Çok güvenli bir işletim sistemi kullanırsam, o bilgisayardaki veriler güvende olur

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,729
Bir bilgisayar'daki verilerin güvenliği, o verilerin ne kadar önemli olduğuna bağlıdır. Eğer bir bilgisayarda son derece kritik, global ölçüde sonuçlar doğuracak bilgiler varsa (örneğin anti maddenin güvenli ve ucuz bir şekilde muhafaza etme teknolojisi), hangi işletim sistemi olursa olsun, ne kadar fiziki güvenlik sağlanırsa sağlansız, ne kadar gizlilik olursa olsun, bu bilgiler dünyanın hiçbir yerinde güvende olmayacaktır. Bu bilgilerin sahibi kişi veya ülke yönetimi, her daim hedefte olacaktır.

Ama diyelim önemli bilgiler var, ama yukarıdaki kadar önemli değil. Örneğin bu bilgisayarda, bir ülkenin istihbarat örgütünün yoketmek istediği bir kişi ile ilgili bilgiler var. Bu durumda hiç kimse o bilgisayarı hack'lemekle falan uğraşmaz. Örgüt, o bilgisayar'ın sahibinden önce gönüllü olarak bilgileri vermesini ister. Vermezse de tehdit, şantaj veya başka ne gerekiyorsa yaparak o bilgileri alır.

Hackleme, ne zaman kullanılır? Şu durumlarda:

Spam gönderme, DOS (denial of service) saldırısı amaçlı olarak botnet oluşturmak için, güvenliği zayıf olan bilgisayarlara bir zararlı yazılım yüklenir ve artık bu bilgisayar, uzaktan kontrol edilebilir hale gelir. Botnet'ler bazan yüzbinlerce zararlı yazılım yüklenmiş bilgisayar içerir ve bu bilgisayar'ların kullanıcıları, sistemlerinin ele geçirildiğinden tamamen habersizdir. Sadece bazan neden bilgisayarlarının yavaş çalıştığından hayıflanırlar :D

Şantaj, dolandırıcılık amaçlı olarak zararlı yazılım yüklemek için. Örneğin bir bilgisayar'a keylogger denen ve basılan bütün tuşları kaydeden zararlı yazılım yüklenirse, saldırkan sizin internet bankacılığı şifrelerinizi ele geçirebilir. Veya sistemdeki bütün dosyaları şifreli bir şekilde sıkıştırır, sonra da bunlar açmak için para ister.

Bütün bu zararlı yazılımlar da neredeyse her durumda, bir email mesajına eklenmiş bir zararlı eklentinin kullanıcı tarafından açılması, veya kurulan bir uygulama programı ile devreye girer. Eğer email ile gelen ne idüğü belirsiz herşeyi açmazsanız, ve rastgele bilgisayar'a takılmış bir flash bellekten de dosya açmazsanız, veya ne idüğü belirsiz programları da kurmazsanız, hack'leme riskini neredeyse %99 azaltmış olursunuz.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,023
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top