bypass kapasitör inrush akımı

Peak2Peak

Aktif Üye
merhaba başlangıçta milisaniye veya microsaniyler civarında kapasitörü doldurmak için ani akım akışı oluşuyor.
internette bulduğum bir videodaki formüle göre;
1622624474559.png

kapasitörden akan anlık akımın en yüksek değeri V/R1 olarak çıkıyor.Ben aynısını ltspice ile denediğimde bu formülü göre doğru bulmak için rising time süresini 1ns çekmem gerekiyor.Yapmadığım zaman doğru çıkmıyor.Anlamadığım rising time ayarlayan bağlı olan devre değil mi?Kaynağın böyle bir özelliği var mı?

1622633257330.png

1622633284217.png

hatırladığım kadarıyla siz belirtmezseniz 1ms kabul ediyor.

Teorik olarak ilk akım V/R1 olur. Ama simulatörler saf teorik işlem yapmaz. Güç kaynağın bir iç direnci olabilir, iletken bağlantılar için bir minimum direnç olabilir, kapasitörün ESR'si, ESL'si olabilir.

Rise time'in nasıl bir faydası oluyor ben de anlamadım, ama simulatörün bir limitasyonu ile karşılaşmış olabilirsin. 1 ns lik rise time verdiysen, simulatörün zaman adımının bundan çok daha küçük olması lazım. Ama muhtemelen sen böyle bir ayar yapmamışsındır.

Forum istatistikleri

Konular
6,954
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back