Dave Amcanın AN8008 Multimetre Testi

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Daha önceleri Çinlilerin 15-20 dolarlık multimetrelerin ölçüm hassasiyeti konusunda Fluke,Brymen gibi markalardan hiç eksiği yok diye defalarca söylemiştim
Meşhur Avustralyalı Dave in 25 dolarlık AN8008 multimetrenin-ki bu multimetreden birtanede bende var- test videosu, üstelik testlerini Keysight ın çok hassas cihazları ile karşılaştırıyor.

Dave gibi herşeyi kolay beğenmeyen biri bile pekçok yerde ölçüm sonuçlarını beğeniyor.
Video 2017 yılına ait
 
Daha önceleri Çinlilerin 15-20 dolarlık multimetrelerin ölçüm hassasiyeti konusunda Fluke,Brymen gibi markalardan hiç eksiği yok diye defalarca söylemiştim

Bu markanın Fluke, Brymen'den hiç eksiği yok dersen bu doğru olmaz. Fluke ve Brymen'in üst seviye (ve orta seviyeyi de dahil edebiliriz) modelleri ile bunun arasında dağlar kadar fark var.

Bunu ancak UNI-T UT139C ile karşılaştırıp artılarına eksilerine bakabilirsin. Hem UNI-T UT139C hem de bu multimetre birçok hobicinin işini görür.
 
Bir kere bundaki CAT derecelendirmesi tamamen yalan. 600V CAT III kesinlikle olamaz bu. Ayrıca problar da ucuz plastik olduğu için havya ile kolayca zarar görebilir ve bu da yüksek voltajlarda bir tehlike kaynağıdır. Yani bununla şebeke ve sanayi voltajlarıyla uğraşmamak lazım.

Prob soketleri de çok kolay temassızlık yapan kaplamalı saçtan yapılmış. Sağlamlık da şaibeli, bir kere beton zemine düşse belki kırılacak. Tolerans değerleri de zaten fiyata yansıyor (Dave'in bazı değerleri iyi ölçtüğünü söylemesi bu gerçeği değiştirmiyor. Her zaman o doğrulukta ölçüyor olsaydı üretici o değerleri datasheet'e yazmaz mıydı? Yazardı. Demek o her zaman olmuyor, o yüzden de temel doğruluk %0.5 olarak yazılmış, yani vasat).

O review videosunda birçok başka eksiklikten de bahsediyor. 10 mA ve 100 mA akım kademeleri yok. Frekans ölçümünü büyük hata ile yapıyor. Ancak çok yüksek seviyeli sinyalde frekans ölçüm hatası azalıyor. Ama gene de kötü. Videonun tamamını çok önceden seyretmiştim, her eksikliği hatırlamıyorum, ama sadece 25 dolarlık fiyatına göre iyi bir multimetre olduğunu hatırlıyorum. Fluke ve Brymen'i endişelendirecek bir multimetre olarak hatırlamıyorum bunu :)

Bana göre UT 139C bundan daha iyi, tabi fiyatı da daha yüksek.
 
Oradaki cümlede "hassasiyet" diye özellikle belirttim .Dave çok konuşuyor ama bu kadar meşhur olmasının birkaç sebebi var .Birincisi elektronik konusunda muazzam bilgisi var, bunun sebebi belkide o kadar videosundan gördüğüm: adam bir konunun uzmanı ile konuşurken "hiçbirşey bilmiyormuş gibi dinliyor" bilgiye hala aç diğer özelliği ise marka falan dinlemeden pahalı bir cihazı hatalı yerlerini yerden yere vuruyor.

Videoya başlarken pcb deki pekçok şeyle dalga geçiyor ama 9.dakikadan sonraki testlerde şok oluyor ve" bilmem kaç dijitli keysight le binde bir farkla ölçüm yapyor "diye şok oluyor ve bu tarz cümleleri 3-4 kere söylüyor.Ayrıca adam AC de ve DC de de yüksek voltaj testide yapıyor ve overload mesajını Keysight ile aynı anda veriyor.
Sonuçta karşılaştırılan 25 dolarlık test cihazı ile en az 2500 dolarlık test cihazı Dağlar kadar fark fiyatları arasında var.:)
Varsın olsun 500 volttan sonrasını veya yüksek amper akım çekme testi için başka cihazlar kullanayım .Ayrıca bu cihaz sadece dave i şok etmiyor youtube da onlarca videoda profesyonel elektronikçilerin bu tarz testleri var ve hemen hepsi performansına şaşırıyor.
 
Tamam hassasiyet konusunu kaçırmışım. Sadece hassaiyet açısından bakınca, 10,000 count bir multimetre olarak bu konuda baya iyi. 25 dolarlık bir multimetrede 10,000 count gerçekten sıradışı.
 
ANENG multimetrelerin birçok incelemesini izleyip kendime bunun üst modeli olan AN870'i almıştım. AN8008 3.5 dijitken AN870 4.5 dijit, boyut olarak daha büyük ve kullandığım 1 yıl boyunca hiç pişman ettirmedi. İçindeki sigortalar da görünüşte kaliteli. Arada bir prize sokacak kadar güveniyorum.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,350
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top