Demonte Güç Kaynağı Kademeli Trafo KiCad Çizimi

Dijital potların iç yapısı bu şekilde olduğuna göre, Mesela atıyorum 0 a çektik, sonra 10. kademeye geç dedik. Anlık olarak 0'ı bıraktıktan sonra mı 10'a geçiyordur yoksa hedef noktayı birleştirmeden önceki konumu bırakmıyor mudur? Herhalde bırakmıyordur yoksa sıkıntı.

16377 eklentisine bak
Kademeden kasıt potun kademesi herhalde? Birde bizim kendi kadememiz var. 12v kademesinde çalışırken pota 30'a git dediğimizde 12 yi bırakıp 26v kademesini açması lazım. Neyse ben kendi kafamı karıştırmadan, fazla kurcalamayım konuyu :)

Kademeden kasıt potun kademesi herhalde? Birde bizim kendi kadememiz var. 12v kademesinde çalışırken pota 30'a git dediğimizde 12 yi bırakıp 26v kademesini açması lazım. Neyse ben kendi kafamı karıştırmadan, fazla kurcalamayım konuyu :)
Senin dijital potlar yolda mı abi

Aynen potun içindeki kademelerden bahsediyorum.

hayalim abi şimdilik olursa sözüm olsun sana 10 tane pico
Senin iş olsunda inşallah benim başka bir beklentim olmaz. Ama çine gidersen kargo parasından yırtmak için sipariş veririm :)

Dijital potların iç yapısı bu şekilde olduğuna göre, Mesela atıyorum 0 a çektik, sonra 10. kademeye geç dedik. Anlık olarak 0'ı bıraktıktan sonra mı 10'a geçiyordur yoksa hedef noktayı birleştirmeden önceki konumu bırakmıyor mudur? Herhalde bırakmıyordur yoksa sıkıntı.

16377 eklentisine bak

Kod geçişleri temiz gibi duruyor. Ama gene de pot çıkışına 220 nF gibi bir kapasitör koymak faydalı olur.

1648480189860.png

Senin iş olsunda inşallah benim başka bir beklentim olmaz. Ama çine gidersen kargo parasından yırtmak için sipariş veririm :)
tecrübesiz zabit zor iş bulur abi ya gemilerde genelde 1 elektrikçi oluyor yeni mezun ile o 1 kişilik boşluğu doldurmazlar herhlade benimki sadece bir hayal

Yalnız datasheet'te şöyle bir ayrıntı var: Entegreye ilk enerji verildiğinde potun ortak ucu TAM ORTAYA getiriliyor. Yani sen güç kaynağını her açtığında çıkışa basacak 15 V. Sonra senin PICO program çalışmaya başladıktan sonra asıl değeri yazacak ve çıkış voltajı daha önce ayarlanmış olan değere getirilecek. Ama kısa süreliğine de olsa çıkışta 15 V olacak.

O yüzden en azından bu dijital pot ile çıkış ON/OFF butonu mutlaka yapmak lazım. Ve güç kaynağı fişe takıldığında veya power düğmesi basıldığında çıkışın OFF olması lazım.

Yalnız datasheet'te şöyle bir ayrıntı var: Entegreye ilk enerji verildiğinde potun ortak ucu TAM ORTAYA getiriliyor. Yani sen güç kaynağını her açtığında çıkışa basacak 15 V. Sonra senin PICO program çalışmaya başladıktan sonra asıl değeri yazacak ve çıkış voltajı daha önce ayarlanmış olan değere getirilecek. Ama kısa süreliğine de olsa çıkışta 15 V olacak.

O yüzden en azından bu dijital pot ile çıkış ON/OFF butonu mutlaka yapmak lazım. Ve güç kaynağı fişe takıldığında veya power düğmesi basıldığında çıkışın OFF olması lazım.
abi şöyle yapsak dijital potların beslemesini bir transistör ile yapsak ve pico kontrol etse ilk enerji verdiliğinde bir pull direnç ile yalıtıma sokulsa dijital pot. pico önce çıkış rölesini ayırıp sonra dijital potu aktif daha daha sonra röleyi çektirse

Son düzenleme:

Abi potuda pico kontrol edecek, çıkışıda pico kontrol edecek. Düğmeye bastığım anda piconun kendine gelme süresi boyunca ne olacağı belli olmaz. Zaten pico devreye girdiği anda ilk yaptığı iş girişteki 3 kademeyi sıfıra çekmek.eğer bu aradaki sürede birşey olmayacaksa sorun olmaz.

Yada @insect23 in dediği gibi potun enerjisini tr ye bağlayıp onuda pico ile tetikleyelim.

O zaman çıkışa röle koyulacak. Normalde manuel on-off için kullanılacak. İlk açılışta da 1 saniye gibi gecikmeli çalışacak.

Neyse timing'e bakıp öyle karar vermek lazım. Belki PICO çok çabuk boot edip hemen potansiyometreyi ayarlayacak. Eğer yeterince hızlı değilse başka bir şekilde çıkışı kesebiliriz. Mesela Q1'e paralel bir transistör daha bağlayıp onunla çıkış kesilebilir.

Bir başka metot da çıkıştaki elektrolitiğin değerini arttırmak. Şu anda 10 μF o. Mesela onu 470 μF falan yapsan, bu çıkıştaki voltajın artış hızını keser, böylece PICO'nun potansiyometreyi ayarlamaya daha fazla vakti olur. Ama bunun dezavantajı da var. O kondansatörde biriken enerji, akım sınırlama devresini bypass ediyor. Yani oraya mesela bir LED bağlayayım çalışıyor mu dersen, akımı da 20 mA ile sınırlandırırsan, çıkıştaki o 470 μF senin LED'yi bir güzel gebertir ve kısa devre yapar, sonra da akım sınırlama devresi bu kısa devre olmuş LED nin akımını 20 mA ile sınırlandırır :katil2:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back