Babamın atölyesinde bulduğum şoke edici bir alet

taydin

Timur Aydın
Staff member
Rahmetli babamın evindeki atölyede öyle bir alet buldum ki, tam bir şok yaşadım. Resmini çekmeye unuttum, atöyleye uğrayınca resmini çekip ekleyeceğim. Alet bir 220 V kablo, ve kablonun bir ucuna bağlı 30 cm gibi KALIN, ÇIPLAK bir bakır telden oluşuyor. Bakırı tutmak için de yalıtkan bir sapı var. Yani bu aleti sapından tutarsan ve kabloyu da fişe takarsan, kalın çıplak bakır uçta ya faz olacak yada nötr. Herhalde faz olana kadar fişin yönünün değişmesi öngörülmüş.

Bu alet ne işe yarar yav? Bildiğim kadarıyla babam bir nazi SS subayı değildi, yani birisine işkence yapma amaçlı bunu yapmış olamaz :katil2:

Bir kısmı eksik bir rezistans olabilir mi? Öğrenciyken kullandığımız, ucuz ketıllar vardı. Ketılın dibinde açıkta iki tane levha, biri faz biri nötr. Suyun direnci ile oluşan elektrik akımıyla su kaynıyordu.

Rezistans özelliği çağrıştıran hiçbir komponent yok. Kalın bakır çubuk, sap ve 220 V topraklı kablo.
Öğrenciyken kullandığımız, ucuz ketıllar vardı. Ketılın dibinde açıkta iki tane levha, biri faz biri nötr. Suyun direnci ile oluşan elektrik akımıyla su kaynıyordu. Yanlışlıkla içine bir defa tuz attım sigortalar atmıştı.

Bunda sadece bir kablo bağlı. diğer kablo ve toprak iptal.

Benim bildiğim bir ucu fiş diğer ucu iki sivri bakir uc olan kablo seri lamba ile kullanılır.

Nerede kullanılır konusu benim amcam vakti zamanında seri motor matkap enduvilerini yada Java motor alternatorlerini sarardı.

Sardiktan sonra bu problari enduvi giriş çıkış sargilarina dikkatlice dokundurup iletim varmi yokmu ölçmüş olurdu.

Ayrıca kalemin birini nuveye ve diğer ucunu fircalara dokundurup şaseye kaçak varmi kontrol ederdi.

Sendeki de muhtemelen bu kablodan abi.

Bendekinde tek bakır var. İkinci bir bakırın olacağı boş bir delik veya bağlantı yeri yok. Faz dışındaki diğer kablolar da içeriden iptal edilmiş durumda, yani başından beri hiç bağlanmamış.

Neyse resmini görünce belki birisi tanır :) Yarın ekleyeceğim.

Kolonoskoşok tur o :katil2:

Notr e bağlı durumlar için;
Statik boya için notr çubuğu (attım),
Paratoner,
Toprağa gömülü Ters topraklama :cheeky2:

Rahmetli babamın evindeki atölyede öyle bir alet buldum ki, tam bir şok yaşadım. Resmini çekmeye unuttum, atöyleye uğrayınca resmini çekip ekleyeceğim. Alet bir 220 V kablo, ve kablonun bir ucuna bağlı 30 cm gibi KALIN, ÇIPLAK bir bakır telden oluşuyor. Bakırı tutmak için de yalıtkan bir sapı var. Yani bu aleti sapından tutarsan ve kabloyu da fişe takarsan, kalın çıplak bakır uçta ya faz olacak yada nötr. Herhalde faz olana kadar fişin yönünün değişmesi öngörülmüş.

Bu alet ne işe yarar yav? Bildiğim kadarıyla babam bir nazi SS subayı değildi, yani birisine işkence yapma amaçlı bunu yapmış olamaz :katil2:
12 eylül zamanlarından kalmış olabilir belki . Her konuda olduğu gibi bu konuda da bir hatıra anlatmadan duramam . Yaşlandık herhalde, cami önündeki ihtiyarlar gibi hatıra anlatmadan duramaz olduk.
Rahmetlik babaannem açık pencere camından giren kedilerden usandiğı için kendince güya bir çözüm bulmuş. Pencere önündeki koruma demirlerine elektrik kablosunun iki ucunu da bağlayıp kabloyu da prize takmış. Güya kedi geçerken çarpılıp kaçacak. Allahtan faz iletkeni kopukmuş . Kimseye zarar gelmemiş.Babam görüp müdahale etmiş hemen duruma.

12 eylül zamanlarından kalmış olabilir belki . Her konuda olduğu gibi bu konuda da bir hatıra anlatmadan duramam . Yaşlandık herhalde, cami önündeki ihtiyarlar gibi hatıra anlatmadan duramaz olduk.
Rahmetlik babaannem açık pencere camından giren kedilerden usandiğı için kendince güya bir çözüm bulmuş. Pencere önündeki koruma demirlerine elektrik kablosunun iki ucunu da bağlayıp kabloyu da prize takmış. Güya kedi geçerken çarpılıp kaçacak. Allahtan faz iletkeni kopukmuş . Kimseye zarar gelmemiş.Babam görüp müdahale etmiş hemen duruma.

Valla o elektrik verme fikri mevcut kanunlarla hırsızı değil ev sahibini yakar. Ben hatırlıyorum bir haber vardı, hırsız duvardaki klima penceresinden girmeye çalışırken elini ayağını her yerini kesmiş. Sonra da mal sahibini mahkemeye vermiş, ben sadece filan filan çalacaktım ama bu adam benim ağır yaralanmama sebep oldu diye tedavi masraflarını talep etmiş. Mahkeme de hırsızı haklı buldu :katil1:

Valla o elektrik verme fikri mevcut kanunlarla hırsızı değil ev sahibini yakar. Ben hatırlıyorum bir haber vardı, hırsız duvardaki klima penceresinden girmeye çalışırken elini ayağını her yerini kesmiş. Sonra da mal sahibini mahkemeye vermiş, ben sadece filan filan çalacaktım ama bu adam benim ağır yaralanmama sebep oldu diye tedavi masraflarını talep etmiş. Mahkeme de hırsızı haklı buldu :katil1:

Herhalde mal sahibinin işlediği suç, görev başındaki hırsıza mukavemet :katil1:

Neyse, alet şu:

Yani burada kesin amaç bir yere (veya birisine) faz vermek. Nötr veya toprak vermenin bir anlamı yok çünkü.

IMG_20220830_172845.jpg

IMG_20220830_172900.jpg

Yani bahçede köstebeğe filan saplıyordur diyeceğim ama kablo da kısa. Rahmetliyi tanımıyorum ama senin gibi bir adamın babasının hayvanları özellikle yakalyıp kömür edeceğine inanmam.

Elektrik bilgisi nasıldı bilmiyorum. Acaba toprağa saplayıp fişe takarak tesisatı topraklamayı amaçlamış olabilir mi? Düşündükçe aklıma her seferinde daha mantıksız şeyler geliyor :D

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back