Audio Precision AP525'in sınırlarını zorlayan ses kartı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,547
Üzerinde çalıştığımız çok çıkışlı müzik sistemlerinin senkronizasyon testlerini yapmak için RME ADI-2 Pro FS ses kartını aldım. Cihazı sisteme ASIO ses kartı olarak tanıttım. Adobe audition ile +4 dBu, 1 KHz sinüs üretip karttan çaldım ve AP525 ile distorsiyon ölçümü yaptım. Cihazın THD+N değeri %0.0003 ! :oops:

scaled_img_20190419_130828.jpg
 
Profesyonel audio ekipmanları çok daha yüksek voltajlar verebiliyor ve dikkatsizce tüketiciye yönelik HIFI ekipmanlara bağlandığı zaman ya cihazı tamamen satürasyona götürür, veya en kötü ihtimalde giriş katını yakabilir. Bu ses kartı +24 dBu ya kadar çıkış verebiliyor (12.3 Vrms)

Ben ayarlardan üst seviyeyi yaygın olarak kullanılan +4 dBu'ya sınırlandırdım.
 
Bunu ilk defa görüyorum, ilginç bir sistem. Benim AP525'de akla gelebilecek bütün otomatik test senaryoları var zaten (TDM, I2S, SPDIF, AES/EBU, TOSLINK, analog). Çok kanallı analog testleri de elimdeki RME HDSPe-AIO ile yaptım şimdiye kadar ve çok iyi sonuç aldım. En sık yaptığım test şu:

Test edilecek olan ve birden fazla analog çıkışlı medya çalıcısının her çıkışında 1 KHz, 0 dBV sinüs çaldırıyorum. Sonra da HDSPe-AIO ile bütün kanalları sürekli analiz ediyorum. Bunun için de matlab'de hazırladığım bir script kullanıyorum. Bu script sürekli olarak FFT alıyor ve FFT nin enerji dağılımına bakıyor. FFT bir kazık olmaktan çıkar ve yayvanlaşırsa, anlık bir bozulma olmuştur. Hemen bunu bir kenara not ediyor ve incelemeye devam ediyor. Bu testi gece gündüz sürekli çalıştırıyorum. Birkaç gün sorunsuz çalışırsa artık o driver'a güveniyorum ve release yapıyorum.
 
Senin dediğin dijital paketlerle test yanıltıcı sonuçlar verebilir. Örneğin 24 bit dijital I2S çıkışı test ediyorsun ve 000000h den başlayıp FFFFFFh e kadar data gönderiyorsun (000000h 000001h 000002h ... FFFFFFh 000000h 000001h gibi), karşı tarafta da doğru datanın geldiğini teyit ediyorsun. Diyelim datalar doğru sırayla geliyor, bunun anlamı her zaman için "çıkış doğru çalışıyor" mudur? Değildir. Datalar doğru geliyor ama gecikmelerden dolayı arada ses kesiliyor olabilir. Veya çok fazla jitter vardır ve bu da belli bir bozulmaya sebep oluyordur.

FFT bazlı test hem dijital hem de analog çıkış için doğru sonuç veriyor. Sanki sürekli dinleyen ve hiçbir bozulmayı kaçırmayan bir kullanıcı gibidir.

Yani dijital veriler düzeyinde herşey düzgün gözükse bile, duyulan ses iyi olmayabilir. Ama eğer dinyelen birisi hata duyamıyorsa, o sistemin doğru çalıştığını kesin olarak söyleyebiliriz.
 
Orada bahsettiğim, müziğin her 16/24 bit örneğinin tam olarak aynı zamanda gitmesi, orada DAC tarafından da tam olarak aynı mikrosaniyede çalması değil.

Diyelim birden fazla WIFI hoparlör var LAN üzerinde. Bunlara aynı şarkıyı gönderiyoruz ve şarkının "senkron" olarak çalmasını istiyoruz. Yani müzik notaları bazında ve ritim bazında her hoparlörden aynı sesin çıkmasını istiyoruz. Yoksa bir hoparlörün DAC'ına giden ses örneğinin TAM OLARAK aynı anda diğer hoparlörün DAC'ına gitmesi değil. Bunu WIFI veya Ethernet üzerinden temin etmek mümkün değil. Bu ancak DAC'ların frame, clock, ve data sinyalleri ortak olduğunda mümkün olabilir.

Amaç, şarkının en fazla 2 milisaniyelik kayma ile çalabilmesi, ki bu kadar kaymayı da insan kulağı algılayamaz. Daha önceki tasarım hedefi 10 ms idi, ama bu yeterli bulunmadı ve 2 ms'ye bir iyileştirme isteniyor.

ADI-2 Pro gibi ASIO destekleyen bir ses kartı varsa, bu kartın deterministik olarak çok az bir gecikme ile müziği çalacağını, WIFI hoparlörlerdeki gecikmelerin de tamamen WIFI kaynaklı olduğundan emin oluyoruz.

Bunun dışında, çok düşük bir distorsiyon seviyesi ile çalıştığı için, tek başına bir audio analyzer olarak kullanılabilecek kadar iyi bir kart.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,307
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top