ibrahimcelik
Kıdemli Üye
İrfz yerine irf3205 kullanayım diyorumAşırı voltaj ve ters voltaj koruması için bağımsız bir takip devresi yapabilirsin. Eğer voltaj belli eşik değeri geçerse röle ile çıkışı ayırırsın. Aynı şekilde girişteki voltaj ters ise çıkışı ayırırsın. Ama gene de röle devreyi ayırana kadar sorun çıkmaması için hem arduino analog girişine hem de MOSFET uçlarına TVS koymak iyi olur.
Ripple'i ortadan kaldırmak için de MOSFET sürücüyü kaldırıp MOSFET'i doğrudan bir analog output pin ile sürebilirsin.
Akım ölçümü için de 50 mΩ şönt ve opamp yükselteç kullanabilirsin.
Akım kapasitesini arttırmak için de mesela 4 tane MOSFET'i paralel bağlayabilirsin. Bir de IRFZ44 yerine daha yüksek voltaj dayanımı olan bir model kullanabilirsin. Şöyle 100 V luk bir MOSFET senin karşılaşacağın bütün senaryoları kapsar herhalde.
İrfz yerine irf3205 kullanayım diyorum
Şönt üzerinden okuma yaptığım zaman yazılımı da yeniden yazmam gerekiyor bu da işimi uzatıyorBu arada projenin instructables sayfasında birisi başka bir problem gözlemlemiş. ACS712 akım sensörünün tepki süresi geç olduğu için, çok yüksek akım verme kapasitesine sahip bir kaynağa bağlanırsa MOSFET havaya uçuyormuş. Sırf bu nedenden dolayı kesinlikle ACS712 kullanılmamalı, onun yerine şönt kullanılmalı.
Böyle bir proje yapsam bu yapıyı kullanırdım. pot yerine de ayarı mcu dan verirdim. Zaten pot ile akımı belirliyorsun tekrar ölçmeye gerek yok. birde girişten voltaj ölçülür mis...
Şönt üzerinden okuma yaptığım zaman yazılımı da yeniden yazmam gerekiyor bu da işimi uzatıyor