Ayarlı güç kaynağı tavsiyesi

Mikroişlemci olarak ne kullanılmış orada? PIC veya STM değil gibi duruyor. Eğer geliştirme araçları bulunabilen bir MCU ise bu güç kaynağını hackleyip daha iyi firmware bile yazılabilir :)

Başka önemli bir iyileştirme de şu: Mevcut durumda regülasyon referans voltajını elde etmek için 3 tane seri bağlı 74595 shift register ve direnç ağı kullanılıyor. Bundan dolayı çıkış voltajının doğruluğu konusunda bu dirençlerin toleransı ve 74595'in lojik seviye çıkış voltajının ne kadar deterministik olduğu belirleyici olacak. Halbuki onların hepsini oradan söküp oraya 16 bitlik bir DAC atılırsa hem voltaj çözünürlüğü çok artar hem de voltajın stabilitesi ve doğruluğu da baya artar.

benimki eev blogda resimleri olandan biraz farklı, onda işlemcinin üzeri kazınmış, benimkinde korad xxxx yazıyor. en büyük fark power kısmında, resimlerdekinden farklı bir alüminyum soğutucu, 6800uf 63v tek kapasitör kullanılmış. d1047 lerin kollektör dirençleri 0.5ohm ve smd formunda benim alette.

benimki eev blogda resimleri olandan biraz farklı, onda işlemcinin üzeri kazınmış, benimkinde korad xxxx yazıyor. en büyük fark power kısmında, resimlerdekinden farklı bir alüminyum soğutucu, 6800uf 63v tek kapasitör kullanılmış. d1047 lerin kollektör dirençleri 0.5ohm ve smd formunda benim alette.

EEVblog daki video 2012 yılında çekilmiş. O zaman test edilen modelde ciddi sorunlar vardı ve hemen sonrasında Korad o sorunları giderdi.

aletin çıkışı on-off yapması röleyle olmuyormuş, bu nedenle off konumunda kısa devre edildiğinde 2mv gerilim, 2ma akım görünüyor. 10ohm direnç bağlandığında akım 0.002ma kadar. gerilim ve akım doğruluğu için hassas aletim yok ama şunu söyleyebilirim, yüksüzken 10v a ayarlayıp halojen ampülle 4a çektiğimde güç kaynağı 10v göstermesine rağmen bağlı multimeter 9.3v a kadar çöküyor. aletten mi yoksa dandik kablomun direnci mi anlayamadım büyük ihtimalle kablodan. aletin kutusundan çince kılavuz, çin plug güç girişi kablosu çıktı, güç çıkışı için kablo çıkmadı.

yemeği yedim, kendime geldim. kablodan değil cihazın terminallerinden ölçünce gerilimde en ufak çökme dalgalanma yok...

aletin çıkışı on-off yapması röleyle olmuyormuş, bu nedenle off konumunda kısa devre edildiğinde 2mv gerilim, 2ma akım görünüyor. 10ohm direnç bağlandığında akım 0.002ma kadar. gerilim ve akım doğruluğu için hassas aletim yok ama şunu söyleyebilirim, yüksüzken 10v a ayarlayıp halojen ampülle 4a çektiğimde güç kaynağı 10v göstermesine rağmen bağlı multimeter 9.3v a kadar çöküyor. aletten mi yoksa dandik kablomun direnci mi anlayamadım büyük ihtimalle kablodan. aletin kutusundan çince kılavuz, çin plug güç girişi kablosu çıktı, güç çıkışı için kablo çıkmadı.

Gerilim düşümü kesinlikle kablodan. Ama ölçüm doğruluğu olarak da beklentini fazla yükseltme :) Benim tahminim 20 - 30 mV gerilimde 5 mA de akımda ölçüm hatası olabilir. Zaten ben de bir tane ısmarladım, böyle şeması olan bir güç kaynağı bulmuşken kolleksiyonuma eklemesem olmaz :p

İnşallah vakit bulunca hem UNI-T yi hem de KORAD'ın incelemesini yapacağım.

Regülasyon olmadığından şebeke ve yük değişimleri, trafonun ısınması, çıkış voltajını değiştirecek.

Sabit voltaj ile ancak kurşunlu akü şarj edilebilir (mesela araba aküsü veya kuru tip UPS aküleri), ama voltajın da nispeten sabit olması lazım :) Bununla akü şarj edilir, ama eğer şebeke çok düşerse akü hiç şarj olmaz, çok yükselirse de akü çok yıpranır.

Böyle bir güç kaynağı bir matkap motoru veya akülü vidalama çalıştırmak için iyi iş görür. Yüksek akım verme kapasitesi var. Voltaj değişimleri sadece motor devrini değiştirir ki bu da bu uygulama için sorun değildir.

Çıkış voltajını primer tarafına geri besleyerek bir çeşit regülasyon yapılamaz mı?

Çıkış voltajını primer tarafına geri besleyerek bir çeşit regülasyon yapılamaz mı?

Yapılabilir. O zaman 50 Hz de anahtarlama yapan bir SMPS elde etmiş olursun.

Veya daha orijina birşey yapmak istersen, primer'deki potansiyometrenin miline bir servo motor bağlarsın. Sonra da bir opamp devresi ile çıkış voltajını takip edip gerektiğinde potansiyometreyi döndürürsün :D

Bizim aldigimiz bu guc kaynaginda 10 ma alti gozukmuyor.
1A=1000ma . Buna gore akim ayarlama displayinda 0.00 var. Ornegin 0.20 A gosterdiginde 0.20×1000=200 ma eder.
0.01 A gosterdiginde 0.01×1000=10 ma eder.

Bizim aldigimiz bu guc kaynaginda 10 ma alti gozukmuyor.
1A=1000ma . Buna gore akim ayarlama displayinda 0.00 var. Ornegin 0.20 A gosterdiginde 0.20×1000=200 ma eder.
0.01 A gosterdiginde 0.01×1000=10 ma eder.

UNI-T UTP 3315 güç kaynağında mı gözlemliyorsun bunu?

Tttechini almistim ben. Ilk sayfada var. Seninkinde de olmaz. Seninkinde de aybi durum var.

Tttechini almistim ben. Ilk sayfada var. Seninkinde de olmaz. Seninkinde de aybi durum var.

Evet ben de zaten bunu denemek için bendeki UTP 3315'i fişe taktım çıkışına da benim SMU'yu bağladım. 10 mA çektirdim ve sonra bir baktım zaten gösterge 10 mA'e iniyor :D

Ya bir sivi temasi gecirmis laptop vardi. Uzun zamandir ugrasmadim. Korana sebebiyle evdeyiz. 2 gundur ugrastim sonunda yaptim. Onu tamir ederken fark ettim.

Ben de vakum işleri ile uğraşacaktım bu haftasonu, gene çıkma yasağı geldi :mad: Ama bizim millete gerekli bu. Yasağı kaldırıp insanların bilinçli olmasına güvenseler Türklerin nesli tükenir :katil2:

Maalasef serkan abi erken sevindim. Yaptiktan sonra tam toplamadim. Format attim suruculeri yukledim bir problem olmadi.
Sonra komple topladim bir film actik izliyorduk aniden goruntu gitti laptoptan koku geldi.
Actim baktim islemci asiri isiniyor ama yanan parca islemciye 1.05v gonderen entegre yanmis. Cok moralim bozuldu

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back