Ardiuno ile kampana zil sorunu

yusuff34

Yeni Üye
Katılım
14 Ağustos 2021
Mesajlar
7
Herkese merhaba,
Yakın zamanda Arduino ile çalışan otomatik zil sistemi yaptım belli saatlerde röle yardımıyla kampana zilin çalmasını sağlıyor ama projede belli sorunları bir türlü aşamadım özellikle kampana zil çalıştığı zaman ekranda bozulmalar ve ardiuno’da donma sorunları yaşıyorum Birçok yerde bunun parazitten dolayı olduğunu Öğrendim ve bu yüzden farklı role çeşitlerini denedim ama Bir türlü çözüm bulamadım.
Yardımınızı bekliyorum teşekkür ederim.
20210814_153554.jpg
20210814_153449.jpg
20210814_153501.jpg
20210814_153509.jpg
20210814_153608.jpg
20210814_154113.jpg
20210814_154122.jpg
 
Kullandığın kablolar çok dandik. Jumper kablo ile olmaz o iş. Daha sağlam kablo kullanmalısın ve mümkünse uçlarını direk yerine lehimle.
Bu kabloların çoğunda pimler düzgün sıkılmadığı için iletişim sorunu oluyor. Ekranın bozulması, donmalar filan hep bu kablolara işaret.
 
Gücü ayırman gerekir. Arduino'ya ayrı güç, transistör ile süreceğin rolenin transistörlerine ayrı güç... Ya da direk daha büyük amperde power.
Ne tarz bir güç kaynagı kullanmalıyım örnegin çift çıkışlı metal trafo ile beslesem olurmu bu parzit gnd üzerinden didiyor olabilir mi?
Ayrıca 5a verebilen güç kaynagı ile denedim cihaz toplam 200mha geçmiyor.
 
Son düzenleme:
Kullandığın kablolar çok dandik. Jumper kablo ile olmaz o iş. Daha sağlam kablo kullanmalısın ve mümkünse uçlarını direk yerine lehimle.
Bu kabloların çoğunda pimler düzgün sıkılmadığı için iletişim sorunu oluyor. Ekranın bozulması, donmalar filan hep bu kablolara işaret

Merhaba Test için böyle yapmıştım düzgün çalışırsa kablolama yapmayı düşünüyordum.
Anlamadığım başka cihazlar deniyorum lamba, fan gibi sorunsuz çalışıyor ama kampana zili bağlayınca bu sorular oluyor.
 
muhtemelen zilin içindeki kontağın üzerinde oluşan arktan dolayı oluyor. dc motor fırçalarında da yaşanır aynı problem. çözümü bu.
12968 eklentisine bak
Peki 220 v ile çalışan kampana zil için hangi kapasitor'u kullanmalıyım bu işleri hobi amatör seviyesinde yaptığım için sadece temel düzeyde bilgim var yardımcı olursanız sevinirim.
 
Peki 220 v ile çalışan kampana zil için hangi kapasitor'u kullanmalıyım bu işleri hobi amatör seviyesinde yaptığım için sadece temel düzeyde bilgim var yardımcı olursanız sevinirim.
Aynı örnek resimdeki gibi 100nf (nanofarad) mercimek kondansatör alıp lehimlemelisin.
Üzerinde 104 yazar.
 
100nf - 10nf gibi bir değer olabilir lakin kutupsuz ve en az 400v olmalı. ayrıca yukarıdaki motor örneğinde hem besleme hattına hem de artı ve eksi uçlardan gövdeye bağlanmış 3 kondansatör var. 220v ile çalıştığınız için bu doğru bir fikir olmayabilir. siz sadece zilin içindeki kontağa yakın bir yere kontağa paralel ve ac besleme hattına bir tane olarak iki adet bağlayıp deneyin bence.
Bu kapasitörden yapsam olur mu?
shopping
 
besleme hattındaki tamam. diğer kondansatörü bağladınız mı?
bildiğim kadarıyla zilin iç yapısı bu şekilde. şemaya göre c2 kondansatörü kontak üzerindeki arkı azaltacak.

Adsız.png
zil.jpg
 
Son düzenleme:
Mehmet bey hakkınızı helal edin sizi de uğraştırıyorum dediğiniz gibi yaptım zili fişe takınca videodaki sesi yapıyor kontak kapalı olmasına rağmen.
 
1- videoda 2 tane kondansatör görüyorum 2 si de c1.
2- Sesten anladığım kadarıyla zilin senkronizasyonu bozulmuş ve yavaşlamış. neden olduğunu anlamadım. videoda görünmüyor ama c2 yi bağladıysanız 100nf fazla gelmiş olabilir.
3- direk enerji verdiğinizde neden ssr a girip çıktınız.

bu sorunu daha önce ben de yaşadım. eski evimizin zili buna benzerdi. zile basıldığında televizyonun ekranı çıldırıyordu. ben de sadece şemaya göre c2 kondansatörünü bağlayarak çözmüştüm. geçmiş zaman kondansatörün değerini falan hatırlamıyorum ama işe yaramıştı.
 
Pratik bir çözüm değil ama i2c protokolüyle bağlamışsınız normal pinlerle deneseniz düzelir mi acaba? Bunu en son ihtimal olarak deneyecekseniz deneyin biraz fazla kablolu bir iş olur. Aklıma şu sebeple geldi i2c de belli bir kablo mesafesinden (1-2 metreydi sanırım) sonra veri gitmiyor mesela yani biraz hassas. Direkt ekranı kullanmak belki bu işi çözebilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,654
Mesajlar
97,284
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top