Cihazlarımı korumam için ne yapmam gerekiyor

tturcica

Üye
Evde küçük bir hobi yarı profesyonel bir elektronik laboratuvarı kuruyorum.birkaç osiloskop, Sinyal jeneratörleri Logic Analizör,Mikroskoplar multimetreler muhtelif ölçü Buna benzer şeyler aldım.Ben bu cihazları şebeke elektriği ile kullanacağım fakat çok ileri düzeyde amatör olduğum için yanlış birşey yaptığımda cihazlar zarar görmesin istiyorum.Ne yapmam gerekiyor.220/220 izolasyon trafosu dediler, bir başkası o olmaz UPS dediler.UPS alır isen zaten içinde izolasyon trafosu var dediler vs vsSizin önerileriniz nelerdir acaba

Ben 3 kVA online UPS kullanıyorum. Online UPS'in özelliği, her zaman devrede olması ve giriş voltajında çok büyük değişimler veya parazitler veya silkelenmeler olsa da, çıkışında temiz bir 230V üretmesi.

Ben de kendi çalışma odamda depremden çekiniyorum. Hiçbir cihaz yerine bağlı değil, depremde kesin hepsi düşecek aşağı. Yerine bağlamak da istemiyorum çünkü sürekli olarak yeni yerleşim fikirlerim oluyor ve sürekli cihazlar geziniyor :)

Online UPS'ler sesli çalışır yalnız. Ses için de ben şöyle bir çözüm uyguladım: Cihazın kapağını çıkarıp attım. Kendi fanları yerine de büyük 200 mm düşük devirli fan taktım. Şu anda sıfır ses ile kullanıyorum. O yüzden Tunçmatik 3 kVA yı öneririm.

Senin aldığın inform'da da kapağı çıkarıp büyük sessiz fan takabilirsin, ama akü şarj devresinin cırıltısı varsa o cırıltıyı kesemeyebilirsin.

Eğer UPS'i senin bulunduğun yerden uzak bir yere koyabiliyorsan (çatı arası, bodrum katı vs) o zaman bunların hiç birisi sorun değil.

DSC00073.JPG

Online UPS'ler sesli çalışır yalnız. Ses için de ben şöyle bir çözüm uyguladım: Cihazın kapağını çıkarıp attım. Kendi fanları yerine de büyük 200 mm düşük devirli fan taktım. Şu anda sıfır ses ile kullanıyorum. O yüzden Tunçmatik 3 kVA yı öneririm.

Senin aldığın inform'da da kapağı çıkarıp büyük sessiz fan takabilirsin, ama akü şarj devresinin cırıltısı varsa o cırıltıyı kesemeyebilirsin.

Eğer UPS'i senin bulunduğun yerden uzak bir yere koyabiliyorsan (çatı arası, bodrum katı vs) o zaman bunların hiç birisi sorun değil.

26144 eklentisine bak
Bunu yapabileceğimi düşünmüyorum şu aşamada

Bende de İnform 3 kVA var. Farklı bir model olabilir seninkinden. Fanları değiştirdim ama cırıltıyı kesemedim. Benim hemen yanımda çalışıyor UPS ve o cırıltı ile çalışılacak gibi değildi. Bir cırcır böceğini 7/24 dinlediğini düşün ... O yüzden onu kaldırdım ve Tunçmatiği kullanıyorum.

Ben 3 kVA online UPS kullanıyorum. Online UPS'in özelliği, her zaman devrede olması ve giriş voltajında çok büyük değişimler veya parazitler veya silkelenmeler olsa da, çıkışında temiz bir 230V üretmesi.

Ben de kendi çalışma odamda depremden çekiniyorum. Hiçbir cihaz yerine bağlı değil, depremde kesin hepsi düşecek aşağı. Yerine bağlamak da istemiyorum çünkü sürekli olarak yeni yerleşim fikirlerim oluyor ve sürekli cihazlar geziniyor :)
Yahu depremden sen kurtulda cihazın yenisini alırsın. İlâhi timur hoca . Bu arada ups kapağını çıkarman cihazı tozlara karşı savunmasız yapmıyor mu ?

@tturcica foruma hoşgeldin. Aslında UPS ile birlikte izalasyon trafosu da kullanmanda yarar var. UPS cihazlarını elektrik şebekesine bağlı hatalardan korurken, izalasyon trafosu senden kaynaklı olanlardan koruyacaktır. Senin çarpılma riskini de azaltır.

Yahu depremden sen kurtulda cihazın yenisini alırsın. İlâhi timur hoca . Bu arada ups kapağını çıkarman cihazı tozlara karşı savunmasız yapmıyor mu ?

Evler Emlakbank çok şükür, depreme dayanıklı. Tozdan bir sorun çıkmıyor ama dünyanın paraziti ulaşıyor çalışma masasına.

@tturcica foruma hoşgeldin. Aslında UPS ile birlikte izalasyon trafosu da kullanmanda yarar var. UPS cihazlarını elektrik şebekesine bağlı hatalardan korurken, izalasyon trafosu senden kaynaklı olanlardan koruyacaktır. Senin çarpılma riskini de azaltır.
teşekkürler,onu elektrik panosunamı bağlamak gerekiyor, önereceğiniz bir ürün var ise temin edebilirim.Özellikle osiloskoplarım açısından çekiniyorum,sinyal jeneratörü Logic Analizör falan filan işte.Önce güvenli bir ortam oluşturup öyle öğrenme safhasına geçmek istiyorum

UPS'i şebekeye bağlayıp bütün cihazları bunun çıkışına bağlayacaksın. İzalasyon trafosunu ise şebekeye bağlayıp, çalışma masandaki priz olarak kullancaksın. Aşağıdaki konuyu incele istersen.

İzolasyon trafosunu da UPS çıkışına bağlamak daha mantıklı. Test altındaki cihaza da regüle edilmiş temiz 230 V gider.

teşekkürler,onu elektrik panosunamı bağlamak gerekiyor, önereceğiniz bir ürün var ise temin edebilirim.Özellikle osiloskoplarım açısından çekiniyorum,sinyal jeneratörü Logic Analizör falan filan işte.Önce güvenli bir ortam oluşturup öyle öğrenme safhasına geçmek istiyorum
Hocam şu oyuncaklarını bir görsek bakalım. Merak ettim .

UPS'i şebekeye bağlayıp bütün cihazları bunun çıkışına bağlayacaksın. İzalasyon trafosunu ise şebekeye bağlayıp, çalışma masandaki priz olarak kullancaksın. Aşağıdaki konuyu incele istersen.

teşekkürler inceliyorum

Evler Emlakbank çok şükür, depreme dayanıklı. Tozdan bir sorun çıkmıyor ama dünyanın paraziti ulaşıyor çalışma masasına.
Yanina pencere teli gibi kucuk delikli ama metal olan tel kapatip Faraday Kafesi ile engelleyebilirsiniz belki parazitleri. Hem tozu keser kismen, havayi da engellemez. Mikrodalga firinlarin on camlarinda bu yontem kullaniliyor ya, iste onun camsiz hali olacak.

Yanina pencere teli gibi kucuk delikli ama metal olan tel kapatip Faraday Kafesi ile engelleyebilirsiniz belki parazitleri. Hem tozu keser kismen, havayi da engellemez.

Evet bunu denemek lazım. Ama benim asıl gözüme kestirdiğim UPS'i yan odaya koymak. Bir şekilde oldu bittiye getirmem lazım :katil2:

Koruma için UPS biraz lüks kaçmaz mı?
Evde 3kva online ups ne işi var? Elektrik kesintisi durumunda bilgisayarda veri kaybını önlemek amacınız yoksa UPS kullanılmaz. Abesle iştigaldir.

Aşırı gerilim koruması gibi durumlar için varistör, tvs diyod benzeri yapılar yeterli olacaktır. Bunların yüksek enerji absorbe edeni veya çok hızlı olanı da vardır. Tüm koruma ajanda büyüklüğünde olur.

3kva olarak belirtilen "online" UPSin çok verimsiz çalıştığını da belirtmek gerek. Elinde olan arkadaş giriş- çıkış gücünü ölçükten sonra kullanmaktan vazgeçebilir.

İzolasyon için skop gibi kritik cihazlara birer tane 220/220 trafo takılabilir.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back