Birden fazla cihaz ile çalışırken izolasyon konusu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Dün Renesas'ın geliştirme kartı ile çalışıyordum. Kartı benim Rigol DP832A nin 5V çıkışı ile besliyordum. Kart aynı zamanda USB üzerinden PC ye bağlı. Bir Arduino Mega kartı da bu devreye bağlı ve onun da USB si PC ye gidiyor. Bu şekilde günlerdir çalışıyordum.

Sıra ADC girişlerini test etmeye geldi. Benim SMU'yu 2 V değerine ayarladım. Daha önce de SMU yu bu geliştirme kartına bağladım ve ADC üzerinden akım ölçümü konusunda programı baya da ilerlettim. Ama dün SMU nun şasesini geliştirme kartının şasesine bağladığım anda birden LCD display karardı. Noldu lan niye reset yedi bu diye düşünürken baktım programı artık emülatör ile işlemciye yükleyemiyorum. Herşeyi resetledim. Power ları kapatıp açtım bir fayda etmiyor. Sonra bir baktım geliştirme kartı 500 mA akım çekiyor. Normalde 230 mA gibi bir akım çekmesi gerekirdi. 500 mA de zaten benim ayarladığım akım sınırlama.

Kartın üzerindeki 3.3 V LDO yu söküp işlemciyi direkt besledim, halen yüksek akım çekiyor, yani işlemci gitmiş.
 
Daha önce bu şekilde bu devre ile çalıştım ve bir sorun yaşamamıştım. Hem DP832A nın 5 V çıkışı, hem de SMU'nun çıkışı tamamen şebekeden izole onu biliyorum. Sonra bu olaya biraz daha yakından bakmaya karar verdim. Hem DP832A hem de SMU yu çalıştırdım. Sonra da multimetre ile DP832A ve DMU şase kabloları arasındaki voltaja baktım. DCV kademesinde 0 V değerine çok yakın bir voltaj var. ACV kademesinde ölçünce, arada 36 VAC okudum!
 
Sonra bu 36 VAC gerçekten güçlü bir kaynak mı diye multimetreyi akım kademesine aldım. DP832A ve SMU şaseleri arasına bağladım. Sadece anlık bir akım geçiyor ama sonra akım 1 mA in çok altına düşüyor.

Yani burada olan olay şu: Her iki kaynağın çıkışı tamamen izole de olsa, aralarında kapasitif etkilerden dolayı 36 VAC, 50 Hz lik bir hayalet voltaj var. Bu voltaj da, artık alternansın hangi anında devreye isabet ettiğine bağlı olarak, ADC gibi hassas girişleri bozacak kadar anlık bir enerji verebiliyor.
 
O yüzden buradan çıkarılacak ders şu: Birden fazla cihaz ile bir devre üzerinde çalışılacaksa, ilk önce bütün bu cihazların şaseleri ve üzerinde çalışılan devrenin şasesi birbirine bağlanmalı. Bütün şaseler birleştirildikten sonra ancak devreye güç verilmeli. Ama ben ne yaptım? DP832A ve geliştirme kartının şaseleri ve PC nin şasesi birbirine bağlı idi. Ama SMU nun şasesi bunlara bağlı değil idi. Ben SMU nun şasesini, geliştirme kartında enerji varken bağladım, ve işlemci de gitti.
 
Üç tane işlemci numunesi istedim Renesas'tan, gelir birkaç güne. İşlemcinin değiştirilmesini de ayrı bir konuda yapacağım. Düşük sıcaklıkta eriyen lehimi ilk defa kullanmış olacağım :)
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top