Akım korumalı priz üretimi

Samsung teknik servislerine artık kartların devre şemasını vermiyor herhalde ... Servis manual'da sadece kart bazlı problem analizi ve çözümü anlatılıyor muhtemelen.

... "Kartta bir karartı veya koku varsa, kartı değiştir" ...
Verilmiyor hocam ama kartı daha sağlıklı hale getirmek firmanın görevi ve maliyetler yüzünden çoğu ürünü Vestel kendi fabrikalarında üretiyor yurt dışındaki ürünlerle Türkiye'deki ürünler aynı değil daha kalitesiz ürünler ne yazıkki o yüzden buna uygun bir akım koruyucu üremek daha mantıklı

Hocam sıkıntı şu sizin akım koruyucu dediğiniz şey bir çeşit akım koruyucu değil. Akım limiti, akım koruması gibi şeyler ağıza sakız olmuş gibi sürekli söyleniyor, ama bunlar DC sistemde bile muğlak şeyler bence. Akım limiti diyoruz, ama o akım limitine geldiğinde ne senaryo uygulanacak? DC güç kaynağı için konuşalım artık sabit voltaj değil sabit akım rejimine geçmesini bekliyorum ben, ancak daha önceden bu durumda çıkışı kapatmasını bekleyen insanlar gördüm. AC bir sisteme akım limiti yaptığınızda ne olacak? Hangi akımı limitliyorsun mesela toplam akımı mı? Neyini limitliyorsun, first harmonic in rms ini mi peak ini mi yoksa bütün harmoniclere de bakacak mısın? Akım limitine ulaşınca ne yapmasını bekliyorsun, CC yapmaya çalışsın diyorsan frekansı mı kısacak?

Kısacası akım koruyucu ne tam bir tanım lazım, kaldı ki bu aletler de surge protector. Mesela şebeke voltajı çok yükselirse işe yarar, yıldırım düşerse işe yarar. Onda da kartın tasarımcısı daha agresif bir koruma yapmıştır önce kartın koruması devreye girerse yine kart yanmış dersiniz. Sizin dediğiniz olayın çözümü UPS yapıp, ups in ucuna buzdolabı takmaya dönüyor.

Yine aynı yere dönüyoruz ama amaç insanlara yardım etmekse o zaman kartların tamiri konusuna bakılması lazım, muhtemel arıza sebeplerini daraltıp netleştirmemiz lazım. Sıkıntı şebeke tarafından gelen gerçekten bir surge durumu mu yoksa kartlar sürekli elektrik gidip geldiğinde başka bir sebepten mi yanıyor bakmak lazım. Ama amaç bu ürünü yapsam satarım ise o zaman alın bir tane sağlam/bozuk fark etmez, içini açın inceleyin buraya da atın sorunuzu sorun. Aynı şemayı birebir çıkarırsın, dış kutuyu o kadar iyi yapamazsınız ama uygun yollu bir şey çıkarır satarsın.

Tecrübeyle sabit bir öneri, sorunlu şebekelerde korunmak istenilen ekipmanın gücüne uygun izolasyon trafosu kullanmak daha rasyonel bir çözüm. Mesela beyaz eşyanın rezistans motor gibi sürekli devrede olmayan aksamları yerine sadece elektronik kartın beslemesi 3-5 wattlık bir izolasyon trafosuyla şebekeden ayrılsa bir daha arızalanmadığını göreceksiniz.

Tecrübeyle sabit bir öneri, sorunlu şebekelerde korunmak istenilen ekipmanın gücüne uygun izolasyon trafosu kullanmak daha rasyonel bir çözüm. Mesela beyaz eşyanın rezistans motor gibi sürekli devrede olmayan aksamları yerine sadece elektronik kartın beslemesi 3-5 wattlık bir izolasyon trafosuyla şebekeden ayrılsa bir daha arızalanmadığını göreceksiniz.
Sizin hesapça trafo ile çalışan hiç bir sistem arızalanmamalı.
Oysa zamanında biz çok fazla radyo tamir etmiştik trafolu olanlardan.
Arıza sadece izolasyonla bloke edilemez.
Güç kontrolü devre dışı kaldığında mutlaka biryerlere hasar verir.
İster 0.1 watt isterse 500 watt olsun farketmez.

Şebeke kaynaklı problemler ise zaten başka bir alem.
Şebeke voltajı düşsede dert yükselsede dert idi o zamanlarda.
O yüzden TV lerde (Özellikle de lambalı olanlarda) regülatör kullanılırdı.
İçinde iki trafo birkaç kapasitör olurdu.
Halen nasıl çalıştığını anlamış değilim.
Ancak regülatörün kendisi de çokça bozulurdu.
Özellikle kapasitörler su koyverirdi.

Düşük voltaj motorlu sistemler için intihar demektir. Yüksek voltaj ise elektronik devreler için intihardır.

• Beğen
Reactions: clc
Sizin hesapça trafo ile çalışan hiç bir sistem arızalanmamalı.
Oysa zamanında biz çok fazla radyo tamir etmiştik trafolu olanlardan.
Mehmet abi şimdi elmayla elma, armutla armudu değerlendirmek lazım. Burada verdiğiniz örnek, direkt olarak radyo alıcısının beslemesi görevini yapan düşürücü trafo. Yani şebekeye direkt bağlı ve tasarım yapılırken referans alınan ana kriter şebeke geriliminin 50Hz ve ~220VAC olacağıdır.
Benim kast ettiğim şebeke gerilimiyle çalışan yani normal şartlarda ~220VAC ile çalışan bir devreyi normal güç ihtiyacı kadar izolasyonlu olarak tekrar ~220VAC ile beslemek. Varsayalım anahtarlamalı metotla (smps) çalışan bir devremiz şebekeye direkt bağlı olsun. Şebekede oluşabilecek bir anormallik sonucunda anlık olarak bu devrenin maruz kalacağı hasarı matematik olarak hesaplamak imkansız değil ama güç ve büyük hasarlar olma olasılığı söz konusu. Aynı senaryoda araya devrenin ihtiyacını karşılayacak güçte bir izolasyon olursa büyük hasar olma olasılığı düşürülmüş olacak. Belki hiç hasar oluşmayacak belki bir varistör yada cam sigorta ile hasar minimum seviyeye taşınmış olacak. Şayet izolasyon trafosunu da atlayacak kadar bir enerji söz konusuysa (mesela yıldırım darbesi gibi) zaten orada her yer çarşamba pazarına dönmüş demektir.

Şebeke kaynaklı problemler ise zaten başka bir alem.
Şebeke voltajı düşsede dert yükselsede dert idi o zamanlarda.
O yüzden TV lerde (Özellikle de lambalı olanlarda) regülatör kullanılırdı.
İçinde iki trafo birkaç kapasitör olurdu.
Halen nasıl çalıştığını anlamış değilim.
Ancak regülatörün kendisi de çokça bozulurdu.
Özellikle kapasitörler su koyverirdi.

Bu cihazı annemden falan duymuştum ama ne çalışanını ne de hurdasını gördüm. Bir dönem hep çöpe atılmış herhalde.

Bu cihazı annemden falan duymuştum ama ne çalışanını ne de hurdasını gördüm. Bir dönem hep çöpe atılmış herhalde.

Eskiden şebeke voltajı toleransları çok yüksek idi. Köylere giderdin mesela, voltaj 160 V. Veya trafoya yakınsın, voltaj 245 V. Demekki şebeke operatörleri o zamandan bu yana kendilerini geliştirdiler ve artık bu tip regülatörlere gerek kalmadı.

O regülatörlerin içinde bir varyak vardı. Bir komparatör ile şebeke voltajı referans ile karşılaştırılır ve ona göre varyak mili bir redüktörlü motorla sağa sola çevrilirdi. Yani yavaş değişimleri düzelten bir regülasyon idi. Ani voltaj darbelerinde hiçbir fayda sağlamıyordu.

O regülatörlerin içinde bir varyak vardı. Bir komparatör ile şebeke voltajı referans ile karşılaştırılır ve ona göre varyak mili bir redüktörlü motorla sağa sola çevrilirdi. Yani yavaş değişimleri düzelten bir regülasyon idi. Ani voltaj darbelerinde hiçbir fayda sağlamıyordu.

Bizim tv için evde vardı. içinde ne olduğundan emin değilim ama varyak olmayabilir. sanki tek başına trafo gibi bir şeydi... Resmini buldum. dede nin dediği gibi tarfo ve kondansatör...

1727182311818.png

1727182273124.png

Son düzenleme:
Bunun çalışma prensibi farklı o zaman. Benim hiç görmedim böylesini.

@Endorfin35+ beyin paylaştığı resimdekine benzer regülatörden bir zamanlar bizde televizyonda kullanmıştık. Önce tv kapatılır sonra regülatörün düğmesinden enerji komple kesilirdi :)

70 ve 80 li yillarda her televiyonda bu regulatorden olurdu. Bunun ureticisi kesin kose olmustur.
Aynen katılıyorum. Birde renkli ve çok kanallı geçiş döneminde eski siyah beyaz televizyonların hemen hemen hepsinin tuneri sadece vhf destekli olduğu için bu gelişmelerden mahrum kalmışlardı. Bu tip televizyonlara vhf+uhf tuner takma furyasından da kazananları unutmamak lazım. Daha sonraki furya komütatör seçicili televizyonlara 16 kanal uzaktan kumanda takmak :gulus2:

Eskiden şebeke voltajı toleransları çok yüksek idi. Köylere giderdin mesela, voltaj 160 V. Veya trafoya yakınsın, voltaj 245 V. Demekki şebeke operatörleri o zamandan bu yana kendilerini geliştirdiler ve artık bu tip regülatörlere gerek kalmadı.

Asla varyaklı olanına rastlamadım.
Sadece elektronik olanı dedikleri kademeli ototrafo ve triyak ile kontrol edilen grundigler çıktı sonraları.
Daha ufak olduğundan tercih edilir olmuştu.
Birde çift trafo ve kapasitörlü olan model aşırı sıcaklık üretirdi. Yani katıpları oldukça çok idi.

Ah o dantel ah. Halen aklima geldikce deliriyorum.

Evlenmeden once TV nin ustune, sehpanin ustune dantel koymayacagiz sozu aldim.

Bizim evde dantel yok. Ama cocuklugum dantelle gecti.

Evde mümkün değil ama izolasyon trafosu kullanılacaksa 380V/220V trafo ile kullanım 220V/220V trafo ile kullanımdan daha mantıklı geliyor bana.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back