Akım algılama direncini anlama

Öğretmen27

Aktif Üye
Katılım
21 Mayıs 2019
Mesajlar
571
Akım algılama direnci normalde anahtarlamalı güç besleme devresinde bulunur. Tasarlanan yeni monitör, aynı zamanda akım algılama direncinden oluşan B + (yükseltme) devresine sahiptir. Elektronik cihazlarda anahtar modu güç kaynağı onarımını yaparsanız, akım algılama direncinin güç FET'inin kaynak pimine (alan etkili transistör) ve diğer ucunun SICAK TOPRAYA bağlı olduğunu göreceksiniz, eğer B + fet için diğer ucu akım algılama direnci soğuk zemindir. Akım algılama dirençlerinin değeri genellikle 0.1 ohm ila yaklaşık 1.2 ohm aralığındadır.

Ekran Alıntısı.JPG

Akım algılama direnç değerleri, her bir güç kaynağının tasarımına bağlıdır. Darbe genişliği modülasyonu (pwm) ic UC3842'nin kullanıldığı bilgisayar monitörü güç kaynaklarında, bu güç ic'nin pim 3'üne, geçerli anlamda anlamına gelen I-sense (akım algılama ic) denir ve bu pim, güç FET'in kaynak pimine bağlanır.

Bu akım algılama devresinin amacı aşırı akım koruması içindir. Bu devre genellikle anahtarlama fet transistörü ile seri olarak bir direnç üzerindeki voltaj düşüşünü örnekler. Kısa devre ikincil diyot veya yatay çıkış transistörü (HOT) gibi ikincil taraftaki kısa devre nedeniyle akım anormal yükselirse, voltaj bir referans seviyesini aşacak ve PWM ic veya akım algılama ic olan puls üretecini kapatacaktır.

Bu devre, bir sorun çıkması durumunda bileşenlere koruma sağlar. Aşırı yükün meydana geldiği bazı durumlarda - güç bölümü patlayacak ve çoğu zaman değiştirilen bileşenler sigorta, güç fetü, akım algılama ic (pwm ic), zener diyot ve akım algılama direncidir (normalde 0.22 ve 0.33 ohm dirençtir) .


Ekran Alıntısı.JPG


Bu akım algılama direnci değerindeki küçük bir değişikliğin ikincil çıkış voltajı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Direnç değerindeki küçük bir değişiklik, 0,33 ohm ila 0,56 ohm arasında değiştiğinde, çıkış voltajınız yarıya düşebilir! Elektronik tamircilerin test direnci için düşük ohm aralığına sahip olmayan analog veya dijital sayaç kullanmaları nedeniyle bu tür bir sorunu (düşük çıkış voltajı) çözemeyecektir. Düşük ohm metre olmadan, düşük ohm direnç değerinin değişip değişmediğini ayırt edemezsiniz.

Ekran Alıntısı.JPG

B + Fet In Monitor'e yakın bir ohm akım algılama direnci

0.01 ohm'a kadar direnç değerini test etme yeteneklerine sahip Dick Smith düşük ohm ESR Metre vardır! Bu düşük ohm metreye sahip değilseniz endişelenmeyin, üretilen sekonder çıkış voltajının normal duruma dönüp dönmeyeceğini görmek için akım algılama direncini doğrudan değiştirebilirsiniz. Bir başka büyük sır, monitör B + devresindeki akım algılama direnci değerinin değişmesi durumunda, yükseltme devresindeki çıkışın düşük olmasına (düzgün bir şekilde yükseltilemez) ve görebildiğiniz şeyin sadece küçük genişlikte bir resme neden olacağıdır. Bazı güncel duyu direnci beş bantlı bir dirençtir.

Crt anotundaki yüksek voltaj da düşük olacaktır. 24 Kilovolt yerine 15-18 Kilovolt olur. Hangisinin mevcut duyu direnci olduğunu bilmiyorsanız, güç fet alan etkisi transistörüne bakın ve fet'in yanında mutlaka düşük bir ohm direnç göreceksiniz ve direnç piminden biri fet'e giderse akım algılama direncidir. Bazen bir koruma direncini güncel duyu direnci olarak karıştırmayın. Genellikle büyük filtre kapasitörünün pozitif tarafı arasında başka bir devreye bağlı bir koruma direnci. Elektronik kartın biraz daha gözlemlenmesi, mevcut algılama devrelerini hemen bulmanızı garanti edebilirim.

Bu konuyla alakalı tecrübelerini paylaşacak ustalar varsa çok iyi olur.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,373
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top