Tektronix 2465B Analog Osiloskop :)

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,723
Tektronix 2465B Analog osiloskop nihayet elime ulaştı :) İlk fırsatta osiloskop temelleri ile ilgili bir video yapacağım.

IMG_20190815_185827.jpg
 
Last edited by a moderator:
1 KHz test sinyali. Bu cihazda otomatik ölçüm özelliği de var.

IMG_20190815_191402.jpg
 
Daha hiç doğru dürüst kullanmadım. Özelliklerini pek bilmiyorum. Doğru çalıştığından bile emin değilim.
 
Daha incelemedim ama X10 MAG muhtemelen bir çeşit zumlamadır. Yoksa bant genişliğini 10 Kat artıracağını sanmam.

Zaten video çekerken en temel şeyler üzerinden gideceğim. Işının ayarlanması, yatay/dikey kademe, yatay/dikey pozisyon, kuplaj, trigger, prob kompanzasyonu, ölçümler. Bu cihaza özgün olan şeylere değinmeyeceğim. Yoksa bunu almama gerek yoktu, direkt elimdeki DSO9104A ile video çekerdim.
 
Elimdeki erasynth 15 GHz sinyal jeneratörü ile denedim. 500 MHz'e kadar doğru frekans ölçümü yapabiliyor. Ondan öte giderek artan bir hata oranı ile 600 MHz'e kadar ölçüyor. 600 MHz'de 5 MHz gibi bir hata var. Ondan sonraki frekanslarda hiç ölçüm yapamıyor. Frekans kademesine göre ekrandaki çizgilere göre de ölçüm yapılamıyor, tepeler birbirine çok aşırı derecede yakın oluyor. Sinyal seviyesi ise mV'lara inmiş durumda.

Yani düşündüğüm gibi burada belirleyici olan "analog front end" denen giriş devresinin bant genişliği. O da 400 MHz ve ondan sonra artık sinyali hızla zayıflatmaya başlıyor.
 
900 MHz'de durum aşağıdaki gibi: Normal modda dalga şekli tamamen belirsiz. Genlik zaten hatalı, frekans ölçümü de mümkün değil
IMG_20190816_214448.jpg


X10 modunda genlik gene hatalı, ama kabaca frekans ölçmek mümkün.
IMG_20190816_220230.jpg
 
Genlik ölçümü 3 mVpp çıkıyor, ama asıl olması gereken değer 660 mVpp (0.5 dBm 50 Ω)

Aynı sinyalin ölçümünü DSO9104 ile yapınca şunu görüyoruz
a.png


Burada ölçülen genlik 588 mVpp. Aradaki kayıp da muhtemelen kullanılan kablodan kaynaklanıyor. SMA'den BNC'ye adaptör kullanmam gerekti, bir de BNC'nin kendisi de bir zayıflatma etkeni. Ama frekans tam olarak doğru değerde.
 
Evet 2.4 GHz'deki duruma bakalım. Önce normal mod
IMG_20190816_221410.jpg


Bu da X10 modu
IMG_20190816_221424.jpg


Tamamen anlamsız :p
 
Aynı ölçümü DSO9104 ile yapınca
a.png


Burada genlik değerleri hatalı. Bu da normal, çünkü cihazın bant genişliği 1 GHz. Ama ölçülen frekans değeri gene tam olarak doğru.
 
Prob yok abi burada, direkt bağlantı, neredeyse kayıpsız.
 
Şöyle: Sinyal jeneratörünün çıkışı 50 Ω SMA. Kullanılan kablo 50 Ω üst seviye koaksiyel kablo (iki ucu da SMA). Hem Keysight DSO9104A, hem de Tektronix 2465B nin girişi 50 Ω BNC.

SMA konnektörleri 18 GHz'e kadar kullanılabilen konnektörler. koaksiyel kablonun da bant genişliği 18 GHz. BNC konnektörün bant genişliği 4 GHz'e kadar. Yani hem frekans açısından, hem de empedans uyumu açısından hiç problem yok ve sinyal jeneratörü her iki osiloskoba da en ideal şekilde bağlanmış durumda.
 
RF devrelerde prob sadece var olan bir devrenin herhangi bir yerinde ölçüm yapmak için gerekir. Devrenin giriş ve çıkışlarında prob kullanmaya gerek yok çünkü oraların empedansı genelde bellidir ve standarttır. Keysight'in veya Tektronix'in RF problarını almak için de öyle binlerce lira falan yeterli değil. Kabaca her GHz için bin doları gözden çıkarman lazım. 12 GHz lik bir prob 12,000 dolar :oops:
 
Sen hala RF sinyalin normal bir telden gittiğini düşünerek olabilecek musibetleri söylüyorsun :D Normal bir tel bağlı olsa orada, 2.4 GHz'in esamesi okunmazdı varış noktasında.

RF devrelerde empedans uyumu HERŞEYDİR. uçtan uca empedans uyumunu sağladın mı, duran dalgalar, yansımalar, kapasitif yüklemeler ve aklına gelecek her olumsuzluk minimal düzeyde oluyor. 0 dBm sinyal veriyorum, osiloskoba -0.6 dBm olarak varıyor. O da SMA'dan BNC'ye dönüştüren adaptör nedeniyle. Direkt SMA'dan SMA'ya gidince -0.3 dBm gibi varır diye tahmin ediyorum.
 
2465B çalıştırdıktan sonra 10 saniye içinde hazır oluyor. Bu çok hoşuma gidiyor benim de. 9104 ün açılması 3 dakika sürüyor. Ne zaman açsam mutfağa gidip bir çay kahve hazırlıyorum :)
 
Kablo hem uzunluk olarak endüktif, uzunluktaki endüktif etkiye parelel olarak ta kapasitif etki gösterir.
Kapasitif etki ile endüktif etki tam rezonansta ise çıkış max olur diye biliyordum.

Iki RF devre, empedanslar tam olarak uygunlastirilarak birbirine baglandiginda, her iki devre de baglanti yerini %100 resistive olarak gorur. Yani kapasitif ve enduktif etki hic yoktur. Vede bu durum frekanslar onlarca gigahertz seviyesinde bile olsa gecerlidir. Bunun ispatini yapmak icin "transmission line theory" ye girmek ve konunun matematigine hakim olmak gerekir.
 
Son düzenleme:
Iki RF devre, empedanslar tam olarak uygunlastirilarak birbirine baglandiginda, her iki devre de baglanti yerini %100 resistive olarak gorur. Yani kapasitif ve enduktif etki hic yoktur. Vede bu durum frekanslar onlarca gigahertz seviyesinde bile olsa gecerlidir. Bunun ispatini yapmak icin "transmission line theory" ye girmek ve konunun matematigine hakim olmak gerekir.

Aynen. Zaten böyle olmasa, X ve K band RADAR'larda kullanılan frekanslar daha antene varmadan kapasitif ve endüktif etklilerden dolayı sıfıra inerdi.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,785
Mesajlar
98,952
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top