Direnç Saklama Yöntemim

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,930
Vaktiyle internette dirençleri kartvizitlikte saklayan birinin görmüştüm. Ben de hurda elektronik devrelerden malzeme biriktirmeye başladığımda bazı dirençlerin piyasada bulunması zor değerler olduğunu fark ettim. Zamanla bunlar milli sermaye diyerek bir çoğunu saklamaya başladım. Sonunda kendime E24 serisi standardına uygun bir saklama yöntemi geliştirdim. Önce 1Ω-10MΩ arası tüm değerlerin çıktısını aldım. Bunu tek tek yapmak sıkıntılı olduğu için belli ölçülerde çıktı verebilen ve otomatik tüm değerleri renklendiren küçük bir internet sitesi kurdum. Standart bir A4 kağıda çıktı alıp hepsini kestim ve sırası ile kartvizitliğe yerleştirdim. Her birinin arkasına çok ucuza satılan küçük poşetler yerleştirdim. Elime geçen sağlam dirençleri burada biriktirmeye başladım.

Şimdi atölyemde neredeyse ihtiyacım olan/olabilecek tüm direnç değerlerine sahip olduğum bir direnç kitapçığım oldu :) Sizde benzer bir çalışma yapmak isterseniz vishay'ın sağladığı standart tabloyu pdf olarak ekledim.

381

382

383

384
 

Ekler

  • e-series.pdf
    21.7 KB · Görüntüleme: 303
Son düzenleme:
Çok da az yer kaplamış, eline sağlık! Ben gözlü plastik kutulardan kullanıyorum ve daha fazla yer kaplıyor.
 
Bu sistemin de bazı eksileri var. Direnç alıp geri koymak filan zaman alıyor ama derli toplu olması buna değiyor. Diğer yandan bazı değerlerdeki dirençler elimde daha fazla olduğu için o bölgeler şişkin diğer tarafları zayıf kalıyor yamuk yumuk bir hal alıyor. Sanki bunun gibi dikey değil de yatay bir çözüm olsa daha da verimli olabilir.
 

Hazır olarak arayanlara muhteşem bir seçenek, bunu buraya bırakayım :)

Buda smd

 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,808
Mesajlar
99,199
Üyeler
2,467
Son üye
mk148a

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top