinyal jeneratörü ile yapılan ölçüm Uni-t UT612 LCR metre ile yapacağım ölçüme göre daha mı güvenilirdir? Acaba UT612 2800 TL civarı Owon HDS242 osiloskop 3200 yaklaşık ve birde sinyal jeneratörü alsam ucuz yollu yada direk 4200 TL'ye HDS242S alsam daha mantıklı bir hareket mi yapmış olurum. Eğer bu yöntem daha sağlıklıysa aynı zamanda hem işin mantığını öğrenmiş olurum hemde başka işler için de kullanacağım iki yeni cihazım olur.

Osiloskop/sinyal jeneratörü LCR metreye göre kat kat daha büyük bir hata ile ölçer. LCR metre kadar da kullanışlı olmaz.

Benim öncelik sıram şöyle olurdu,
1. Osiloskop
2. Lcr metre
3. Fonksiyon jeneratörü

Tamir yapan birisi için LCR metre daha üst sıralara çıkar. Ama elektronik devre tasarımı için sinyal jeneratörü daha önemli bence.

Osiloskop/sinyal jeneratörü LCR metreye göre kat kat daha büyük bir hata ile ölçer. LCR metre kadar da kullanışlı olmaz.
O zaman osiloskop ve sinyal jeneratörü sonraya kaldı. Muhtemelen çokk dayanamam LCR metreden sonra bunları almak için elimden geleni yaparım :katil2: .

Tamir yapan birisi için LCR metre daha üst sıralara çıkar. Ama elektronik devre tasarımı için sinyal jeneratörü daha önemli bence.
Ben lcr metreye sahip hiçbir elektronik tamircisi görmedim. (İlla vardır. Ben görmedim) Yazdığım sıra benim tercih sıram olurdu. Lcr metreyi daha bir kere kullandım. Attım kenara duruyor. Keza f.jeneratörüde öyle. Multimetreden sonra en çok işime yarayan alet scop...

Ben lcr metreye sahip hiçbir elektronik tamircisi görmedim. (İlla vardır. Ben görmedim) Yazdığım sıra benim tercih sıram olurdu. Lcr metreyi daha bir kere kullandım. Attım kenara duruyor. Keza f.jeneratörüde öyle. Multimetreden sonra en çok işime yarayan alet scop...
en son kullandığında ben vardım galiba abi yanında.

tanıdığım çok ünlü bir elektronik tamirci, osiloskop,LCR metre,arıza bulucu bunların hepsi para tuzağı diyordu.
Tecrübesine dayanarak şöyle bir yorum yapıyordu, hiçbir cihazda kapasite 100'den 85e düştü diye cihaz çalışmamazlık yapmaz, hiçbir cihazda bobin 100uH'den 90a düştü diye cihaz sapıtıp kalmaz bunların hepsi cihaz üreticilerinin para tuzağı diyordu elinde 50 liralık sunwa ks268 ile 2021 yılında çıkmış curved samsung televziyonun ana kartında arıza ararken.

tamir işi tecrübe işi cihazın arızasına bakınca nereye yoğunlaşman gerek yoğunlaştığın yere bakınca bozulabilecek parçaları tayin etmek.
tayinden sona DT-830'da iş yapar.

tayin edebilmek buradaki kilit mevzu.

İyi tamirci sayısı ile LCR metre kullanan tamirci sayısı arasında sıkı bir korelasyon vardır. Birisi az ise diğer de azdır :D
Evet iyi tamircinin anlamı biraz göreceli. Usta olarak gördüğüm tamirciler devre topolojisi konusunda çok tecrübelidir. Gözle kontrolde arızayı %90 tahmin ederler. İyi tamirci ise tecrübesi olmadığı halde tamir yapabilendir. Ama usta bir tamirci iyi bir tamirci den daha iyi olabilir. Ne diyom ben yaw kafam karıştı. :D

Sinyal jeneratörü bana çok sık lazım oluyor. Mesela prototip devre geliyor, üzerinde 24.576 MHz kristal osilatör var. Ama 22.5792 MHz olması gerekiyor. Bu durumda o kartın yeni revizyonu gelene kadar kart sinyal jeneratörü ile çalışıyor oluyor. Bir amfinin girişine sinyal jeneratörü bağlayıp kaydedilen veriler üzerinde sürekli FFT yapıp bozulma oluyor mu diye de test ediyorum. Gene günlerce çalışıyor.

Sinyal jeneratörü bana çok sık lazım oluyor. Mesela prototip devre geliyor, üzerinde 24.576 MHz kristal osilatör var. Ama 22.5792 MHz olması gerekiyor. Bu durumda o kartın yeni revizyonu gelene kadar kart sinyal jeneratörü ile çalışıyor oluyor. Bir amfinin girişine sinyal jeneratörü bağlayıp kaydedilen veriler üzerinde sürekli FFT yapıp bozulma oluyor mu diye de test ediyorum. Gene günlerce çalışıyor.
Sen profosyonel çalışıyorsun abi.
burda amfi tamircileri amfiyi denemek için parmağını yalayıp girişe sürtüyor hoperlöerden hışırıtı geldiyse ver bakalım 500 tl.

Sanwa LCR 700 diye bir cihaza denk geldim. Fiyatı UT612 + Owon HDS242S . Çok bilmiyorum yalnız biraz araştırdığım kadarıyla Sanwa iyi bir marka. Özelliklerine baktım ama arada ciddi bir fark var mı anlayamadım. Ben kendimi çok zorlayıp bunu alsam verdiğim fazladan 4000 TL'ye değer mi yoksa boşa para mı vermiş olurum yada benim için gereksiz iyi bir cihaz mı almış olurum.

LCR 700 ün ölçüm toleransları çok iyi, bu da fiyata yansımış. Ama UT612 sana yeter de artar. Bununla berabar Hantek DSO2C10 aldınmı dar bütçe için muhteşem ikili olur gibi duruyor :)

Aslında Owon'un da giriş seviye bir sürü masaüstü modeli var. Onların da özelliklerini incelemek lazım. Belki de az bir para farkıyla Instrustar'dan çok daha iyi sonuç alınıyor olabilir.

Aslında Owon'un da giriş seviye bir sürü masaüstü modeli var. Onların da özelliklerini incelemek lazım. Belki de az bir para farkıyla Instrustar'dan çok daha iyi sonuç alınıyor olabilir.
Owon'un hantek'e eşdeğer şöyle bir modeli var: OWON SDS1102 100MHZ 2 Channel Digital Oscilloscope . TDS Mühendislikte 5500 TL(& taksitte fiyat farkı yok). Hantek kami teknolojide 6 taksit yapınca 5100 TL'ye falan geliyor. Bu Kami Teknoloji çok üç kağıt yapıyor. Ana sayfada kdv'siz fiyatı yazıyor, böylece çok ucuzmuş gibi geliyor. Sonra ürün sayfasına gelince kdvli fiyatı görüyorsun, buda yetmiyor ödeme seçenekleri kısmına gelince bu gösterilen fiyatın aslında havale fiyatı olduğunu öğreniyorsun ve kredi kartı tek çekimin daha fazla olduğunu görüyorsun. Eğer taksitle alayım diyorsan orada da ayrı fiyat farkı var.

Son düzenleme:
Birde şöyle pc osiloskop versiyonu varmış, bunu tr'de bulamadım: Owon VDS1022/VDS1022I - Aliexpress . Bu vergi falan dahil 2,389.03 TL VDS1022I modeli.
Owon'un ürün sayfası : OWON VDS1022I 2CH 25MHz

Owon-VDS1022-VDS1022l.jpg

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back