Akü

kanbozlu

Üye
Selamın aleyküm ustalarım benim bir sorum olacak farzedelimki bir arabanın bitmiş aküsü 80 amper arabayı calistirabilmek için de diğer bir araçtan takviye ile çalıştırmak istiyorum fakat diğer aracın aküsü de 60 amper 60 amper olan aracın aküsü aracı nasıl çalıştırır benim şöyle bir düşüncem var ilk başlangıçta araçlar fazla enerji çektiği için 60 amper olan aracın aküsü diğer aracın aküsünu doldurmaya çalışır diye düşünüyorum sizin goruslerinizi almak istiyorum

%99.9 çalıştıracaktır. 40Ah'de çalıştırır büyük ihtimalle.

Burada önemli olan akünün kısa süreli yüksek akım sağlayabilmesi. Akü kapasiteleri düştükçe akülerin iç direncinden dolayı yüksek akım çekilemiyor ve araç çalışmıyor.
Normalde 9-10Ah akü binek araçların marş gücü için yeterli deniyor. Daha önce motorsiklet aküsüyle deneyip sonuç alamamıştım bu sebepten. Bu söylediklerim tabi kurşun-asit aküler için geçerli.

Burada akü tipi önemli. Mesela akü takviye cihazları var. İçinde Li-po pil oluyor ve aracı çalıştırabiliyor.

Peki neden yüksek akü kapasitesi gerekli?

- Araç gücü arttıkça marş gücü de artırılması gerekir.

- Soğuk havalarda vs yüksek marş gücü için. Hatta tekrar eden marşları karşılayabilmek için.

- Araçtaki diğer cihazlara güç sağlamak için.

60 Ah akü de (eğer sağlamsa) aracı çalıştırır. Yalnız takviye ile çalıştıracaksanız takviye kablonuz güçlü olmalı.

80 Ah akü boşsa (ölü akü değil, sağlam ama deşarj olmuş) 60 Ah olan takviye veren aküden hızlı şekilde şarj olmaya çalışacaktır. Bu akünüzün durumuna bağlı.

Geçenlerde değiştirdiğim Varta 12V 82A akü, 850A anlık akım verebiliyor. Arabayı çalıştıran da bu anlık akım zaten. Araç motorunun ilk turundan sonra ateşleme/sıkıştırma devreye girip çalışma işini devralıyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back