Common mode, differential mode gürültü

hande!ux

Üye
Katılım
5 Ocak 2019
Mesajlar
59
Bir smps de oluşabilecek gürültüler konusunda araştırma yapıyorum ve kafam iyice karıştı.
Common mode, difrencial mode gürültüyü temel bir seviyede anlatabilir misiniz? Ve nasıl ölçebiliriz bunları...
 
Common mode denen gürültü çeşidi, bir iletim hattında sinyali taşıyan tüm iletkenlerinin üzerine binen bir gürültü çeşididir ve manyetik/kapasitif kuplajla oluşur. Örneğin bir SMPS in şebeke kablosunun yakınında büyük bir DC motor çalışıyorsa, o DC motorun fırçalarından yayılan parazitler şebeke kablosunun hem fazına hem de nötr'üne nüfuz edecektir. Aynı şekilde adi bir koaksiyel anten kablosunun yakınında bir kaynak makinası çalışırsa, anten kablosunun hem dış ekranlamasına, hem de içerideki canlı uca aynı parazit nüfuz edecek. Sonra balanslı bir mikrofon kablosunun yakınında bir transformatör varsa, o mikrofon sinyalinin her iki iletkenine de aynı 50 Hz lik şebeke vınıltısı binecek.

Diferansiyel mod gürültü ise, gürültünün sinyal iletim hattının sadece bir noktasına nüfuz etmesidir. Örneğin güç kaynağındaki doğrultucuda filtreleme iyi yapılmamışsa, devrenin besleme voltajının üzerine binmiş bir gürültü olacaktır.

Aşağıdaki linkte bu iki gürültü şeklini güzel özetleyen bir diyagram var, onu incele ve gerekirse soru sor

1574027527898.png
 
Yani aralarındaki fark, common mode dışarıdan manyetik/kapasitif kuplajla tesir ettiği için devrenin her yerinde görülür. Diğeri ise lokaldir, bir noktada başlar ve oradan yayılır. Bunu bildikten sonra, herhangi bir AC sinyali nasıl ölçüyorsan bunu da öyle ölçeceksin, yani osiloskobu bağlayacaksın ve belki de sinyale frekans spektrumunda bakıp kaynağını anlamaya çalışacaksın.

Veya işi profesyonelce yapmak için Bode 100 gibi tam olarak bu iş için tasarlanmış bir sinyal analizörü kullanacaksın.


Burada da bir eleman, Bode 100 ü kullanarak bilimsel olarak EMC filtresi tasarımı yapıyor

 

Forum istatistikleri

Konular
5,820
Mesajlar
99,330
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top