Demonte Güç Kaynağı Kademeli Trafo KiCad Çizimi

Tercih meselesi ben asla tekrar yapmak ile uğraşmam eklenecek özeliği başka bir kart ile ekler geçerim
Aslında dijital potlar zaten kendi başına bir modül. Tekrar da yapsam modülü dağıtmayıp anakart üzerine kendi pininden lehimleyeceğim. O yüzden bu söylediğin mantıklı olabilir. Bunu bir düşüneceğim.

images (10).jpeg

Eğer o voltajlar normal ise sadece U1'i tak. Şemada REF yazan yerde hiç kıpırdamayan bir referans voltajı görmen lazım.
Devreye 12v sargısını bağladım. U1'i taktım.
REF yazan yerde 6.9v var ve hiç kımıldamıyor.

Bu da normal ise U2'yi tak. Artık çıkışta voltaj regülasyonu devreye girmiş olması lazım ve voltajı da ayarlayabiliyor olman lazım.
Tam 0.00v ile 12.1v arasında ayar yapabiliyorum. :katil2:

Bu da normal ise U3'ü tak ve akım sınırlamayı test et. Mesela akım ayarını iyice küçült ve çıkıştan birkaç amper çekmeye çalış, Gerçek akımın birkaç amper değil ayarlanan akım olması lazım.
U3'ü taktım. Voltaj potu full açık (12V)
25W 4.7 Ohm luk bir direnç bağladım çıkışa.
Akım potunu çevirdiğimde 0.10A ile 1.80A ayarlayabiliyorum.
Akım sınırlama ledi 1.79A'e kadar sönük kalıyor, 1.80A'i (çıkabileceği son değer) gördüğü anda yanıyor.

Yaklaşık 1 dakika kadar 1.80A çektim devreden. 25W'lık dirence el değimezken 2N3055 ler ve diğer bütün transistörlerde en ufak bir ısınma görmedim.

Fazla kolay oldu bu :katil2:

Şimdi sırada LCD ekrana veri yazdırabilmek için voltaj bölücü ve akım ölçümünü hesaplamak var.
Ama bunun için en yüksek voltajı ve akımı alabilmeliyim devreden.
O yüzden ben MC34071 entegreleri alana kadar bekleyeceğiz maalesef :)

MC34071'ler ve dip-8 to Soic-8 çeviriciler geldi.
Yavaştan projeye devam...

20220304_200706.jpg

Çipin 1 numaralı pinini gösteren bir ibare yok.
Önünde arkasında hiç bir çentik yok. Orada kare bir nokta var ama birinci pini gösterdiğini hiç sanmıyorum. Mecburen çipin üzerindeki yazıyı referans alarak resimdeki gibi lehimleyeceğim.

Karaköy elektroniği tercih etmemdeki sebep nispeten kaliteli malzemeler satması.
Nispeten kaliteli olan bir çipte de illaki birinci pini gösteren bir işaret bulunması gerekirdi. Bu hali ile patates baskılara çok benziyor. Bana hiç güven vermedi.

20220304_214802.jpg

Güç vermeden önce opamp'lerin hepsini sök. Aşama aşama git. Doğrultucu çıkışında doğru voltaj var mı? Negatif referans voltajı var mı? Pozitif opamp voltajı geliyor mu?
Yeni gelen MC34071 opamplar ile yeni bir test yaptım.
Maksimum voltajı ölçebilmek için trafonun 32v sargısını bağladım.

Doğrultucu çıkışında 46.85v var.
Negatif referans voltajı -2.3v
Pozitif Opamp Voltajı 37.2v

Eğer o voltajlar normal ise sadece U1'i tak. Şemada REF yazan yerde hiç kıpırdamayan bir referans voltajı görmen lazım.
U1 6 numaralı REF bacağında hiç kımıldamayan 6.9v var.

Bu da normal ise U2'yi tak. Artık çıkışta voltaj regülasyonu devreye girmiş olması lazım ve voltajı da ayarlayabiliyor olman lazım.
Voltaj regülasyonu yapabiliyorum, Çıkış voltajınıda ayarlayabiliorum. Yalnız çıkışta maks 22v görebiliyorum.
Bunun minimum 30v olması gerek. Burada bir sıkıntımız var. Pozitif Opamp Voltajı 37.2 doğru bir voltaj mı?

u9 opampının 6. pini ile gnd arasında 10.2v görmen lazım. max çıkış voltajı bunun, yani referans voltajının 3 katı olacak şekilde hesaplanmış.

Son düzenleme:
u9 opampının 6. pini ile gnd arasında 10.2v görmen lazım. max çıkış voltajı bunun 3 katı olacak şekilde hesaplanmış.
O zaman dirençlerde yada pot da bir sıkıntı olabilir belki. Herhalde opampın kazanç bacağındaki direnci bir miktar düşürürsek, çıkışıda yükseltmiş oluruz. (Bildiğimden değil de mantıklı yorumlamaya çalıştım)
Şimdi işbaşı yaptığım için bakamayacağım eve geçince bakayım.

Referans voltaji sorunlu. Şimdi devre kurulu değil bende ama simulatörde 9.3 V olması gerekiyor. Bunu öncelikle düzeltmek lazım.

@taydin @mehmetaliözdemir

Buldum sorunu.
Dirençnet ten 4.7k aldığım dirençleri 47k göndermişler. Yani 472 göndereceklerine 4702 göndermişler.
Aynı hataya bende düşmüşüm. 4.7k diye 47k yı lehimlemişim 2 numaralı bacağa.
Değiştirip deneyeceğim. 99% sorun düzelir diye tahmin ediyorum.

Yanlış direnci değiştirdim.
Referans voltajı 9,8v
Çıkış voltajı 31.3v'a yükseldi

Şuanda Akım ayarı yapamıyorum ve Akım sınırlama ledi her halukarda direk yanıyor.
Yaklaşık 24v ile çalışan bir led taktım. Ledi normal yaktı. Akımını değiştirerek parlaklığını ayarlamak istedim hiç değişiklik olmadı.

Bağladığım led sadece 10mA akım çektiği için ayar yapamıyormuşum.
25W lık düşük omajlı bir direnç bağladım. Onda akım ayarı yapabiliyorum ama potun neredeyse yarısı işlevsiz kalıyor. Muhtemelen cihazın çektiği akıma göre pot ayarı oluyor.
Devrenin üzerindeki ledi nasıl yorumlamalıyım? Bu akım sınırlama işinde biraz kafa karışıklığı yaşıyorum.

Bu led yanıyorsa "çıkış kısadevre oldu" diye mi yorum lamalıyım? Yoksa "yaptığım akım sınırlama ayarı aktif" diye mi yorumlamalıyım?
:dusun1: :dusun1: :dusun1:

Bu led yanıyorsa "çıkış kısadevre oldu" diye mi yorum lamalıyım?
Kısa devre göreceli bi kavram.
Ledin yanması demek, çıkıştaki yükün akım ayar potansiyometresiyle ayarlanmış akımın üzerinde akım çekmek istemesi ve cihaz tarafından müdehale edilerek voltajı düşürülmesi yöntemi ile belirlenen akıma ayarlandığı anlamına geliyor.

Öte yandan bu devrede akım sınırlama ledinin ne zaman yanacağı akım ayar opampının çıkışına bağlı olsa da ledi çalıştıran transistörün beyzine bağlı iki direncin değerinin besleme voltajına göre ayarlanması gerekiyor. Sen 37v civarına çıktığın için akım sınırlama modu devrede olmasa bile led yanabilir.
Hadi diyelim 37 volta göre ayarladın. Bu seferde kademeli trafo ile girişi değiştirdiğin için düşük voltajlarda sorun çıkracak. Kısacası bu cc ledi olması gerektiği gibi çalışmayacak.

Son düzenleme:
Kısa devre göreceli bi kavram.
Ledin yanması demek, çıkıştaki yükün akım ayar potansiyometresiyle ayarlanmış akımın üzerinde akım çekmek istemesi ve cihaz tarafından müdehale edilerek voltajı düşürülmesi yöntemi ile belirlenen akıma ayarlandığı anlamına geliyor.

Öte yandan bu devrede akım sınırlama ledinin ne zaman yanacağı akım ayar opampının çıkışına bağlı olsa da ledi çalıştıran transistörün beyzine bağlı iki direncin değerinin besleme voltajına göre ayarlanması gerekiyor. Sen 37v civarına çıktığın için akım sınırlama modu devrede olmasa bile led yanabilir.
Hadi diyelim 37 volta göre ayarladın. Bu seferde kademeli trafo ile girişi değiştirdiğin için düşük voltajlarda sorun çıkracak. Kısacası bu cc ledi olması gerektiği gibi çalışmayacak.
Anlayınca cevap yazıcam :D

Yani akım sınırlama doğru çalışsa da led doğru göstermeyebilir. Bunun sebebi de devreyi beslediğin voltajın değişken olması.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back