Belki boştada atlıyor bilemiyorum. Onu tespit etmek gerçekten zor. Keşke onu deneyebilsem. Ama makina 48v'dan sonra traktör koysan çeker. O kadar kuvvetli. Yani mekanik veya motorun zorlanması sebepli yapıyor olma ihtimali yok gibi. Çünkü atlamayı daha çok ilk başlarda 1-2mm ahşaba face yaparken yapıyor.
Osiloskop işi yarına kaldı gidebilirsem. Bu arada bu size bahsettiğim denemeleri filan ben yapmıyorum. Abim, babam yapıp bana rapor ediyorlar. Şimdi yeni bir olay var.
Normalde step motorlar aktif edilip hiçbir işlem yapılmadında, yani enerji verildiği kitleme modunda olması için pc sürekli pulse gönderiyor. Bu pulse ve kilitlenme step motorda bir nebze sısss sesi,vınlama gibi ses yapıyor. Yapıyordu. Bu gayet normaldi.
48V'a geçtikten sonra bu ses takur, tukur hale geldi. Süreki sanki stepler arasında atlama yapıp ayakta tutmaya çalışıyor ama baya zorluyordu. Ve monitör ekranında parazit olarak gördüğüm şey bu takırdı başladığında, yani motorlar aktif edildiğinde oluyordu. Motorlar kapanınca gidiyordu. Yani monitören ekranında bu paraziti yaratan step motorlar.
Bu sebeple tek tek denemeye başladık;
1. Deneme;
Sadece X ekseninin step motorunu taktım. Hafif vınlama, sıslama sesi var. Gayet normal seviyede. Monitörde parazit görünüsü çok az seviyede ama yine var. Çok çok az.
2. Deneme;
Y eksenini de step motorunuda bağladım. Sistemde 2 step motorda aktif olunca hafif tıkırdanma bağladı. Ama üçü birden takılı olan hali gibi değil. Orta seviyede...
3.Deneme;
Z eksenini de step motoruna bağladım. Sistemde 3 motor olunca takır tukur sesi başladı. Monitördeki parazit görüntü arttı.
4.Deneme;
Yukarıdakilere ek olarak sadece Z, Sadece Y'de denedim. Yine aynı şekilde tek olunca takır, tukur ses gidiyor. Yerini tatlı bir vınlama alıyor. Tekli olunca sorun yok yani.
5.Deneme
Yine yukarıdakilere ek olarak voltajların step motolara yüksek geldiğini düşünerek 41V'a kadar düşürüyoruz. Yine aynı. Takır tukur.
6.Deneme
Voltaj değil, amper fazla olduğunu düşünerek jumper ayarlarını 3.8'den 3.2A'e ayarlıyoruz. Yine aynı. Üçü bir arada çalışınca takır tukur.
7.Deneme
Üç step motorda bağlıyken enerjimin kesitinin yeterli olmadığını düşünüp genel giriş geriliminde bir düşme olup olmadığına bakıyoru. 225V çıkıyor.
SONUÇ;
3 step motor aynı anda aktifken kendini kilitli tutabilmek için PC>MACH3>LPT>CNC Breakout board vasıtasıyla sürekli bir pulse gönderiyor. Bu pulse'ı 3 ayrı motor için, 3 ayrı pin'den yapıyor. Tek pinden yaparken sorun yok.
Şimdi düşünürse;
A-)Ya PC+Mach3 bu 3 motora birden sinyal göndermeye yetişemiyor. Paylaşım yaparken gecikmeler oluyor. Bu gecikmeler sebebiyle motorlar hafif boşa düşüp geri girme hadiseler yaşadığından takır tukur yapıyor.
B-)Ya da 3 step motora birden sinyal giderkeni, birbirleri ile kabloların yakınlığı, ekranlamanın yanlış yeterli olmaması sebebiyle çakışıyorlar. Birbirlerinin pulse'larını etkiliyorlar. Voltaj'da zaten 48V'a çıktığından birbirlerini daha fazla etkiliyorlar
Daha fazla takır/tukur sesinin, daha fazla monitörde parazit yaptığını düşünürsek kablolar/pulse'lar birbirlerini mi etkiliyordur yoksa sistem yetişemden mi böyle bir ses yapıyordur?
MACH3 LPT portu tuning ayarlarında, 35.000 kHZ'de iletişimi excellent gösteriyor. 25.000kHZ yapıncada ses devam ediyor. 45.000kHz yapınca bilgisayar desteklemiyor. LPT anaboarddan değil. Ayrı bir PCI LPT kartı mevcut.
Motorun bahsettiğin sesi aşağıda. Kayıtta 2-3 kat fazla çıkmış ses. Ama yine de belirgin. Olmaması gereken bir durum.