Airbrush ile PCB elektronik kart temizliği

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,745
Bir airbrush içine IPA doldurarak kart temizliğini denemek istiyorum. Ama elimde kompresör zaten var. Kartın üzerine IPA döküp kompresör ile basınçlı hava vermeye göre bir artısı olur mu airbursh kullanmanın? Kompesör ile 8 barlık hava vermiş olacağım, airbrush'lar çok daha düşük basınç ile çalışıyor.

Yani şu ikisi arasında nasıl bir fark var? Hangisi kartı daha iyi temizler:

* Airbrush'a IPA doldurmak. Airbrush ile kullanılan tipik basınçlar 3 bar gibi.

* Karta IPA döküp hava tabancası ile basınçlı hava uygulamak. Basınç 8 bara kadar çıkabilir, ama 6 diyelim hadi, aşırı yüksek basınç ile karttaki parçaları uçurmayalım.
 
Merhaba,
Ben kartımı monte ettikten sonra(ekseriyetle smd formda) 40-45 C gibi sıcaklıkta su ve çok az sıvı mutfak deterjanı ( leblebi kadar) ile iyice köpürte köpürte diş fırçası ile temizliyorum. Mekanik temizliği yaptıktan sonra iyice durulayıp alkol ile de fırçalayıp kompresör ile kurutuyorum. Linkte 18F4550 nin lehimlenip temizlendikten sonraki görünüşü böyle oluyor. Yalnız kompresör yağsız ve de kuru hava vermelidir. Bana göre 6-8 bar oldukça yüksek bir değerdir.
 
Videoda montaj çok temiz görünüyor. Ben IPA ile sildiğimde bazen dalgalı beyaz bir iz kalıyor. IPA ile ne kadar silsem de çıkmıyor.
 
Ben çözümü asperox + şarjlı diş fırçası ile fırçalamaya buldum. Bir ara evde ne kadar kimyasal varsa deneyip lehim pastası kalıntılarını temizlemeye uğraşmıştır. O zaman da sitret isimli bir temizlik spreyi diğerlerine göre bi tık daha iyi idi.
 
@kudretuzuner
Kart temizliğinde, Su kullanmayın. Su nem lehimi çürütür.
Temizlik bittikten sonra basınçlı hava ile kartı kurutmanız durumu kurtarıyor.
Su nem kartta korozyon yapar.
İzopropil Alkol, asperox, selulozik tiner türü losyonları tercih edin.
 
Bana göre 6-8 bar oldukça yüksek bir değerdir.

Kompresörün normal hava tabancası ile yakından üfleyince evet 6-8 bar çok yüksek bir basınç, kesin SMD komponentleri söküp uçurur. Ama airbursh nozulu 0.3 mm. Girişine 6 bar verince tahminim o basınç baya düşecek. Benim istediğim, IPA yı yeterince şiddetli bir şekilde fışkırtıp entegrenin (veya başka komponentin) altını temizleyebilmek.
 
Hazneye boya yerine izopropil alkol veya selülozik tiner konulmalı
 
Airbrush sanıldığı gibi hava kaçırmaz değil. Ben işim gereği çok kullanan gördüm. Bunula bildiğiniz çizgi roman boyaması yapıyorlardı. Ne boyalar ziyan oluyordu. IPA uçar gider o kaptan sanki.

Zaten ceviz kadar kabı var, çok az IPA koyup hepsini kullanabilirim :)
 
Bu arada nozul çapına göre 0.2 mm 0.3 mm ve 0.4 mm çapta airbrush vardı. Ben orta ayar olsun diye 0.3 mm aldım, ama şimdi düşünüyorum da 0.4 daha mı uygun olurdu? Daha fazla tazyik mümkün olabilirdi ...
 
Çok farketmez. Hissetmessin. Yalnız o benim örnek verdiğim plastik olandan almasaydın. Metal olan, üstten hazneli daha kullanışlı.

Belki birgün gerçek amacı için kullanırım diye kaliteli birşey alayım dedim. Youtube'da hem İngilizce hem Türkçe birçok inceleme olan Sparmax MAX-3 aldım.

1642699191269.png
 
Belki birgün gerçek amacı için kullanırım diye kaliteli birşey alayım dedim. Youtube'da hem İngilizce hem Türkçe birçok inceleme olan Sparmax MAX-3 aldım.

15391 eklentisine bak
Çip altı tiner sıkma (nokta atışı mı/homojen mi), hava basınç miktarı ve kart temizliği, airbrush kullanımı

Bağlantı aparatları hortum vs...

tecrübelerinizi paylaşır mısınız?
 
tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

Paylaşacağım inşallah. Bağlantı için oradaki 1/8 den bir 1/4 e redüksiyon ve erkek quick kaplin yeterli olur. Kompresör hortumunun ucunda da dişi quick kaplin var.
 
Airbrush elime ulaştı. Altında 1/8 lik diş olan bağlantı yeri var. Buraya 1/8 den 1/4 e redüksiyonlu maşon, bir de 1/4 quick kaplin attım mı benim kompresöre bağlayabileceğim. İlk fırsatta deneyeceğim.

IMG_20220123_155454.jpg


IMG_20220123_155536.jpg


IMG_20220123_155636.jpg
 
Kullanım ve deneyimlerinizi paylaşırsanız, airbrush almak isteyenlerin, karar vermesine yardımcı olur.

Hayırlı olsun. İyi günlerde kullanılsın.
 
Bugün airbrush ile kompresör arasındaki bağlantı hortumunu hazırladım. Standart spiral hortum, bir ucunda quick kaplin diğer ucunda da 1/4 den 1/8 e redüksiyon, 1/8 maşon ve sonra da airbrush bağlantı parçası

IMG_20220226_205521.jpg


IMG_20220226_205529.jpg


IMG_20220226_205539.jpg
 
Kompresörün regülatöründen basıncı 3 bar civarına getirdim.

IMG_20220226_205627.jpg
 
Bağlantıyı yapıp kaba IPA yı doldurdum. Sonra da 3 bar ile biraz denedim. Sonradan 4 bar ile tekrar denedim 4 bar sanki daha iyi oldu. Karttaki entegreyi temizledikten sonra mikroskop altında baktım, pinler arasındaki flux kalıntıları sanki gitti gibi duruyor. Ama tam net hüküm vermek için biraz daha denemem lazım.

IMG_20220226_210050.jpg


IMG_20220226_210508.jpg



 
Bu airbrush ile hem hava akışı hem de sıvı akışı kontrol edilebiliyor. Ama bu temizlik uygulamasında ben ayar falan yapmıyorum. Hem hava hem de sıvı akışını maksimumda kullanıyorum.
 
Banyo gibi değil de; Çipin altına doğru sıkın, pin ler arası flux temizliğine dikkat edin. Kalıntılar temizleniyor mu?
Varsa selülozik tiner 'le de temizlik yapıp sonucunu yazar mısınız?
 

Forum istatistikleri

Konular
5,808
Mesajlar
99,201
Üyeler
2,468
Son üye
kate22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top