Verilmiyor hocam ama kartı daha sağlıklı hale getirmek firmanın görevi ve maliyetler yüzünden çoğu ürünü Vestel kendi fabrikalarında üretiyor yurt dışındaki ürünlerle Türkiye'deki ürünler aynı değil daha kalitesiz ürünler ne yazıkki o yüzden buna uygun bir akım koruyucu üremek daha mantıklıSamsung teknik servislerine artık kartların devre şemasını vermiyor herhalde ... Servis manual'da sadece kart bazlı problem analizi ve çözümü anlatılıyor muhtemelen.
... "Kartta bir karartı veya koku varsa, kartı değiştir" ...
Sizin hesapça trafo ile çalışan hiç bir sistem arızalanmamalı.Tecrübeyle sabit bir öneri, sorunlu şebekelerde korunmak istenilen ekipmanın gücüne uygun izolasyon trafosu kullanmak daha rasyonel bir çözüm. Mesela beyaz eşyanın rezistans motor gibi sürekli devrede olmayan aksamları yerine sadece elektronik kartın beslemesi 3-5 wattlık bir izolasyon trafosuyla şebekeden ayrılsa bir daha arızalanmadığını göreceksiniz.
Mehmet abi şimdi elmayla elma, armutla armudu değerlendirmek lazım. Burada verdiğiniz örnek, direkt olarak radyo alıcısının beslemesi görevini yapan düşürücü trafo. Yani şebekeye direkt bağlı ve tasarım yapılırken referans alınan ana kriter şebeke geriliminin 50Hz ve ~220VAC olacağıdır.Sizin hesapça trafo ile çalışan hiç bir sistem arızalanmamalı.
Oysa zamanında biz çok fazla radyo tamir etmiştik trafolu olanlardan.
Şebeke kaynaklı problemler ise zaten başka bir alem.
Şebeke voltajı düşsede dert yükselsede dert idi o zamanlarda.
O yüzden TV lerde (Özellikle de lambalı olanlarda) regülatör kullanılırdı.
İçinde iki trafo birkaç kapasitör olurdu.
Halen nasıl çalıştığını anlamış değilim.
Ancak regülatörün kendisi de çokça bozulurdu.
Özellikle kapasitörler su koyverirdi.
Bu cihazı annemden falan duymuştum ama ne çalışanını ne de hurdasını gördüm. Bir dönem hep çöpe atılmış herhalde.
O regülatörlerin içinde bir varyak vardı. Bir komparatör ile şebeke voltajı referans ile karşılaştırılır ve ona göre varyak mili bir redüktörlü motorla sağa sola çevrilirdi. Yani yavaş değişimleri düzelten bir regülasyon idi. Ani voltaj darbelerinde hiçbir fayda sağlamıyordu.
Aynen katılıyorum. Birde renkli ve çok kanallı geçiş döneminde eski siyah beyaz televizyonların hemen hemen hepsinin tuneri sadece vhf destekli olduğu için bu gelişmelerden mahrum kalmışlardı. Bu tip televizyonlara vhf+uhf tuner takma furyasından da kazananları unutmamak lazım. Daha sonraki furya komütatör seçicili televizyonlara 16 kanal uzaktan kumanda takmak70 ve 80 li yillarda her televiyonda bu regulatorden olurdu. Bunun ureticisi kesin kose olmustur.
Uygulama eksik sanki. Birde dantel örtme olayı vardı@Endorfin35+ beyin paylaştığı resimdekine benzer regülatörden bir zamanlar bizde televizyonda kullanmıştık. Önce tv kapatılır sonra regülatörün düğmesinden enerji komple kesilirdi
Asla varyaklı olanına rastlamadım.Eskiden şebeke voltajı toleransları çok yüksek idi. Köylere giderdin mesela, voltaj 160 V. Veya trafoya yakınsın, voltaj 245 V. Demekki şebeke operatörleri o zamandan bu yana kendilerini geliştirdiler ve artık bu tip regülatörlere gerek kalmadı.
O regülatörlerin içinde bir varyak vardı. Bir komparatör ile şebeke voltajı referans ile karşılaştırılır ve ona göre varyak mili bir redüktörlü motorla sağa sola çevrilirdi. Yani yavaş değişimleri düzelten bir regülasyon idi. Ani voltaj darbelerinde hiçbir fayda sağlamıyordu.
Evde mümkün değil ama izolasyon trafosu kullanılacaksa 380V/220V trafo ile kullanım 220V/220V trafo ile kullanımdan daha mantıklı geliyor bana.Tecrübeyle sabit bir öneri, sorunlu şebekelerde korunmak istenilen ekipmanın gücüne uygun izolasyon trafosu kullanmak daha rasyonel bir çözüm. Mesela beyaz eşyanın rezistans motor gibi sürekli devrede olmayan aksamları yerine sadece elektronik kartın beslemesi 3-5 wattlık bir izolasyon trafosuyla şebekeden ayrılsa bir daha arızalanmadığını göreceksiniz.
Bizim tv için evde vardı. içinde ne olduğundan emin değilim ama varyak olmayabilir. sanki tek başına trafo gibi bir şeydi... Resmini buldum. dede nin dediği gibi tarfo ve kondansatör...
36336 eklentisine bak
36335 eklentisine bak